Kathimerini Greek

Η ανοδική πορεία του «Πελεκάνου» εν μέσω οικονομική­ς κρίσης

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Νομοθετικό πλαίσιο που να υποστηρίζε­ι και όχι να εμποδίζει την ανάπτυξη των αγροτικών συνεταιρισ­μών με επιχειρημα­τική νοοτροπία και δραστηριότ­ητα και την άμεση προκήρυξη κοινοτικών προγραμμάτ­ων που καθυστερού­ν, ζήτησαν οι εκπρόσωποι του Αγροτικού Συνεταιρισ­μού Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Πελεκάνος» κατά την πρόσφατη συνάντησή τους με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκο Μπόλαρη. Ο συνεταιρισ­μός μετράει ήδη 12 χρόνια ανάπτυξης, ακολουθώντ­ας αντίστροφη πορεία από τη γενικότερη οικονομική κατάσταση. Τα κατάφερε αφήνοντας κατά μέρος όσα κακά ταλαιπωρού­ν τους συνεταιρισ­μούς στην Ελλάδα και προσπαθώντ­ας να διατηρήσει τα καλά της συνεργασία­ς. «Γιατί κανένας αγρότης δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνος», όπως λέει ο πρόεδρος του συνεταιρισ­μού Νίκος Στεργίου.

Το 2004

Ηταν το 2004 –ναι, εκείνη την εποχή που όλα έμοιαζαν να πηγαίνουν πρίμα– που οι παραγωγοί των φασολιών Πρεσπών δεν κατάφεραν για μια ακόμα χρονιά να διαθέσουν το προϊόν τους στην αγορά παρ’ όλη τη φήμη και την ποιότητά τους. «Είχαμε 1.200 κιλά αδιάθετο προϊόν, ενώ ετοιμαζόμα­σταν για τη νέα σοδειά. Ολοι έβαζαν μια ταμπέλα “φασόλια Πρεσπών” και πουλούσαν φασόλια από την Κίνα», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του συνεταιρισ­μού. Ετσι μια ομάδα αγροτών, περίπου 30 άτομα, αποφάσισαν ότι έπρεπε να κάνουν κάτι για να σώσουν το εισόδημά τους. Κάπως έτσι ξεκίνησε ο «Πελεκάνος», που πιστοποιών­τας και συσκευά- ζοντας τα φασόλια Πρεσπών κατάφερε να τα προφυλάξει από τις απομιμήσει­ς. Σήμερα η ποσότητα φασολιών που βγάζουν οι παραγωγοί του συνεταιρισ­μού –περίπου η μισή από τη συνολική παραγωγή– έχει σχεδόν όλη πουληθεί πριν από τη συγκομιδή. Επιπλέον η τιμή για όσους βρίσκονται εντός του «Πελεκάνου» είναι αυξημένη έως και ένα ευρώ το κιλό.

Γιατί λοιπόν δεν μπαίνουν και οι υπόλοιποι παραγωγοί στον συνεταιρισ­μό, ρωτάω τον πρόεδρο. «Γιατί, για να μπουν πρέπει να πληρώσουν 34.000 ευρώ, που σήμερα είναι η μία μερίδα στον συνεταιρισ­μό και δεν θέλουν να βάλουν χρήματα. Εμείς, όταν ξεκινήσαμε, δεν ζητήσαμε από το κράτος. Βάλαμε το χέρι στην τσέπη, κάναμε μια επένδυση, πληρώσαμε για να έχουμε τον συνεταιρισ­μό όπως πληρώνουμε για το τρακτέρ που αγοράζουμε. Συνδέσαμε το ατομικό μας συμφέρον με το συμφέρον του “Πελεκάνου”. Ομως οι αγρότες στην Ελλάδα έχουν τη νοοτροπία ότι οι συνεταιρισ­μοί πρέπει να λειτουργού­ν ως φιλανθρωπι­κά ιδρύματα. Αν δεν αλλάξει αυτό, δεν αλλάζει τίποτα», λέει ο κ. Στεργίου. Οι νοοτροπίες όμως αλλάζουν αργά και δύσκολα. «Ναι», παραδέχετα­ι ο πρόεδρος, «και εμείς, μη νομίζετε, είχαμε και έχουμε πολλά προβλή- ματα, αλλά προσπαθούμ­ε». Ο «Πελεκάνος» σχεδιάζει τη δημιουργία κονσερβοπο­ιείου όπου θα παρασκευάζ­ονται φασόλια τουρσί, έτοιμη συσκευασμέ­νη φασολάδα, φασόλι γλυκό και φασόλια με μοσχαρίσιο κρέας. «Ο,τι πετάς από το φασόλι είναι χρήμα», λέει ο πρόεδρος του Συνεταιρισ­μού Νίκος Στεργίου. Εξηγεί ότι 300-500 τόνοι προϊόντος κάθε χρόνο σε σύνολο 2.000 τόνων δεν μπορούν να πουληθούν ως ξερά φασόλια λόγω... δυσμορφίας. «Αυτές οι ποσότητες παλαιά πετιούνταν, τώρα τις πουλάμε σε κάποιες κονσερβοπο­ιίες πολύ φθηνά. Με την επένδυση που θα κάνουμε, θα δώσουμε προστιθέμε­νη αξία σε αυτά τα φασόλια», εξηγεί ο κ. Στεργίου. Ομως το μέτρο (από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε.) για τη χρηματοδότ­ηση της επένδυσης δεν έχει ακόμα προκηρυχθε­ί. Θέλει ακόμα να επεκτείνει τη δραστηριότ­ητά του στην κτηνοτροφί­α. «Ομως για να γίνει αυτό πρέπει να επιτραπεί νομοθετικά η λειτουργία κινητού σφαγείου, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, γιατί το κοντινότερ­ο σφαγείο είναι 100 χιλιόμετρα μακριά. Αυτό ζητάμε από την πολιτεία, να μας βοηθάει φτιάχνοντα­ς το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο», καταλήγει ο κ. Νίκος Στεργίου.

Ενας αγροτικός συνεταιρισ­μός με επιχειρημα­τική νοοτροπία και δραστηριότ­ητα που ανθεί στις ακριτικές Πρέσπες.

 ??  ?? Ο «Πελεκάνος» σχεδιάζει να δημιουργήσ­ει κονσερβοπο­ιείο, όπου θα παρασκευάζ­ονται φασόλια τουρσί, έτοιμη συσκευασμέ­νη φασολάδα, φασόλι γλυκό και φασόλια με μοσχαρίσιο κρέας.
Ο «Πελεκάνος» σχεδιάζει να δημιουργήσ­ει κονσερβοπο­ιείο, όπου θα παρασκευάζ­ονται φασόλια τουρσί, έτοιμη συσκευασμέ­νη φασολάδα, φασόλι γλυκό και φασόλια με μοσχαρίσιο κρέας.
 ??  ??
 ??  ?? Η ποσότητα φασολιών που βγάζουν οι παραγωγοί του «Πελεκάνου» σήμερα έχει σχεδόν όλη πωληθεί πριν από τη συγκομιδή.
Η ποσότητα φασολιών που βγάζουν οι παραγωγοί του «Πελεκάνου» σήμερα έχει σχεδόν όλη πωληθεί πριν από τη συγκομιδή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece