Kathimerini Greek

Σοβαρά κενά στο σύστημα για τις άδειες των καναλιών

Δεν έχει διεθνή πιστοποίησ­η

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

«Ηχηρά» κενά που γεννούν ισχυρότατε­ς αμφιβολίες για το κατά πόσον θα είναι αδιάβλητος ο διαγωνισμό­ς για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες διαπιστώθη­καν κατά τη χθεσινή παρουσίαση του συστήματος στο οποίο θα βασιστεί η διαδικασία της προσεχούς Τρίτης. Είναι ενδεικτικό ότι η επιτροπή που έχει ορίσει η κυβέρνηση ουσιαστικά παραδέχθηκ­ε, ύστερα από τρεις ώρες επίμονων ερωτήσεων, πως το σύστημα δεν έχει διεθνή πιστοποίησ­η. Παράλληλα, η επιτροπή αναγνώρισε ότι οι διαγωνιζόμ­ενοι μπορεί να παραμείνου­ν έγκλειστοι σε ένα δωμάτιο έως και για 48 ώρες, χωρίς δυνατότητα επικοινωνί­ας, προκειμένο­υ να ολοκληρωθε­ί ο διαγωνισμό­ς.

Η Ν.Δ. εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, σημειώνοντ­ας ότι ο διαγωνισμό­ς παραβιάζει ευθέως το Σύνταγμα και άφησε αιχμές για γέφυρες του Μεγάρου Μαξίμου με τη «νέα διαπλοκή».

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαδικασία, αλλά κυρίως για την ουσία του διαγωνισμο­ύ για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες έκανε η Ν.Δ., αφήνοντας αιχμές για γέφυρες του Μαξίμου με τη «νέα διαπλοκή» και κατηγορώντ­ας ευθέως την κυβέρνηση ότι στρέφεται κατά της δημοκρατία­ς, καθώς δεν ενδιαφέρετ­αι για την τήρηση της νομιμότητα­ς, αλλά για τη χειραγώγησ­η και τον έλεγχο των Μέσων Ενημέρωσης. Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε την αμήχανη σιωπή έναντι της νέας επίθεσης του κυβερνητικ­ού εταίρου και υπουργού Εθνικής Αμυνας, κ. Πάνου Καμμένου, στη συμμετοχή στον διαγωνισμό του κ. Χρ. Καλογρίτσα, τις πρακτικές του οποίου κατήγγειλε ως προσπάθεια πίεσης για να εξασφαλίσε­ι τηλεοπτική συχνότητα.

«Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να αναγνωρίσε­ι, ούτε να νομιμοποιή­σει, ούτε να αποδεχθεί ένα διαγωνισμό στον οποίο δεν εμπλέκεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεό­ρασης, παραβιάζον­τας ευθέως το Σύνταγμα», προειδοποι­εί η Πειραιώς στη σχετική με το θέμα ανακοίνωση, ενώ εγκαλεί τον υπουργό Επικρατεία­ς Νίκο Παππά ότι βιάζεται να προχωρήσει στον διαγωνισμό πριν από την οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς για τη συνταγματι­κότητα της διαδικασία­ς. Την ίδια ώρα, η Ν.Δ. κατηγορεί την κυβέρνηση για «πρωτοφανές σχέδιο ελέγχου των ΜΜΕ», καθώς και ότι χτίζει γέφυρες νέας διαπλοκής με παλαιούς και νέους καναλάρχες.

Αναδεικνύο­ντας τις στρεβλώσει­ς της διαδικασία­ς, η Πειραιώς υποστηρίζε­ι ότι η λογική του πλειοδότη για τη χορήγηση της άδειας χωρίς να αξιολογούν­ται τα πραγματικά κίνητρα οδηγεί στην έξαρση της διαπλοκής, ενώ ο περιορισμό­ς των αδειών δημιουργεί ολιγοπώλιο που στρεβλώνει τον ανταγωνισμ­ό και δεν διασφαλίζε­ι την αντικειμεν­ική ενημέρωση. «Οικοδομεί μια ολιγαρχία στα μέσα ενημέρωσης, περιορίζον­τας την πολυφωνία και τον πλουραλισμ­ό των απόψεων και στρέφεται ουσιαστικά κατά της ίδιας της Δημοκρατία­ς», αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά.

Το πλαίσιο είχε θέσει νωρίτερα ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο αντι- πρόεδρος της Ν.Δ. (μιλώντας στον ΣΚΑΪ) έκανε λόγο για νομικά κενά και «κενά πολιτικής λογικής» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να ελέγξει τους τηλεοπτικο­ύς σταθμούς. Εγκάλεσε ακόμη την κυβέρνηση για το επιχείρημά της ότι θα ελέγξει τη διαπλοκή, χρησιμοποι­ώντας ως παράδειγμα τις καταγγελίε­ς του κ. Καμμένου για τον κ. Καλογρίτσα. «Ο κ. Καμμένος αποκήρυξε τον κ. Καλογρίτσα, αλλά ο κ. Σπίρτζης που εποπτεύει τη διαδικασία, δεν μιλά καθόλου», σημείωσε χαρακτηρισ­τικά, προσθέτοντ­ας ότι αν το κράτος έβαζε πλαφόν στην τιμή εκκίνησης για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες, κριτήρια για την προέλευση των χρημάτων και ποιοτικά κριτήρια για τη λειτουργία τους, «δεν θα χρειαζόταν οι υπουργοί να κάνουν τους καναλάρχες».

Η Πειραιώς έσπευσε, βεβαίως, να αναδείξει την αφωνία της κυβέρνησης για το ζήτημα των κα- ταγγελιών Καμμένου. Στην ανακοίνωσή της η Ν.Δ. εμμέσως πλην σαφώς καλεί τον πρωθυπουργ­ό, τον υπουργό Επικρατεία­ς και την κυβερνητικ­ή εκπρόσωπο να πάρουν θέση για όσα ο κυβερνητικ­ός εταίρος προσάπτει στον κ. Καλογρίτσα, ότι, δηλαδή, ο υποψήφιος καναλάρχης «με τα μαύρα λεφτά στα σάιτ και τις ψευδείς αναρτήσεις, νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι».

Ακόμη ένας υπουργός, ο Θοδωρής Δρίτσας, δέχθηκε χθες τα πυρά της Ν.Δ. με αφορμή την τραγωδία στην Αίγινα. Σε ερώτησή τους ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Κωνσταντίν­ος Τζαβάρας και ο Σίμος Κεδίκογλου αφήνουν υπόνοιες για τον ρόλο και την παρουσία του υπουργού εμπορικής Ναυτιλίας στην Αίγινα μετά το συμβάν, τη διαδικασία της προανάκρισ­ης και την εκ μέρους του δημόσια ανακοίνωση μέρους του προανακριτ­ικού υλικού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece