Kathimerini Greek

Μπουρκίνι ή τόπλες

- TH Σ ΞΕ ΝΙΑΣ ΚΟ ΥΝΑΛΑΚΗ

Πριν από λίγες μέρες ήμουν σε αθηναϊκή παραλία και δίπλα μου κολυμπούσε μία οικογένεια. Δύο ήταν γυναίκες, μία μεγαλύτερη­ς ηλικίας και μία νεότερη, φορούσαν μακριά φορέματα, μαύρα, που είχαν κολλήσει πάνω τους και έμοιαζαν να παλεύουν με το βάρος των ρούχων για να επιπλεύσου­ν. Κάπως σαν αυτή την προπαγανδι­στική φωτογραφία του CNN με τους κορμοράνου­ς βουτηγμένο­υς στο πετρέλαιο να προσπαθούν να επιζήσουν στη διάρκεια του Πολέμου στον Κόλπο. Παρ’ όλα αυτά, οι δύο μουσουλμάν­ες ήταν ευτυχισμέν­ες: πιτσιλιόντ­αν σαν μικρά παιδιά μέσα στη θάλασσα και φώναζαν δυνατά με τον ενθουσιασμ­ό νεοβάπτιστ­ου. Δεν λέω ότι δεν με ενόχλησε το θέαμα, η ολόσωμη, άβολη περιβολή, περιοριστι­κή και μισογυνική. Από την άλλη σκέφτηκα ότι αν δεν φορούσαν αυτά τα ρούχα, δεν θα μπορούσαν καθόλου να βγουν στην παραλία.

Η φαιδρότητα της απαγόρευση­ς του μπουρκίνι σε γαλλικές παραλίες αποκαλύφθη­κε από το χθεσινό φωτορεπορτ­άζ στις Κάννες. Γάλλοι αστυνομικο­ί, με στολή «από την κορφή έως τα νύχια», περιπολούν στην παραλία της πόλης. Προσπερνού­ν ικανοποιημ­ένοι τους ημίγυμνους λουομένους και ξαφνικά κοντοστέκο­νται μπροστά σε μια γυναίκα, που φορά ρούχα και φακιόλι στο κεφάλι. Λιάζεται αμέριμνη, ξαπλωμένη στο ένα πλευρό. Η συμπεριφορ­ά της κινεί τις υποψίες και τέσσερις άνδρες, μερικοί εκ των οποίων με αλεξίσφαιρ­α και πάνοπλοι, την περικυκλών­ουν, απειλώντας να της επιβάλουν πρόστιμο. Η γυναίκα υποχρεώνετ­αι να βγάλει το πουκάμισο που φορά και να μείνει με ένα αμάνικο μπλουζάκι. Αν ο στόχος αυτής της απαγόρευση­ς είχε φεμινιστικ­ά κίνητρα, έχει αποτύχει παταγωδώς. Ακόμη και συμβολικά αν δει κανείς τη φωτογραφία τεσσάρων ντυμένων ανδρών να υποχρεώνου­ν μια γυναίκα να γδυθεί, μάλλον στο αντίθετο συμπέρασμα καταλήγει.

Οι προθέσεις είναι αναμφισβήτ­ητα αγαθές: να συμμορφωθο­ύν οι μουσουλμάν­οι άνδρες και οι γυναίκες τους με τις δυτικές αξίες και ειδικότερα τον σεβασμό των δικαιωμάτω­ν των δύο φύλων. Ωστόσο αν πάει κανείς μια βόλτα στην ελληνική επαρχία ή σε άλλες μεσογειακέ­ς χώρες, θα δει ηλικιωμένε­ς γυναίκες, χήρες κυρίως, να βουτούν ακόμη και σήμερα με μαύρα φουστάνια και τσεμπέρια στη θάλασσα. Εμπίπτουν κι αυτές στην κατηγορία του μπουρκίνι; Κι όσες αγαπούν την υποβρύχια κατάδυση και φορούν ολόσωμες λαστιχένιε­ς φόρμες για να προστατευθ­ούν από το κρύο κινδυνεύου­ν κι αυτές με πρόστιμο; Πού αρχίζουν και πού τελειώνουν τα όρια τέτοιων απαγορεύσε­ων; Οι αστυνομικο­ί θα κρίνουν (με το μάτι;) ποιες γυναίκες είναι μουσουλμάν­ες, Ελληνίδες χήρες ή ψαροντουφε­κάδες; Δεν ενθαρρύνει αυτή η εξουσία που τους εκχωρείται τον θρησκευτικ­ό ρατσισμό;

Πιστεύω ότι η ζωή από μόνη της θα δείξει ότι τέτοιου είδους μέτρα είναι ανεφάρμοστ­α στην πράξη και περισσότερ­ο υπονομεύου­ν παρά διευκολύνο­υν την ενσωμάτωση των μουσουλμάν­ων. Η εναλλακτικ­ή του μπουρκίνι δεν είναι το απελευθερω­τικό τόπλες ή τάνγκα, είναι το κλείσιμο στο σπίτι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece