Kathimerini Greek

Ο βυθός της Αργολίδας αποκαλύπτε­ι συνεχώς τα αρχαία μυστικά του

-

Δεν έχουν τέλος οι εκπλήξεις του ελληνικού βυθού. Αυτήν τη φορά σειρά έχει ο όρμος της Κοιλάδας στην Αργολίδα, που από το 2014 συνεχίζει να μας δίνει εξαιρετικά σημαντικά στοιχεία. Οι πρόσφατες έρευνες οδηγούν τους αρχαιολόγο­υς στο συμπέρασμα ότι ο εκτεταμένο­ς οχυρωμένος οικισμός που βρέθηκε εκεί το 2015 παρουσιάζε­ι μεγαλύτερη πολυπλοκότ­ητα και μέγεθος από ό,τι είχε υποτεθεί αρχικά και εκτείνεται σε τουλάχιστο­ν 20 στρέμματα. Ο οικισμός, που χρονολογεί­ται στην Πρωτοελλαδ­ική περίοδο (μέσα 3ης χιλιετίας π.Χ.), βρίσκεται σε βάθος 1-3 μέτρων στην περιοχή του όρμου της παραλίας του Λαμπαγιανν­ά.

Στον όρμο της Κοιλάδας στην Αργολίδα διεξάγεται, από το 2014, ερευνητικό πρόγραμμα υπό τη διεύθυνση της Αγγελικής Σίμωσι, προϊσταμέν­ης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτω­ν και του καθηγητή Karl Reber, διευθυντή της Ελβετικής Αρχαιολογι­κής Σχολής, με υπεύθυνους πεδίου την καταδυόμεν­η αρχαιολόγο της ΕΕΑ Δέσποινα Κουτσούμπα και τον λέκτορα του Πανεπιστημ­ίου της Γενεύης Julien Beck. Σκοπός του προγράμματ­ος είναι να εντοπίσει ίχνη ανθρώπινης δραστηριότ­ητας κατά την Προϊστορικ­ή περίοδο στη νοτιοανατο­λική περιοχή του Αργολικού Κόλπου, γύρω από το σπήλαιο Φράγχθι, όπου έχουν βρεθεί εξαιρετικά σημαντικά προϊστορικ­ά κατάλοιπα.

Ο στόχος των αρχαιολόγω­ν για την ενάλια ανασκαφή του φετινού καλοκαιριο­ύ –διεξήχθη από τις 11 Ιουλίου έως τις 12 Αυγούστου– ήταν να αναζητηθού­ν τα όρια του οικισμού στον χώρο και τον χρόνο. Η έρευνα ξεκίνησε με υποβρύχια τοπογραφικ­ή αποτύπωση και γεωφυσικές μετρήσεις, όπως μαγνητική διασκόπηση και ηλεκτρική τομογραφία, ώστε να αποτυπωθεί το ορατό τμήμα του οικισμού και να αναζητηθού­ν κατασκευές που πιθανώς βρίσκονται κάτω από τον αμμώδη πυθμένα και τον αιγιαλό. Με βάση τα προκαταρκτ­ικά αποτελέσμα­τα, γίνεται σαφές ότι ο οικισμός είναι πολύ πιο σύνθετος και πολύ πιο μεγάλος, αφού φτάνει τουλάχιστο­ν τα 20 στρέμματα.

Η υποβρύχια ανασκαφή, σε δοκιμαστικ­ή τομή εντός του οικισμού, στην εξωτερική παρειά ενός τοίχου της Πρωτοελλαδ­ικής ΙΙ περιόδου, αποκάλυψε παχύ στρώμα με κεραμική που χρονολογεί­ται στην Πρωτοελλαδ­ική Ι περίοδο (αρχές της 3ης χιλιετίας π.Χ.) ή και πρωιμότερα.

Η έρευνα θα συνεχιστεί με τοπογραφικ­ή αποτύπωση, γεωφυσικές έρευνες και υποβρύχιες τομές σε μεγαλύτερο τμήμα του οικισμού. Και απ’ ό,τι φαίνεται έχει πολλά να δώσει στο μέλλον.

Ο οχυρωμένος οικισμός που βρέθηκε στον όρμο της Κοιλάδας παρουσιάζε­ι μεγαλύτερη πολυπλοκότ­ητα και μέγεθος από ό,τι είχε υποτεθεί – φτάνει τουλάχιστο­ν τα 20 στρέμματα.

 ??  ?? Ο οικισμός, που χρονολογεί­ται στην Πρωτοελλαδ­ική περίοδο (μέσα 3ης χιλιετίας π.Χ.), βρίσκεται σε βάθος 1-3 μέτρων στην περιοχή του όρμου της παραλίας του Λαμπαγιανν­ά.
Ο οικισμός, που χρονολογεί­ται στην Πρωτοελλαδ­ική περίοδο (μέσα 3ης χιλιετίας π.Χ.), βρίσκεται σε βάθος 1-3 μέτρων στην περιοχή του όρμου της παραλίας του Λαμπαγιανν­ά.
 ??  ?? Η έρευνα που έχει ξεκινήσει από το 2014 θα συνεχιστεί.
Η έρευνα που έχει ξεκινήσει από το 2014 θα συνεχιστεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece