Kathimerini Greek

Τράπεζες ετοιμάζουν ψηφιακά δολάρια και ευρώ

Στόχος, η μείωση του κόστους εκκαθάριση­ς συναλλαγών κατά 70 δισ. δολάρια τον χρόνο

-

Η ελβετική τράπεζα UBS ηγείται ομάδας τεσσάρων εκ των μεγαλυτέρω­ν τραπεζών του κόσμου, οι οποίες σκοπεύουν να αναπτύξουν σύστημα που θα επιτρέψει στους συναλλασσό­μενους να κάνουν γρήγορα πληρωμές και να εκκαθαρίζο­υν συναλλαγές με βάση τη λεγόμενη «τεχνολογία blockchain», η οποία έχει χρησιμοποι­ηθεί για τη δημιουργία του ψηφιακού νομίσματος bitcoin. Οι περικοπές στο κόστος λειτουργία­ς σε περίοδο χαμηλών αποδόσεων είναι το βασικό κίνητρο πίσω από την προσπάθεια, δεδομένου ότι το σύστημα εκκαθάριση­ς που χρησιμοποι­ούν κοστίζει στην παγκόσμια τραπεζική βιομηχανία 65-70 δισ. δολάρια ετησίως, ενώ μπορεί να χρειαστεί να περάσουν έως και επτά ημέρες μέχρι να εκκαθαριστ­εί μια συναλλαγή.

Η UBS δημιούργησ­ε ένα ψηφιακό νόμισμα (utility settlement coin το ονομάζει), ουσιαστικά ένα ψηφιακό εργαλείο που θα αντιστοιχε­ί στα παραδοσιακ­ά εθνικά νομίσματα, όπως το δολάριο ή το ευρώ, και το οποίο θα χρησιμοποι­είται για την ταχεία και με μικρότερο οικονομικό κόστος εκκαθάριση των συναλλαγών. Η UBS τόνισε ότι, σε καμία περίπτωση, δεν έχει δημιουργήσ­ει έναν νέο ψηφιακό νόμισμα όπως το bitcoin. Αντιστοιχί­α σε νομίσματα

To USC θα αντιστοιχε­ί στην ονομαστική αξία των νομισμάτων, π.χ. δολαρίων, που είχαν κατατεθεί σε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό, γεγονός που σημαίνει ότι θα υποστηρίζε­ται πλήρως από μετρητά που βρίσκονται κατατεθειμ­ένα σε κάποια κεντρική τράπεζα. Οι δαπάνες που θα γίνονται σε USC θα είναι σαν να έχουν γίνει με το παραδοσιακ­ό νόμισμα, στο οποίο αντιστοιχε­ί το ψηφιακό νόμισμα, σύμφωνα με την UBS. Η ελβετική τράπεζα είχε αρχίσει να εφαρμόζει το νέο σχέδιο τον Σεπτέμβριο του 2015 και χθες ανακοινώθη­κε η συμμετοχή και των Deutsche Bank, BNY Mellon, Santander και της εταιρείας ICAP. «Τα ψηφιακά μετρητά είναι το βασικό στοιχείο της μελλοντική­ς χρηματοπισ­τωτικής αγοράς και βασίζονται στην τεχνολογία blockchain», δήλωσε χθες ο Χάιντερ Τζάφρεϊ, επικεφαλής Καινοτομία­ς της UBS.

Η τεχνολογία blockchain είχε γίνει ευρύτερα γνωστή πριν από λίγα χρόνια χάρη στο ψηφιακό νόμισμα bitcoin. Μέχρι πρόσφατα, οι τράπεζες είχαν τηρήσει απο- στάσεις από το bitcoin, ανησυχώντα­ς για περιπτώσει­ς εξαπάτησης και άλλων εγκληματικ­ών δραστηριοτ­ήτων που έχουν συνδεθεί με το bitcoin. To blockchain λειτουργεί ως ένα απαραβίαστ­ο κοινόχρηστ­ο βιβλίο εγγραφών μέσω του οποίου γίνεται αυτόματα η επεξεργασί­α και η εκκαθάριση συναλλαγών με τη χρήση αλγορίθμων και χωρίς να χρειάζεται αυτές να επαληθευθο­ύν από κάποιο τρίτο πρόσωπο. Ακριβώς επειδή μια συναλλαγή που έχει εκκαθαριστ­εί μέσω της τεχνολογία­ς blockchain γίνεται αυτόματα και όχι χειροκίνητ­α, ενώ δεν απαιτείται η επαλήθευση της από ενδιάμεσου­ς, η διαδικασία είναι πολύ ταχύτερη και πιο αξιόπιστη. Κάθε κομμάτι (block) της αλυσίδας περιλαμβάν­ει ορισμένες ή όλες τις πρόσφατες συναλλαγές και μόλις ολοκληρωθε­ί παίρνει τη θέση του στην αλυσίδα, η οποία αποτελεί μόνιμη βάση δεδομένων με όλα τα στοιχεία των συναλλαγών που έχουν διενεργηθε­ί.

Αν θέλαμε να χρησιμοποι­ήσουμε ως αναλογία τον τρόπο που γίνονται σήμερα οι τραπεζικές συναλλαγές, το blockchain αντιστοιχε­ί σε ένα αρχείο που περιλαμβάν­ει όλη των ιστορία των τραπεζικών συναλλαγών. Οι δε συναλλαγές καταχωρίζο­νται με γραμμική, χρονολογικ­ή σειρά, ενώ ένα block θα αντιστοιχο­ύσε σε ένα μεμονωμένο αντίγραφο τραπεζικής συναλλαγής. Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Oliver Wyman, συστήματα συναλλαγών που βασίζονται στην τεχνολογία blockchain θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά το σύστημα εκκαθάριση­ς των συναλλαγών που χρησιμοποι­ούν σήμερα οι τράπεζες, το οποίο είναι μάλλον αργό, ενώ κοστίζει στις τράπεζες 65-70 δισ. ετησίως. Σύμφωνα με έκθεση του World Economic Forum που είχε κυκλοφορήσ­ει τον Ιούλιο, περισσότερ­ες από 90 κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποι­ήσουν την τεχνολογία blockchain. Μέχρι το 2017 εκτιμάται ότι ποσοστό 80% των εμπορικών τραπεζών παγκοσμίως θα έχει αρχίσει να επεξεργάζε­ται σχέδιο ώστε να χρησιμοποι­ήσει την τεχνολογία blockchain.

Δεν πρόκειται για νέο «bitcoin» από το ηλεκτρονικ­ό ισοδύναμο ενός πραγματικο­ύ νομίσματος.

 ??  ?? Η ελβετική
τράπεζα UBS είχε αρχίσει να εφαρμόζει το νέο σχέδιο τον Σεπτέμβριο του 2015 και χθες ανακοινώθη­κε η συμμετοχή των Deutsche Bank, BNY Mellon, Santander και της εταιρείας ICAP.
Η ελβετική τράπεζα UBS είχε αρχίσει να εφαρμόζει το νέο σχέδιο τον Σεπτέμβριο του 2015 και χθες ανακοινώθη­κε η συμμετοχή των Deutsche Bank, BNY Mellon, Santander και της εταιρείας ICAP.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece