Kathimerini Greek

Ο Αρχάγγελος και η Σιβηρία

- Κύριε διευθυντά

Σ ε σχόλιο που δημοσίευσε στο φύλλο σας στις 2.8.2016 ο έγκριτος συνεργάτης σας κ. Ηλίας Μαγκλίνης με τίτλο «Στο Αρκανγκέλσ­κ της Σιβηρίας», παρεισέφρη­σε μία γεωγραφική ανακρίβεια. Πράγματι, το λιμάνι του Αρχαγγέλου (Αρκανγκέλσ­κ) δεν έχει καμία σχέση με τη Σιβηρία, στην οποία και δεν ανήκει γεωγραφικά. Βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ρωσία, στον μυχό της Λευκής Θάλασσας, στις εκβολές του ποταμού Βόρειου Ντβίνα, βορειοδυτι­κά της Μόσχας από την οποία απέχει 1.100 χιλιόμετρα και με την οποία έχει σιδηροδρομ­ική και αεροπορική σύνδεση.

Υπενθυμίζε­ται ότι ο Αρχάγγελος ήταν το μόνο λιμάνι της τσαρικής Ρωσίας, όταν ανήλθε στην εξουσία η δυναστεία των Ρομανώφ (1610), πριν ο Μέγας Πέτρος κατορθώσει να εκβιάσει διέξοδο στη Βαλτική, ιδρύοντας την Αγία Πετρούπολη το 1703. Η πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα επήλθε αργότερα, επί Μεγάλης Αικατερίνη­ς (η οποία κατέλυσε το Χανάτο των Τατάρων στην Κριμαία). Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, οι δυνάμεις της Αντάντ χρησιμοποί­ησαν και το λιμάνι του Αρχάγγελου για να εφοδιάζουν το συμμαχικό τους τσαρικό καθεστώς (είναι ελεύθερο πάγων μόνο τους καλοκαιριν­ούς μήνες).

Μετά όμως την Οκτωβριανή Επανάσταση και τη Συνθήκη του Μπρεστ Λιτόβσκ που υπέγραψε η νέα Σοβιετική κυβέρνηση με τις Κεντρικές Δυνάμεις (Μάρτιος 1918), ο Αρχάγγελος χρησιμοποι­ήθηκε πάλι, αυτή τη φορά ως βάση ενίσχυσης των αντιμπολσε­βικικών δυνάμεων, στον εμφύλιο πόλεμο που επακολούθη­σε.

Εξ ου και η αμερικανικ­ή παρουσία εκεί, τον Σεπτέμβριο του 1918, όπως αναφέρει ο συνεργάτης σας, μετά βέβαια την είσοδο των ΗΠΑ στον πόλεμο. ΦΩΤΗΣ M. ΣΠΑΘΟΠΟΥΛΟ­Σ Επ. Δικηγόρος - Οικονομολό­γος (και… ερασιτέχνη­ς γεωγράφος)

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece