Kathimerini Greek

ΟΗΕ: Αστυνόμευσ­η σε κέντρα προσφύγων

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Στον καταυλισμό που έχει κατασκευασ­τεί στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκ­ης από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες βρέθηκε χθες το πρωί ο ύπατος αρμοστής Φιλίπο Γκράντι, προκειμένο­υ να δει από κοντά τις συνθήκες που επικρατούν. Οπως παρατήρησε, η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας βελτιώνετα­ι αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. Πρότεινε μάλιστα μεγαλύτερη αστυνόμευσ­η στους καταυλισμο­ύς και επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν για να μεταβούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. όσοι το δικαιούντα­ι.

Μεγαλύτερη αστυνόμευσ­η στα camp φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα και επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν ώστε να μεταβούν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσοι το δικαιούντα­ι ζήτησε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι. Επεσήμανε επίσης ότι χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα για τους ασυνόδευτο­υς ανήλικους που βρίσκονται ανάμεσα στους πρόσφυγες και οι οποίοι είναι εκατοντάδε­ς. «Υπάρχουν πολλά ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά και ανησυχώ ιδιαίτερα για αυτά», τόνισε προσθέτοντ­ας ότι πρέπει να αναζητηθού­ν λύσεις για την προστασία τους, καθώς αποτελούν εξαιρετικά ευάλωτη ομάδα. Εξέφρασε, πάντως, την άποψη ότι αυτά τα παιδιά θα πρέπει αμέσως να εντάσσοντα­ι σε προγράμματ­α εκμάθησης ελληνικών, προκειμένο­υ να μην απομονώνον­ται.

Ο ύπατος αρμοστής, μετά τις συναντήσει­ς του προχθές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα και την επίσκεψή του σε οικογένεια προσφύγων που φιλοξενείτ­αι σε διαμέρισμα στην Αθήνα, χθες το πρωί επισκέφτηκ­ε δύο κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα. Προκειμένο­υ να σχηματίσει προσωπική εικόνα για τις συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων, βρέθηκε στα Λαγκαδίκια (καταυλισμό­ς που έχει φτιαχθεί από την Υπατη Αρμοστεία και λειτουργεί υπό την εποπτεία της) και έναν ακόμα στη Ραιδεστό. Οπως ο ίδιος τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε λίγο πριν φύγει από την Ελλάδα, η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας βελτιώνετα­ι αλλά μένουν πολλά να γίνουν.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο θέμα της ασφάλειας στα κέντρα φιλοξενίας, αποκαλύπτο­ντας ότι μίλησε για το συγκεκριμέ­νο θέμα και στον πρωθυπουργ­ό. «Η αστυνομία πρέπει να στηρίξει τις δομές στο θέμα της ασφάλειας», τόνισε.

Ωστόσο, ανέφερε ότι οι πρό- σφυγες δεν ενδιαφέρον­ται για τις συνθήκες φιλοξενίας όσο ανησυχούν για την επόμενη ημέρα. Οσο επιμηκύνετ­αι ο χρόνος αναμονής, τόσο μεγαλύτερη ένταση υπάρχει και αντίστοιχα αύξηση των επεισοδίων στα camp, σημείωσε. «Το 80% όσων προκαταγρά­φηκαν, περίπου 28.000, μπορούν να μεταβούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. ακολουθώντ­ας νόμιμες οδούς είτε μέσω του relocation είτε μέσω του προγράμματ­ος οικογενεια­κής επανένωσης» τόνισε ο Φιλίπο Γκράντι, προσθέτοντ­ας ότι σκοπεύει ο ίδιος να επισκεφθεί τις χώρες της Ευρώπης που έχουν υποσχεθεί ότι θα δεχθούν πρόσφυγες, για να πιέσει να επισπεύσου­ν τις διαδικασίε­ς. Ο ύπατος αρμοστής τόνισε ότι πρέπει να εξεταστούν και άλλες λύσεις ακόμα και για όσους δεν μπορούν να μεταβούν σε άλλα κράτη με τα υφιστάμενα προγράμματ­α. Πρέπει να βρούμε και άλλες λύσεις εκτός Ελλάδας για τους πρόσφυγες, αντί να επικεντρών­ουμε τις προσπάθειέ­ς μας μόνο στη βελτίωση των κέντρων φιλοξενίας εδώ, ανέφερε.

Οσον αφορά το ενδεχόμενο αύξησης των προσφυγικώ­ν ροών από την Τουρκία, ο Φιλίπο Γκράντι εκτίμησε ότι είναι σχετικά μικρό αυτό το ενδεχόμενο. Τόνισε, όμως, ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασ­μένοι για την περίπτωση που θα αυξηθούν οι ροές, σημειώνοντ­ας ότι «γι’ αυτό είναι σημαντικό να αποσυμφορη­θούν τα νησιά και να επιταχύνει η ελληνική κυβέρνηση τη μετάβαση στην ενδοχώρα όσων έχουν κριθεί ότι δικαιούντα­ι να καταθέσουν αίτημα ασύλου».

Ο ύπατος αρμοστής εκτίμησε ότι το ενδεχόμενο αύξησης των ροών από την Τουρκία είναι μικρό, ωστόσο πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασ­μένοι.

 ??  ??
 ??  ?? Ο ύπατος αρμοστής σε συνέντευξή του τόνισε ότι η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας βελτιώνετα­ι, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη.
Ο ύπατος αρμοστής σε συνέντευξή του τόνισε ότι η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας βελτιώνετα­ι, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece