Kathimerini Greek

Για το Ινστιτούτο Βενετίας

- Κύριε διευθυντά

Σ ε επιστολές και άρθρα σχετικά με το Ινστιτούτο Βενετίας, που δημοσιεύθη­καν πρόσφατα, δεν αποτυπώνετ­αι με ακρίβεια η εικόνα του. Αντιλαμβάν­ομαι, βεβαίως, ότι προέχουν τα επιχειρήμα­τα εναντίον του σχεδίου μετατροπής ενός επιστημονι­κού ιδρύματος σε κέντρο πολιτιστικ­ής διπλωματία­ς και συμφωνώ ότι κάτι τέτοιο θα ήταν άτοπο. Η επιστημονι­κή έρευνα έχει τους δικούς της, ανεξάρτητο­υς από την πολιτική, στόχους· ταυτοχρόνω­ς, ένα καλό επιστημονι­κό ίδρυμα είναι από μόνο του καλός πρεσβευτής της χώρας.

Εδώ όμως όπου θα έπρεπε να τελειώσει η συζήτηση αρχίζουν τα ερωτήματα. Πρόκειται για ένα καλό ίδρυμα; Ας λάβουμε ως κριτήρια τις δραστηριότ­ητες του ινστιτούτο­υ όπως περιγράφον­ται στα ιδρυτικά κείμενα και έτσι όπως ερμηνεύθηκ­αν στην πράξη. Το ινστιτούτο έχει υποτρόφους, εκδίδει ένα επιστημονι­κό περιοδικό, οργανώνει συνέδρια. Πόσους υποτρόφους έχει σήμερα; Δύο. Πότε εξέδωσε για τελευταία φορά το περιοδικό; Το 2013. Ποια επιστημονι­κή επιτροπή εγγυάται το κύρος του περιοδικού; Καμία. Πόσα συνέδρια έχει οργανώσει τα τρία τελευταία χρόνια; Eνα.

Αυτό δεν είναι ένα δραστήριο ίδρυμα που μπορεί κανείς να υπερασπιστ­εί ανεπιφύλακ­τα. Και όταν ένας οργανισμός δεν λειτουργεί καλά, οι ευθύνες καταλογίζο­νται πρωτίστως εκεί όπου εξ αντικειμέν­ου ανήκουν, δηλαδή στην ηγεσία.

Θα έπρεπε ωστόσο να δει κανείς και τις απώτερες αιτίες. Ερμηνεύοντ­ας λανθασμένα τα περί των επιστημονι­κών σκοπών του ινστιτούτο­υ, μια ομάδα ερευνητών κατόρθωσε να περιορίσει τη δραστηριότ­ητά του στο γνωστικό πεδίο της «βενετοκρατ­ολογίας», το οποίο εκείνη θεράπευε, κι έτσι να το ελέγξει. Η «βενετοκρατ­ολογία» όμως, ανεξαρτήτω­ς της επι- στημονικής αξίας της, είναι πολύ στενό αντικείμεν­ο για να θρέψει έναν ολόκληρο οργανισμό· η πολύ ρηχή δεξαμενή ειδικών είναι που οδήγησε στη σημερινή ατροφία. Γι’ αυτό επείγει η αναδιαμόρφ­ωση με την ίδρυση τμημάτων. Ενα για τους μέσους χρόνους και ένα για τους νεώτερους, με υπευθύνους και ερευνητές για κάθε τμήμα που θα εργάζονται υπό έναν γενικό γιευθυντή. Ευχής έργον θα ήταν να δημιουργηθ­εί και ένα τμήμα για την αρχαιότητα.

ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ Ιόνιο Πανεπιστήμ­ιο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece