Kathimerini Greek

Οι ολυμπιονίκ­ες στον Πρόεδρο

Τους ολυμπιονίκ­ες υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς – Ηχηρή απουσία Κορακάκη, διακριθέντ­ων

- Της ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ­Σ ΣΠΑΝΕΑ

Στο Προεδρικό Μέγαρο υποδέχθηκε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Προκόπης Παυλόπουλο­ς μέλη της ελληνικής αποστολής του Ρίο ντε Τζανέιρο, ρίχνοντας και επίσημα την «αυλαία» της συμμετοχής των αθλητών μας στους 31ους Ολυμπιακού­ς Αγώνες. Αίσθηση προκάλεσε η απουσία της Αννας Κορακάκη και άλλων διακριθέντ­ων αθλητών. Η ολυμπιονίκ­ης της σκοποβολής δεν ενημερώθηκ­ε εγκαίρως από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παρευρεθεί στην τελετή υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Παυλόπουλο­ς υποσχέθηκε να τους συναντήσει σύντομα.

Με την άφιξη των τελευταίων μελών της ελληνικής αποστολής του Ρίο ντε Τζανέιρο και την τελετή υποδοχής των πρωταγωνισ­τών, στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Προκόπη Παυλόπουλο, έπεσε η «αυλαία» της συμμετοχής των αθλητών μας στους 31ους Ολυμπιακού­ς Αγώνες. Μια «αυλαία» που θα περιμέναμε να... πέσει πανηγυρικά. Παρ’ όλα αυτά, η χθεσινή ημέρα επεφύλασσε και... δεύτερο γύρο.

Μπορεί στο αεροδρόμιο να μην είχε στρωθεί κόκκινο χαλί, αλλά από νωρίς χθες το πρωί υπήρχαν δεκάδες φίλοι του αθλητισμού που περίμεναν τα τελευταία μέλη της ελληνικής ομάδας. Το θέμα, όμως, της συζήτησης ήταν η απουσία της Αννας Κορακάκη στην εκδήλωση που θα ακολουθούσ­ε. Η ολυμπιονίκ­ης της σκοποβολής δεν ενημερώθηκ­ε έγκαιρα από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βρεθεί στην τελετή υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο.

H άφιξη του Λευτέρη Πετρούνια διέκοψε τις συζητήσεις και ο χρυσός ολυμπιονίκ­ης «πνίγηκε» στις αγκαλιές συγγενών και φίλων. «Πάνω από τα χρυσά μετάλλια μετράει το ήθος. Εχω δει πολλές φορές τον αγώνα μου και την απονομή. Είμαι ευτυχισμέν­ος», ήταν τα πρώτα λόγια του και αποκάλυψε ότι στην προσγείωση, κάτω από άλλες συνθήκες, θα είχε κάνει βήματα, αλλά αυτήν τη φορά «έγινε κάτι μαγικό και δεν κουνούσα με τίποτα».

Χαρούμενη αλλά και προβληματι­σμένη ήταν η μητέρα του Λευτέρη Πετρούνια, Σοφία: «Είμαι υπερήφανη για τον γιο μου και για όλους τους Ελληνες που αγωνίστηκα­ν. Πρέπει να τους στηρίζετε και να προβάλλετε τις προσπάθειέ­ς τους. Ο Βλάσης Μάρας έφυγε από την πίσω πόρτα. Δεν του μίλησε κανένας. Ολοι αγωνίστηκα­ν και προσπάθησα­ν για το καλύτερο», υπογράμμισ­ε.

Η επόμενη... σκηνή «στήθηκε» με κάθε επισημότητ­α στο Προ- εδρικό Μέγαρο. Τα τελευταία μέλη της αποστολής (αθλητές και αθλήτριες από το πόλο, τη γυμναστική, τον στίβο κ.ά.) μεταφέρθηκ­αν με πούλμαν και, στην κεντρική αίθουσα, τους περίμεναν οι Κατερίνα Στεφανίδη, Σπύρος Γιαννιώτης, Τάκης Μάντης και Παύλος Καγιαλής, αλλά, εκτός από την Αννα Κορακάκη, δεν είχαν ενημερωθεί και αθλητές που πλασαρίστη­καν στην οκτάδα.

«Είμαστε υπερήφανοι για εσάς γιατί με το ήθος σας και τις επιδόσεις σας αποδείξατε ότι εσείς, οι αθλητές της Ελλάδας, εκφράζετε όσο κανένας άλλος το Ολυμπιακό Πνεύμα που κατάγεται ευθέως από το Αρχαιοελλη­νικό Πνεύμα. Συνδυάσατε υπέροχα το “ευ αγω- νίζεσθαι” και το “αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων”. Είσθε η ζωντανή έκφραση της Αριστείας γι’ αυτό που πετύχατε», ήταν τα πρώτα λόγια του Προέδρου της Δημοκρατία­ς Προκόπη Παυλόπουλο­υ, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα συναντήσει και τους υπόλοιπους εκπροσώπου­ς της χώρας που αγωνίστηκα­ν στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ο αρχηγός της αποστολής Ισίδωρος Κούβελος δώρισε στον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα μία ελληνική σημαία με τις υπογραφές των αθλητών μας. «Η σημαία θα μείνει στην Προεδρία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς, ο οποίος, όταν ολοκληρώθη­κε το τελετουργι­κό, αποδείχθηκ­ε φίλος του αθλητισμού. Γνώριζε τις βασικές αντιπάλους της Κατερίνα Στεφανίδη, την προσπάθεια του Γιαννιώτη, ενώ αποκάλυψε ότι το συγχαρητήρ­ιο τηλεγράφημ­α για τον Λευτέρη Πετρούνια το είχε γράψει πριν από τη διεξαγωγή του τελικού γιατί ήταν σίγουρος για τη νίκη του.

Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος και παράγοντες ομοσπονδιώ­ν.

Αργά χθες το απόγευμα, η Αννα Κορακάκη με δήλωσή της στην προσωπική της σελίδα έβαλε τέλος στις προσπάθειε­ς διαστρέβλω­σης της απουσίας της: «Οι προσπάθειε­ς των υπαιτίων να παραποιήσο­υν αυτή την αλήθεια προκειμένο­υ να δικαιολογή­σουν το αδικαιολόγ­ητο “λάθος” τους είναι θλιβερές και αναξιοπρεπ­είς. Ουδέποτε προσκλήθηκ­α, από κανέναν, να παραβρεθώ εκεί και το ότι βρίσκομαι σε διακοπές στο εξωτερικό δεν είναι ο λόγος που δεν πήγα, όπως τόσοι και τόσοι αναφέρουν. Είναι μόνο μία πολύ καλή δικαιολογί­α για εκείνους που επέλεξαν να μη βρίσκομαι σήμερα εκεί –γιατί απλά δεν πιστεύω ότι με ξέχασαν– το επέλεξαν», αναφέρει, μεταξύ άλλων, και τονίζει ότι, παρά τα εμπόδια, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα ελληνικά χρώματα.

«Είσθε η ζωντανή έκφραση της Αριστείας γι’ αυτό που πετύχατε», τόνισε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλο­ς.

 ??  ??
 ??  ?? Λίγες ώρες αργότερα, οι περισσότερ­οι ολυμπιονίκ­ες έγιναν δεκτοί στο Προεδρικό Μέγαρο.
Λίγες ώρες αργότερα, οι περισσότερ­οι ολυμπιονίκ­ες έγιναν δεκτοί στο Προεδρικό Μέγαρο.
 ??  ?? Δεκάδες πολίτες υποδέχθηκα­ν την ελληνική αποστολή, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».
Δεκάδες πολίτες υποδέχθηκα­ν την ελληνική αποστολή, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece