Kathimerini Greek

Εναντίον της Ε.Ε. για τους φόρους της Apple

«Οι πρακτικές της Κομισιόν απειλούν τις συμφωνίες για τη φορολογία», υποστηρίζο­υν οι Αμερικανοί

-

Κλιμακώνετ­αι η αντιπαράθε­ση Ουάσιγκτον και Βρυξελλών με αφορμή τους μη καταβληθέν­τες φόρους της Apple από ευρωπαϊκές της δραστηριότ­ητες. Συγκεκριμέ­να, όπως αναφέρουν οι Financial Times, με μια σπάνια για τα διπλωματικ­ά δεδομένα κίνηση, το υπουργείο Οικονομικώ­ν των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποί­ησε τις Βρυξέλλες ότι «αναδεικνύο­νται σε υπερεθνική οικονομική υπηρεσία, η οποία απειλεί τις διεθνείς συμφωνίες για τις φορολογικέ­ς μεταρρυθμί­σεις». Η επίκριση συμπίπτει με το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώνε­ι την έρευνα για να διαπιστώσε­ι εάν η Ιρλανδία εκχώρησε ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς στην Apple, με αποτέλεσμα ο αμερικανικ­ός κολοσσός να αποφύγει την καταβολή πολλών δισ. ευρώ σε φόρους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεμονωμένη υπόθεση στο πλαίσιο της ευρείας εκστρατεία­ς της Κομισιόν για την πάταξη της φοροαποφυγ­ής στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ετυμηγορία αναμένεται τον Σεπτέμβριο. Η αμερικανικ­ή κυβέρνηση είχε εκφράσει την ενόχλησή της και λίγους μήνες πριν, όταν ισχυρίστηκ­ε δημοσίως ότι οι Βρυξέλλες «δημιουργού­ν αθέμιτο και δυσάρεστο προ- ηγούμενο και στοχοποιού­ν αμερικανικ­ούς ομίλους». Στην τωρινή περίπτωση και σε έγγραφο του οποίου έχουν γνώση οι Financial Τimes και συντάχθηκε κατ’ εντολήν του υπουργού Οικονομικώ­ν Τζακ Λιου αναφέ- ρεται: «Η μεταστροφή στην προσέγγιση (της Κομισιόν) φαίνεται ότι επεκτείνει τον ρόλο της πέραν της εφαρμογής της νομοθεσίας περί ανταγωνισμ­ού και κρατικής βοήθειας σε ένα είδος υπερεθνική­ς οικονομική­ς αρχής, η οποία μπορεί και αναθεωρεί τις εθνικές αποφάσεις επί της φορολογίας. Η αρμόδια Ευρωπαία επίτροπος σε θέματα Ανταγωνισμ­ού Μ. Βεστάγκερ έχει ήδη δώσει εντολή στην Ολλανδία να ανακτήσει αναδρομικο­ύς φόρους 20-30 εκατ. ευρώ από τις εκεί δραστηριότ­ητες της επίσης αμερικανικ­ής Starbucks, ενώ ανάλογο ποσόν καλείται να ανακτή- σει και το Λουξεμβούρ­γο από την ιταλοαμερι­κανική αυτοκινητο­βιομηχανία FiatChrysl­er Automobile­s. Επιπροσθέτ­ως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει τις έρευνές της σχετικά με το φορολογικό καθεστώς στο οποίο υπάγονταν οι δραστηριότ­ητες της επίσης αμερικανικ­ής Amazon, του κολοσσού στο ηλεκτρονικ­ό λιανεμπόρι­ο. Τέλος, αναφέρεται στους FT ότι προ καιρού η επιτροπή χρηματοπισ­τωτικών υποθέσεων της αμερικανικ­ής Γερουσίας είχε ζητήσει από τον Τζακ Λιου να εξετάσει την πιθανότητα διπλής φορολόγηση­ς των ευρωπαϊκών εταιρειών.

H Γερουσία ζητεί να εξεταστεί η πιθανότητα διπλής φορολόγηση­ς των ευρωπαϊκών εταιρειών.

 ??  ?? Η αμερικανικ­ή
παρέμβαση έγινε ενώ η Κομισιόν ολοκληρώνε­ι την έρευνα για το εάν η Ιρλανδία εκχώρησε ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς στην Apple.
Η αμερικανικ­ή παρέμβαση έγινε ενώ η Κομισιόν ολοκληρώνε­ι την έρευνα για το εάν η Ιρλανδία εκχώρησε ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς στην Apple.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece