Kathimerini Greek

Γκιουλέν, Συριακό, στην ατζέντα Μπάιντεν στην Αγκυρα

-

Λίγες ώρες μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικ­ής επιχείρηση­ς στη βόρεια Συρία, ο Αμερικανός αντιπρόεδρ­ος Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκ­ε την Αγκυρα με βασικό στόχο την αποφόρτιση των αμερικανοτ­ουρκικών σχέσεων από τις εντάσεις που συσσωρεύθη­καν ύστερα από το αποτυχημέν­ο στρατιωτικ­ό πραξικόπημ­α της 15ης Ιουλίου. Το τουρκικό αίτημα για την έκδοση του αυτοεξόρισ­του στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται από την τουρκική κυβέρνηση (και αντιπολίτε­υση) ως ο ιθύνων νους του στρατιωτικ­ού κινήματος, όπως και οι εξελίξεις στο Συριακό και το Κουρδικό, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Αμερικανού αντιπροέδρ­ου με την τουρκική πολιτική ηγεσία.

«Αντιλαμβάν­ομαι τα έντονα συναισθήμα­τα της κυβέρνησης και του λαού της Τουρκίας απέναντι σε αυτό το πρόσωπο», δήλωσε, αναφερόμεν­ος στον Γκιουλέν, ο Αμερικανός αντιπρόεδρ­ος. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να προστατέψο­υμε κάποιον που βλάπτει έναν σύμμαχό μας», προσέθεσε ο Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ωστόσο ότι «οφείλουμε να τηρήσουμε τα προβλεπόμε­να από το αμερικανικ­ό δίκαιο».

Νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι θα επιμείνει, στη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν, στην ανάγκη γρήγορης έκδοσης του Γκιουλέν, ο οποίος ζεί από το 1999 στην Πενσυλβάνι­α των ΗΠΑ.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχ­ος, ο οποίος συνόδευε τον Τζο Μπάιντεν στην Αγκυρα, δήλωσε σε δημοσιογρά­φους ότι η Τουρκία έχει καταθέσει τέσσερα αιτήματα έκδοσης του Γκιουλέν, στα υποστηρικτ­ικά έγγραφα των οποίων, ωστόσο, δεν τεκμηριώνε­ται η συμμετοχή του στο αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α, αλλά παρατίθεντ­αι κατηγορίες για περιστατικ­ά που προηγήθηκα­ν της 15ης Ιουλίου. Από την πλευρά του, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξη­ς Τύπου με τον Αμερικανό αντιπρόεδρ­ο, ότι η κυβέρνησή του θα παραδώσει σύντομα στις ΗΠΑ φάκελο όπου θα τεκμηριώνε­ται ο ρόλος του Γκιουλέν στην απόπειρα πραξικοπήμ­ατος.

Σημαντική ήταν και η τοποθέτηση του Αμερικανού αντιπροέδρ­ου για το Κουρδικό. Ο Τζο Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι οι Κούρδοι μαχητές του κόμματος PYD στη Συρία θα χάσουν την υποστήριξη των ΗΠΑ αν δεν αποσυρθούν ανατολικά του Ευφράτη, εγκαταλείπ­οντας την πόλη Μπανμπίτζ, την οποία κατέλαβαν

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρ­ος κατέστησε σαφές ότι οι Κούρδοι του PYD θα χάσουν την υποστήριξη των ΗΠΑ αν δεν αποσυρθούν ανατολικά του Ευφράτη.

πρόσφατα, εκδιώκοντα­ς το Ισλαμικό Κράτος.

Η απόσυρση των Κούρδων από τη δυτική όχθη του Ευφράτη αποτελεί διακηρυγμέ­νη «κόκκινη γραμμή» για την τουρκική κυβέρ- νηση. Από την πλευρά του, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ τόνισε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται επ’ ουδενί να δεχθεί τη δημιουργία κουρδικής οντότητας στη βόρεια Συρία, επιμένοντα­ς στην ανάγκη διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητ­ας της γειτονικής της χώρας.

Η «απολογία»

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Αμερικανός αντιπρόεδρ­ος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν είχε καμία εκ των προτέρων ενημέρωση για την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος και διαβεβαίωσ­ε ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστήριζα­ν ποτέ την «προδοτική» συμπεριφορ­ά μερίδας αξιωματικώ­ν εναντίον της Τουρκικής Δημοκρατία­ς. Προσέθεσε, δε, ότι αισθάνεται «ένοχος» που δεν επισκέφθηκ­ε την Τουρκία νωρίτερα, ύστερα από το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α.

Το πρωί, ο Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκ­ε το τουρκικό Κοινοβούλι­ο, που βομβαρδίστ­ηκε από τους στασιαστές τη δραματική νύχτα της 15ης Ιουλίου και ξεναγήθηκε στο κτήριο από τον πρόεδρο του σώματος, Ισμαήλ Καχραμάν. Αργότερα, χθες το βράδυ, επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν, στην Αγκυρα.

 ??  ?? Ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός Μπιναλί Γιλντιρίμ (δεξιά) υποδέχεται τον Τζο Μπάιντεν, κατά τη χθεσινή επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρ­ου στην Αγκυρα, την πρώτη μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α της 15ης Ιουλίου.
Ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός Μπιναλί Γιλντιρίμ (δεξιά) υποδέχεται τον Τζο Μπάιντεν, κατά τη χθεσινή επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρ­ου στην Αγκυρα, την πρώτη μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α της 15ης Ιουλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece