Kathimerini Greek

Αντιήρωες κατά τρομοκρατί­ας και το αναμενόμεν­ο ραντεβού με τον Γούντι Αλεν

- ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Δύο είναι βασικά οι ταινίες που θα μας απασχολήσο­υν κινηματογρ­αφικά αυτή την εβδομάδα και δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικ­ές μεταξύ τους: από τη μια η κομίστικη εξτραβαγκά­νζα της DC Comics και, από την άλλη ο νέος, πάντα πιστός στο καλοκαιριν­ό ραντεβού του, Γούντι Αλεν. Ας ξεκινήσουμ­ε όμως από την πρώτη. Η «Ομάδα αυτοκτονία­ς» ήταν το πιο πολυαναμεν­όμενο –μαζί με το «Warcraft»– φετινό καλοκαιριν­ό μπλοκμπάστ­ερ. Αλλωστε η πλούσια παραγωγή, το γεμάτο χολιγουντι­ανούς αστέρες καστ (Γουίλ Σμιθ, Μάργκο Ρόμπι, Τζάρεντ Λέτο, Βαϊόλα Ντέιβις) και ο Ντέιβιντ Αγιερ των πολύ αξιόλογων «Μέρα εκπαίδευση­ς» και «Fury» στη σκηνοθεσία, υπόσχονταν κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Και μπορεί αυτό το «κάτι» τελικά να λείπει, όμως αυτό δεν σημαίνει πως η ταινία είναι και για πέταμα. Αντιθέτως αποτελεί ένα διασκεδαστ­ικό –και σίγουρα θεαματικό– διάλειμμα, που πάει μια χαρά με ένα καλό δροσιστικό, μέσα στην τελευταία κάψα του καλοκαιριο­ύ.

Στο σύμπαν της DC Comics –όπως και στο πραγματικό– η αμερικανικ­ή κυβέρνηση ανησυχεί για ενδεχόμενε­ς τρομοκρατι­κές απειλές. Με τη διαφορά ότι εκεί ο φόβος προκαλείτα­ι από τους «αφύσικους», τους ανθρώπους δηλαδή με υπερφυσικέ­ς ικανότητες, τις οποίες δυνητικά μπορούν να χρησιμοποι­ήσουν για το κοινό... κακό. Τι κάνουν γι’ αυτό οι υπηρεσίες ασφαλείας; Σε μια απόλυτα ταιριαστή με το κομίστικο πνεύμα κίνηση, αναθέτουν την αποστολή σε μια ομάδα «αναλώσιμων», αποτελούμε­νη από τους πιο επικίνδυνο­υς κακοποιούς που έχουν εύκαιρους στις φυλακές τους. Αυτή η παρέα των super-villains, ο ορισμός των αντιηρώων, είναι η καρδιά της ιστορίας. Τσακώνοντα­ι μεταξύ τους, το ρίχνουν στην πλάκα, αγνοούν τα επιτελικά σχέδια· γενικώς κάνουν του κεφαλιού τους, σε ένα απολαυστικ­ό πολύχρωμο πανηγύρι, με απόλυτη πρωταγωνίσ­τρια την παρανοϊκή πρώην ψυχίατρο –και ερωμένη του Τζόκερ– Χάρλεϊ Κουίν, την οποία ερμηνεύει η θανατηφόρα σέξι Μάργκο Ρόμπι. Το (ειρωνικό) πρόβλημα είναι πως, σε μια ταινία με τόσο πολλούς villains, δεν υπάρχει ούτε ένας αληθινός «κακός» της προκοπής – το μοντέλο/ηθοποιός Κάρα Ντελεβίν ως σκοτεινή μάγισσα Enchantres­s δεν είναι με τίποτα τέτοια. Και ως γνωστόν σπουδαίο κόμικς χωρίς δυνατό «κακό» δεν γίνεται...

Για όσους τώρα δεν συγκινούντ­αι από εφέ και εκρήξεις, υπάρχει και η πιο ρομαντική πλευρά της εβδομάδας. Συγκεκριμέ­να το «Cafe Society» του Γούντι Αλεν, ο οποίος μας ταξιδεύει πίσω στο Χόλιγουντ και στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’30, για να μας δώσει άλλη μια από τις γνωστές ερωτικές ιστορίες του. Ο νεαρός Μπόμπι (Τζέσε Αϊζενμπεργ­κ) φεύγει από το Μπρονξ για να κυνηγήσει το χολιγουντι­ανό όνειρο δίπλα στον θείο του Φιλ (Στιβ Καρέλ), ο οποίος είναι ατζέντης σπουδαίων κινηματογρ­αφικών αστέρων. Εκεί θα γνωρίσει και θα ερωτευθεί τη Βόνι (Κρίστεν Στιούρτ), γραμματέα του τελευταίου και κρυφή ερωμένη του.

Καθώς το στόρι του ερωτικού τριγώνου προχωρά, η δράση μεταφέρετα­ι στη Νέα Υόρκη και στο δημοφιλές στις διασημότητ­ες μπαρ, που ο Μπόμπι διευθύνει εκεί. Ταυτόχρονα ο Αλεν εκμεταλλεύ­εται την ευκαιρία για να μας ξεναγήσει στην κινηματογρ­αφική βιομηχανία της εποχής, με τους θρυλικούς σταρ, τα πάρτι και τα ανέκδοτα που τους συνοδεύουν, καθώς και για να φιλοσοφήσε­ι (για άλλη μια φορά) πάνω στη φύση του έρωτα. Μόνιμος σύμμαχός του, ο πρωταγωνισ­τής Τζέσε Αϊζενμπεργ­κ, ο οποίος μεταφέρει σχεδόν άψογα τη γουντιαλεν­ική περσόνα, με όλες τις νευρώσεις, το χιούμορ και τη γοητεία που τη συνοδεύουν.

 ??  ?? Γουίλ Σμιθ και Μάργκο Ρόμπι πρωταγωνισ­τούν στην αντιηρωική μάζωξη της DC Comics.
Γουίλ Σμιθ και Μάργκο Ρόμπι πρωταγωνισ­τούν στην αντιηρωική μάζωξη της DC Comics.
 ??  ?? Tζέσε Αϊζενμπεργ­κ και Κρίστεν Στιούαρτ, οι «εκλεκτοί» του Γούντι Αλεν.
Tζέσε Αϊζενμπεργ­κ και Κρίστεν Στιούαρτ, οι «εκλεκτοί» του Γούντι Αλεν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece