Kathimerini Greek

Σε νέες απαλλοτριώ­σεις για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι προχωράει το υπ. Υποδομών

-

Στην κήρυξη νέων συμπληρωμα­τικών απαλλοτριώ­σεων για την κατασκευή του νέου αεροδρομίο­υ στο Καστέλλι της Κρήτης και των συνοδών του έργων προχώρησε το υπουργείο Υποδομών μέσα στο καλοκαίρι. Η απόφαση αφορά έκταση 39,4 στρεμμάτων, με εκτιμώμενο κόστος 116.000 ευρώ. Συνολικά το κόστος των απαλλοτριώ­σεων, των αρχαιολογι­κών ερευνών και της μετακίνηση­ς των δικτύων κοινής ωφελείας υπολογίζετ­αι στα 80 εκατ. ευρώ.

Οι απαλλοτριώ­σεις στο Καστέλλι κηρύσσοντα­ι κατεπείγου­σες, με βάση απόφαση της διυπουργικ­ής που χαρακτήρισ­ε το έργο «γενικότερη­ς σημασίας για την οικονομία της χώρας», απόφαση που θα διευκολύνε­ι την ταχύτερη διεκπεραίω­σή τους. Το αεροδρόμιο θα κατασκευασ­τεί σε έκταση 6.000 στρεμμάτων στον δήμο Μίνωα-Πεδιάδας (σε συνέχεια του πολεμικού αεροδρομίο­υ) η οποία έχει κτηματογρα­φηθεί στο παρελθόν, γεγονός που κάνει ευκολότερη την κήρυξη των απαλλο- τριώσεων. Το έργο περιλαμβάν­ει και τις οδικές συνδέσεις του αεροδρομίο­υ με το βόρειο και νότιο οδικό άξονα του νησιού, καθώς και μια εμπορευματ­ική ζώνη (στο πρότυπο του «Ελ. Βενιζέλος»).

Υπενθυμίζε­ται ότι η ανάθεση του έργου βρίσκεται σε εκκρεμότητ­α από το 2008, διάστημα στο οποίο έγιναν και πολλές αλλαγές τόσο στον σχεδιασμό του έργου όσο και στον τρόπο δημοπράτησ­ής του. Το νέο αεροδρόμιο θα κατασκευασ­τεί με σύμβαση παραχώρηση­ς, με τον προϋπολογι­σμό να εκτιμάται στα 800 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσε­ι στο παρελθόν ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, το Δημόσιο θα κατέχει το 45%-55% της εταιρείας διαχείριση­ς του νέου αεροδρομίο­υ, ενώ ο υποψήφιος που θα περιορίσει τη συμμετοχή του Δημοσίου, που ανέρχεται σε 220 εκατ. ευρώ, θα μοριοδοτηθ­εί. Να σημειωθεί ότι, βάσει των νέων κανονισμών της Eurostat, το έργο δεν θα εξαιρεθεί από τον συνυπολογι­σμό του στο έλλειμμα, λόγω της μεγάλης συμμετοχής του Δημοσίου στο τελικό σχήμα. Γενικά, στον διαγωνισμό έχουν γίνει εννέα αλλαγές, ανάμεσα στις οποίες (εκτός της αύξησης του ποσοστού του Δημοσίου στο τελικό σχήμα και της μοριοδότησ­ης όσων περιορίσου­ν τη συμμετοχή του στην κατασκευή) περιλαμβάν­ονται η αύξηση της βαρύτητας της οικονομική­ς προσφοράς των διαγωνιζομ­ένων, η αύξηση του ανταποδοτι­κού τέλους προς την τοπική αυτοδιοίκη­ση στο 2% των ακαθάριστω­ν

Το κόστος απαλλοτριώ­σεων, αρχαιολογι­κών ερευνών και μετακίνηση­ς των δικτύων κοινής ωφελείας υπολογίζετ­αι στα 80 εκατ. ευρώ.

εσόδων του αερολιμένα και η παροχή ευελιξίας για τη μεταβίβαση των μετοχών του παραχωρησι­ούχου σε διάφορα επενδυτικά κεφάλαια, κεφάλαια επενδύσεων σε υποδομές κ.λπ.

Για τον διαγωνισμό έχουν εκφράσει ενδιαφέρον οι ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσε­ις- Vinci, J&P Αβαξ- Bouygues-Aeroports de Paris, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ACS και η China State Constructi­on Engineerin­g Corporatio­n. Η καταληκτικ­ή ημερομηνία για την υποβολή των προσφορών των τεσσάρων ενδιαφερόμ­ενων ομίλων παραμένει (έπειτα από πολλές παρατάσεις) η 30ή Σεπτεμβρίο­υ.

 ??  ?? Οι απαλλοτριώ­σεις
στο Καστέλλι κηρύσσοντα­ι κατεπείγου­σες, με βάση απόφαση της διυπουργικ­ής, που χαρακτήρισ­ε το έργο «γενικότερη­ς σημασίας για την οικονομία της χώρας».
Οι απαλλοτριώ­σεις στο Καστέλλι κηρύσσοντα­ι κατεπείγου­σες, με βάση απόφαση της διυπουργικ­ής, που χαρακτήρισ­ε το έργο «γενικότερη­ς σημασίας για την οικονομία της χώρας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece