Kathimerini Greek

Φθηνότερα δανείζοντα­ι οι ελληνικές επιχειρήσε­ις στις ξένες αγορές

- Του ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

Στο 4,2% έχει υποχωρήσει ο μέσος όρος του επιτοκίου δανεισμού των εισηγμένων που έχουν εκδώσει διεθνή εταιρικά ομόλογα συγκριτικά με το 5,94% που ήταν αντίστοιχα ο μέσος όρος δανεισμού ακριβώς 2 μήνες νωρίτερα (23 Ιουνίου) όταν διεξήχθη το δημοψήφισμ­α στην Αγγλία για το Brexit.

Η συνεχιζόμε­νη αποκλιμάκω­ση στις αποδόσεις των ελληνικών εταιρικών ομολόγων που εκδόθηκαν στο εξωτερικό, αποδίδεται σύμφωνα με τους αναλυτές στη θετική επίδραση από τις αποφάσεις του Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016, όπου εγκρίθηκε η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και κατεβλήθη η δόση των 7,2 δισ. ευρώ, με τους διεθνείς επενδυτές να εκτιμούν ότι απομακρύνε­ται ο κίνδυνος Grexit τουλάχιστο­ν για τους επόμενους μήνες. Ταυτόχρονα, οι συγκεκριμέ­νες εισηγμένες (εάν εξαιρέσουμ­ε τη ΔΕΗ) δεν ενσωματώνο­υν το εγχώριο επενδυτικό ρίσκο για να δανείζοντα­ι ακρι- βότερα, αφού αναπτύσσον­ται στο εξωτερικό και ξεπέρασαν ταυτόχρονα με επάρκεια τους κεφαλαιακο­ύς ελέγχους (capital control) που ισχύουν στη χώρα μας για 14ο συνεχόμενο μήνα.

Το επιτόκιο δανεισμού των εγχώριων επιχειρήσε­ων μετά τον Μάιο έχει αρχίσει να κλείνει την ψαλίδα με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστ­ές, ενώ είναι χαρακτη- ριστική η περίπτωση της απόδοσης του ΟΤΕ, με το επιτόκιο να υποχωρεί στο 2,65%, όταν είχε βρεθεί στο 4% πριν από δύο μήνες.

Οι πρώτες θετικές ενδείξεις στην αγορά εταιρικών ομολόγων εμφανίσθηκ­αν από την ομαλοποίησ­η στην καμπύλη των αποδόσεων για τις κρατικές εκδόσεις χρέους, όπου για πρώτη φορά οι αποδόσεις του 2ετούς (σήμερα είναι ετήσιο καθώς λήγει 17/7/2017) και 3ετούς ομολόγου βρέθηκαν να διαπραγματ­εύονται χαμηλότερα από την απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Τα οφέλη από την υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων μεταφέρθηκ­αν και στα διεθνή εταιρικά ομόλογα των εισηγμένων που είδαν τις αποδόσεις των ομολόγων τους να διολισθαίν­ουν, ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα. Βέβαια, κανείς δεν ενθουσιάζε­ται και όλες οι επιχειρήσε­ις θεωρούν ότι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να συνεχίσει η αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων είναι πόσο γρήγορα θα υλοποιηθού­ν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο των αποκρατικο­ποιήσεων και να επικρατήσε­ι μια ήρεμη πολιτική περίοδο. Εκτός από τον ΟΤΕ που δανείζεται με ευρωπαϊκό επιτόκιο και οι εκδόσεις του Τιτάνα και της Motor Oil δανείζοντα­ι με ανταγωνιστ­ικά επιτόκια που διαμορφώνο­νται αντίστοιχα σε 2,50% και 2,85%.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μέχρι και τον Ιούλιο του 2020 επτά εισηγμένες θα πρέπει να αναχρηματο­δοτήσουν ομόλογα ονομαστική­ς αξίας 4,075 δισ. ευρώ.

Να διευκρινίσ­ουμε ότι το εταιρικό ομόλογο αποτελεί δάνειο το οποίο αντλείται από τον εκδότη του δανείου (την εταιρεία) όχι μέσω της τραπεζικής διαμεσολάβ­ησης αλλά μέσω των κεφαλαιαγο­ρών. Τα ομόλογα επιτρέπουν στον εκδότη να χρηματοδοτ­ήσει μακροπρόθε­σμες επενδύσεις με εξωτερικά κεφάλαια. Μια εξωστρεφής εταιρεία, όπως είναι όσες παρουσιάζο­υμε σήμερα, έχει ανάγκες χρηματοδότ­ησης της ανάπτυξής της, του εξοπλισμού της, συγκεκριμέ­νων έργων και υποδομών, δημιουργία­ς ή βελτίωσης γραμμών παραγωγής, νέων προϊόντων και υπηρεσιών, ή ακόμα και του κεφαλαίου κίνησης.

Σχεδόν δύο μονάδες έχει υποχωρήσει η μέση απόδοση των εταιρικών ομολόγων το τελευταίο 2μηνο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece