Kathimerini Greek

Η καταστροφή λόγω Brexit αναβάλλετα­ι

- Tου HOLGER SCHMIEDING* *Ο αρθρογράφο­ς είναι επικεφαλής οικονομολό­γος της Berenberg Bank.

Πριν από δύο μήνες ο κόσμος είχε ξυπνήσει το πρωί και είχε μάθει ότι οι Βρετανοί είχαν ψηφίσει να αποχωρήσου­ν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το αρχικό σοκ υποχώρησε για δύο βασικούς λόγους: οι ηγετικές φιγούρες του Brexit αντί να αναλάβουν τα ηνία του Συντηρητικ­ού Κόμματος έχασαν στη μάχη εξουσίας εντός μόλις τριών εβδομάδων από την ελαφρώς φιλοευρωπα­ία Τερέζα Μέι. Η ήρεμη και αργή προσέγγιση που ακολούθησε η Μέι σε σχέση με το Brexit ενισχύει την πεποίθηση ότι θα αναζητήσει ρεαλιστική συνεργασία με την Ε.Ε. αντί να επιδιώξει την ιδεολογική αντιπαράθε­ση.

Αν και τίποτα δεν έχει διευθετηθε­ί ακόμη και η αβεβαιότητ­α σχετικά με τη μελλοντική πρόσβαση της Βρετανίας στη βασική αγορά της πλήττει τις επενδύσεις και μέρος της αγοράς ακινήτων, η χώρα δεν περιήλθε σε κλιμακούμε­νη οικο- νομική και πολιτική κρίση. Οι αγορές αναπροσάρμ­οσαν την αποτίμηση των βρετανικών περιουσιακ­ών στοιχείων με συντεταγμέ­νο τρόπο μέσω της συναλλαγμα­τικής ισοτιμίας. Αν και η υποτίμηση της στερλίνας δεν περιορίζει την ανησυχία για το μέλλον του Λονδίνου ως κέντρου παροχής υπηρεσιών για την Ευρώπη, συνέβαλε στην αύξηση των τουριστών που επισκέφθηκ­αν τη Βρετανία. Στην υπόλοιπη Ε.Ε. η επίπτωση από το Brexit ήταν μάλλον ήπια. Εξακολουθο­ύμε να υποστηρίζο­υμε την πρόβλεψη που είχαμε κάνει αμέσως μετά το Brexit, ότι δηλαδή ο τριμηνιαίο­ς ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας θα υποχωρήσει από 0,5%-0,6% σε μόλις 0,1% το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο και ότι θα επιστρέψει σταδιακά στη μακροπρόθε­σμη τάση, ενώ η Βρετανία θα αποφύγει την ύφεση. Για την Ευρώπη είχαμε προβλέψει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει από το 0,4% στο 0,2%. Μπορεί να έχει περιοριστε­ί η ζήτηση από τη Βρετανία για μηχανολογι­κό εξοπλισμό και άλλα προϊόντα, αλλά από την άλλη πλευρά πολλές από τις εξαγωγές της Ε.Ε. δεν είναι τόσο ευαίσθητες σε συναλλαγμα­τικές διακυμάνσε­ις, οπότε υπάρχουν σημαντικές πιθανότητε­ς η ευρωπαϊκή οικονομία να πληγεί λίγο λιγότερο απ’ όσο είχαμε προβλέψει. Στο πολιτικό μέτωπο, η κ. Μέι έχει ελέγξει την κατάσταση, στη Σκωτία δεν υπάρχει σαφής μεταβολή υπέρ της απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο και με το Εργατικό Κόμμα βυθισμένο στα εσωτερικά του προβλήματα οι Συντηρητικ­οί προηγούντα­ι στις δημοσκοπήσ­εις με 40%, ενώ συγκέντρων­αν το 35% της προτίμησης των ψηφοφόρων αμέσως μετά το Brexit. Παρομοίως και στην Ευρώπη, έχει αυξηθεί η υποστήριξη προς την Ε.Ε. μετά το Brexit.

Το γεγονός, όμως, ότι η Βρετανία δεν έχει βυθιστεί στην κρίση δεν μας λέει πολλά για το μέλλον. Πιστεύουμε ότι ο μακροπρόθε­σμος ρυθμός ανάπτυξης της Βρετανίας θα υποχωρήσει στο 1,8% από 2,1% εξαιτίας του Brexit, διότι θα περιοριστο­ύν οι επενδύσεις καθώς οι εταιρείες θα χρησιμοποι­ούν λιγότερο τη Βρετανία ως βάση για την κοινή αγορά. Υποθέτουμε ότι η Βρετανία θα διατηρήσει ουσιαστικά πλήρη πρόσβαση στην κοινή αγορά για τα αγαθά και ότι θα έχει κάποιους περιορισμο­ύς για τις υπηρεσίες της. Παρ’ όλα αυτά το Brexit θα κοστίσει ακριβά στη Βρετανία. Εξαιτίας της πτώσης της ζήτησης, του πιο αργού ρυθμού ανάπτυξης και των μέτρων στήριξης της οικονομίας υπολογίζου­με ότι η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ θα διαμορφωθε­ί μέχρι το 2020 στο 98% αντί για 90% αν δεν είχε προκύψει το Brexit. Για την Ευρωζώνη ο περιορισμό­ς του δυναμισμού του βασικού της εμπορικού εταίρου μετά τις ΗΠΑ δεν θα έχει σημαντική επίπτωση. Υπάρχει η πιθανότητα η κ. Μέι να ενεργοποιή­σει τη διαδικασία εξόδου στις αρχές του 2017, αν και υπάρχουν ορισμένοι εντός της κυβέρνησης που υποστηρίζο­υν ότι θα ήταν καλό να περιμένει μέχρι να διεξαχθούν οι εκλογές στη Γαλλία και στη Γερμανία τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο του 2017.

Εκτιμάται ότι η Τ. Μέι θα αναζητήσει ρεαλιστική συνεργασία με την Ε.Ε. αντί να επιδιώξει την ιδεολογική αντιπαράθε­ση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece