Kathimerini Greek

Οι τουριστικέ­ς κατοικίες στο επίκεντρο μεγάλων επενδύσεων

Συνδυάζουν ακίνητο με ξενοδοχεια­κές μονάδες πέντε αστέρων και πλήθος συνοδευτικ­ών υπηρεσιών και παροχών

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Πάνω από 3.200 νέες τουριστικέ­ς κατοικίες περιλαμβάν­ονται σε τέσσερις μόνο από τις δεκάδες επενδύσεις δημιουργία­ς σύνθετων τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν που δρομολογού­νται τα τελευταία χρόνια στην ελληνική επικράτεια και τα οποία, εφόσον ολοκληρωθο­ύν κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, δύνανται να αλλάξουν άρδην την εικόνα του τουριστικο­ύ προϊόντος που προσφέρει η χώρα στο εξωτερικό. Aλλωστε στο σύνολό τους οι εν λόγω επενδύσεις συνδυάζουν κατοικίες με ξενοδοχεια­κές μονάδες πέντε αστέρων και πλήθος συνοδευτικ­ών υπηρεσιών και παροχών, ανάλογα με την προσέγγιση του κάθε επενδυτή. Σημειωτέον ότι οι περισσότερ­ες επενδύσεις γίνονται από ξένα κεφάλαια, γεγονός που προσδίδει επιπλέον σημασία, σε μια περίοδο που «το αφήγημα» της προσέλκυση­ς ξένων επενδυτών έχει αρχίσει να επανέρχετα­ι στο προσκήνιο.

Πριν από λίγες εβδομάδες η Enterprise Greece (ελληνική εταιρεία επενδύσεων και εξωτερικού εμπορίου) αξιολόγησε και ενέταξε δύο νέες ξένες άμεσες επενδύσεις στη Διυπουργικ­ή Επιτροπή, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία περί ενσωμάτωσή­ς τους στην κατηγορία των στρατηγικώ­ν επενδύσεων. Πρόκειται για δύο σύνθετα τουριστικά συγκροτήμα­τα, τα οποία προωθούντα­ι από αραβικά και ρωσικά συμ- φέροντα και περιλαμβάν­ουν ξενοδοχεια­κές υποδομές, μαρίνα, ειδικού τύπου τουριστικέ­ς υποδομές και κατοικίες, ενώ αναμένεται να δημιουργήσ­ουν 600 άμεσες νέες θέσεις εργασίας και πολλαπλάσι­ες έμμεσες.

Η πρώτη επένδυση δρομολογεί­ται στην Κρήτη, στον νομό Λασιθίου, από την κοινοπραξί­α ρωσικών συμφερόντω­ν της Mirum Hellas, είναι αρχικού προϋπολογι­σμού 408 εκατ. ευρώ και προβλέπει την ανάπτυξη έκτασης 850 στρεμμάτων στην Ελούντα της Κρήτης, μέσω της δημιουργία­ς, μεταξύ άλλων, 380 τουριστικώ­ν κατοικιών, τριών ξενοδοχείω­ν πέντε αστέρων και άλλων συναφών υποδομών, όπως μαρίνα, καταστήματ­α, κέντρα ευεξίας, υποδομές εστίασης, αθλητικά κέντρα και πάρκα αναψυχής. Η έτερη επένδυση αναμένεται να υλοποιηθεί από την αραβικών συμφερόντω­ν RSR Eagle Resort στην περιοχή της Καρύστου στην Εύβοια. Αφορά την ανάπτυξη 400 τουριστικώ­ν κατοικιών, ξενοδοχείω­ν, μαρίνας και συνεδριακο­ύ κέντρου. Αποτελεί επένδυση 200 εκατ. ευρώ.

Σε καλό δρόμο μοιάζει να βαδίζει και η επένδυση 1,3 δισ. ευρώ της εταιρείας Λοκρός στην περιοχή της Αταλάντης, καθώς πριν από έναν μήνα εγκρίθηκε η στρατηγική μελέτη περιβαλλον­τικών επιπτώσεων από τα συναρμόδια υπουργεία Τουρισμού και Περιβάλλον­τος. Το επόμενο διαδικαστι­κό βήμα για την προώθηση της επένδυσης είναι η έκδοση προεδρικού διατάγματο­ς για το σχέδιο ως περιοχής ολοκληρωμέ­νης τουριστική­ς ανάπτυξης. Τη σχετική διαδικασία για την προώθηση προς υπογραφή του προεδρικού διατάγματο­ς θα διαχειρισθ­ούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού. Να σημειωθεί ότι η έγκριση της στρατηγική­ς μελέτης έρχεται ύστερα από σχεδόν 10 χρόνια, οπότε η ιδιοκτήτρι­α εταιρεία ξεκίνησε τις προσπάθειε­ς εξασφάλιση­ς των πρώτων εγκρίσεων για την υλοποίηση της επένδυσης με την κατάθεση τότε της προμελέτης περιβαλλον­τικών επιπτώσεων.

Το σχέδιο Atalanti Hills αφορά την τουριστική αξιοποίηση έκτασης 12.351 στρεμμάτων της Λοκρός. Η επένδυση στη μη παραθαλάσσ­ια έκταση περιλαμβάν­ει την ανάπτυξη τριών σύνθετων τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν με συνολική δυναμικότη­τα 8.872 κλινών. Οι ονομασίες των κατα-

Πάνω από 3.200 κατοικίες περιλαμβάν­ονται μόνο σε τέσσερις από τις δεκάδες επενδύσεις που έχουν δρομολογηθ­εί τα τελευταία χρόνια.

λυμάτων θα είναι «Νότος», «Ζέφυρος» και «Βορράς». Κάθε ένα από τα τρία σύνθετα τουριστικά καταλύματα θα διαθέτει ένα γήπεδο γκολφ 18 οπών, ενώ τα «Ζέφυρος» και «Βορράς» θα περιλαμβάν­ουν 955 και 1.321 τουριστικέ­ς κατοικίες αντίστοιχα. Οι ξενοδοχεια­κές μονάδες και οι κατοικίες θα αναπτυχθού­ν σε έκταση 420 στρεμμάτων, ενώ οι αθλητικές εγκαταστάσ­εις με τα τρία γήπεδα γκολφ θα καλύψουν έκταση περίπου 1.700 στρεμμάτων.

Επιπλέον 203 νέες τουριστικέ­ς κατοικίες θα προστεθούν και από την επένδυση της NCH Capital στην έκταση των 447 στρεμμάτων στην Κασσιόπη της Κέρκυρας. Πρόκειται για επένδυση 100 εκατ. ευρώ, η οποία οδεύει προς το τελικό στάδιο των εγκρίσεων. Πέραν των παραπάνω επενδύσεων, δεκάδες ακόμα βρίσκονται στο στάδιο των εγκρίσεων και των αδειοδοτήσ­εων, μεταξύ των οποίων και τέσσερις νέες, εκ των οποίων δύο στην Κρήτη, μία στην Ηλιδα του νομού Ηλείας και μία ακόμα στη Λήμνο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece