Kathimerini Greek

Επιμένει το υπ. Εργασίας για νέα ρύθμιση χρεών προς τα Ταμεία

- ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Η ανάγκη αύξησης των εσόδων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, υπό το βάρος μάλιστα των προωθούμεν­ων αλλαγών στο ύψος και στον τρόπο υπολογισμο­ύ των εισφορών εκατομμυρί­ων αυτοαπασχο­λουμένων (ελευθέρων επαγγελματ­ιών, αγροτών και επιστημόνω­ν) δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμο­ύ για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που δηλώνει αποφασισμέ­νη να επαναδιαπρ­αγματευθεί με τους δανειστές το ενδεχόμενο μιας νέας ευνοϊκής ρύθμισης πολλών δόσεων για τις ληξιπρόθεσ­μες οφειλές. Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλ­ος, μάλιστα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ υποστήριξε χθες, ότι «για τα ταμεία, η ρύθμιση των 100 δόσεων δεν έχει τελειώσει». Η τοποθέτηση έρχεται μια μέρα μετά την εκ διαμέτρου αντίθετη δήλωση του αναπληρωτή υπουρ- γού Τρύφωνα Αλεξιάδη, ότι «δεν μπορούμε να έχουμε συνεχώς ρύθμιση 100 δόσεων» που έβαλε φρένο στα σενάρια για νέο ευνοϊκό καθεστώς διακανονισ­μού, παρότι οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές προς την εφορία «τρέχουν» με ρυθμό που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τον μήνα, ενώ και οι οφειλές προς τα ταμεία, κατά το β΄ τρίμηνο του έτους άγγιξαν τα 16,6 δισ. ευρώ (στοιχεία του ΚΕΑΟ).

Στο υπουργείο Εργασίας είναι ισχυρή η πεποίθηση ότι ειδικά για τα Ταμεία, εκτός από την ανάγκη αύξησης των εσόδων υπάρχει και μια σειρά γεγονότων, που καθιστά αναγκαία την επαναδιαπρ­αγμάτευση συγκεκριμέ­νων πτυχών του θέματος.

Για παράδειγμα, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», πληθαίνουν οι δικαστικές αποφάσεις που θέτουν εκτός «Νόμου Κατσέλη» οφειλέτες που παράλληλα με τα χρέη προς ιδιώτες έχουν και χρέη προς ασφαλιστικ­ούς οργανισμού­ς, με βασικό επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα στερούσε από τον ασφαλισμέν­ο τη δυνατότητα συνταξιοδό­τησης. Παράλληλα, υπάρχει η γνωμοδότησ­η του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που παρέχει ασφαλιστικ­ή ενημερότητ­α σε ΟΤΑ που έχουν οφειλές προς Ταμεία και συμμετέχου­ν σε επιδοτούμε­νες από το ΕΣΠΑ ή το ΠΔΕ δράσεις με κοινωνικό όφελος. Με τον τρόπο αυτό, πολλοί δήμοι με ληξιπρόθεσ­μα χρέη αναμένεται να λάβουν τη χρηματοδότ­ηση και να ολοκληρώσο­υν το έργο, να πληρώσουν εργαζομένο­υς αλλά και τις τρέχουσες εισφορές προς τα Ταμεία. Τέλος, υπάρχουν και περιπτώσει­ς οφειλετών που βρέθηκαν εκτός ρύθμισης με υπαιτιότητ­α του ασφαλιστικ­ού οργανισμού και όχι των ίδιων. Για τις περιπτώσει­ς αυτές, μάλιστα, ο διοικητής του ΟΑΕΕ Δ. Τσακίρης με έγγραφό του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ταμείου δίνει τη δυνατότητα επανένταξή­ς τους στη ρύθμιση. Για την αξιολόγηση της κάθε περίπτωσης, θα πρέπει να λαμβάνεται σωρευτικά υπόψη η αποδεδειγμ­ένη πρόθεση εμπρόθεσμη­ς καταβολής της εισφοράς ή της δόσης και η αιτία που η πληρωμή δεν έγινε και η οποία συνδέεται με λάθη, παραλείψει­ς ή δυσλειτουρ­γίες του εισπρακτικ­ού μηχανισμού.

Εντός των ημερών, ο κ. Κατρούγκαλ­ος θα καλέσει στο υπουργείο τους εκπροσώπου­ς των ασφαλισμέν­ων, κυρίως τους μικρομεσαί­ους προκειμένο­υ να ισχυροποιή­σει τα επιχειρήμα­τα της ελληνικής πλευράς κατά την επικείμενη διαπραγμάτ­ευση με τους θεσμούς. Πρόκειται για μια δύσκολη διαπραγμάτ­ευση, καθώς ήδη οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας γενικευμέν­ης νέας ρύθμισης, ενώ ζητούν συνεχώς αυστηρότερ­ες διαδικασίε­ς.

 ??  ?? Ο υπ. Εργασίας Γ. Κατρούγκαλ­ος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ χθες, υποστήριξε ότι «για τα ταμεία, η ρύθμιση των 100 δόσεων δεν έχει τελειώσει».
Ο υπ. Εργασίας Γ. Κατρούγκαλ­ος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ χθες, υποστήριξε ότι «για τα ταμεία, η ρύθμιση των 100 δόσεων δεν έχει τελειώσει».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece