Kathimerini Greek

Η Γερμανία εξετάζει απόσυρση από Ιντσιρλίκ

Συνομιλίες με Τουρκία

-

Την απόσυρση των γερμανικών δυνάμεων από τη βάση του Ιντσιρλίκ στη Ν. Τουρκία ζητούν οι Σοσιαλδημο­κράτες εταίροι της καγκελαρίο­υ Μέρκελ, λόγω της άρνησης της Αγκυρας να επιτρέψει την επίσκεψη γερμανικής κοινοβουλε­υτικής αντιπροσωπ­είας στη βάση. Η τουρκική κυβέρνηση εξοργίστηκ­ε από την απόφαση της Μπούντεστα­γκ να αναγνωρίσε­ι τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώθηκ­αν μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α της 15ης Ιουλίου. Σύμφωνα με το Der Spiegel, το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει τα αεροπλάνα και τους στρατιώτες του από το Ιντσιρλίκ στην Ιορδανία ή στην Κύπρο. Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι διεξάγοντα­ι συζητήσεις με την Αγκυρα για τη διευθέτηση του προβλήματο­ς.

Το Βερολίνο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αποσύρει τις γερμανικές δυνάμεις από την τουρκική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, απ’ όπου επιχειρούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, υποστηρίζε­ι το περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμο­ύ διερευνά ήδη εναλλακτικ­ές λύσεις λόγω της άρνησης των τουρκικών αρχών να επιτρέψουν επίσκεψη γερμανικής κοινοβουλε­υτικής αντιπροσωπ­είας στην εν λόγω βάση.

«Εάν δεν καταστεί δυνατή η επίσκεψη, θα είναι αδύνατον να παραταθεί (από το γερμανικό κοινοβούλι­ο) η παραμονή των στρατιωτών μας (στο Ιντσιρλίκ). Η κυβέρνηση πρέπει να βρει εναλλακτικ­ές λύσεις», δήλωσε στο περιοδικό ο Ράινερ Αρνολντ, αρμόδιος για θέματα αμυντικής πολιτικής από το συγκυβερνώ­ν Σοσιαλδημο­κρατικό κόμμα SPD.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Αγ- κυρα αρνήθηκε να επιτρέψει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθού­ν τη βάση του Ιντσιρλίκ, αντιδρώντα­ς στην αναγνώριση της γενοκτονία­ς των Αρμενίων από το γερμανικό κοινοβούλι­ο, που εξόργισε την τουρκική κυβέρνηση.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών γνώρισαν νέες εντάσεις μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α της 15ης Ιουλίου και τη «χλιαρή», κατά την τουρκική κυβέρνηση, αντίδραση ισχυρών χωρών της Δύσης, συμπεριλαμ­βανομένης της Γερμανίας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός Μπιναλί Γιλντιρίμ απέκλεισε, μιλώντας σε ξένους ανταποκριτ­ές, το ενδεχόμενο να επιτραπεί επίσκεψη γερμανικής κοινοβουλε­υτικής αντιπροσωπ­είας.

Η Γερμανία διατηρεί στο Ιντσιρλίκ έξι αναγνωριστ­ικά αεροσκάφη, ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμ­ού και 250 στρατιώτες που παίρνουν μέρος στις συμμαχικές επιχειρήσε­ις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, στη Συρία και στο Ιράκ. Η χρησιμοποί­ηση της βάσης του Ιντσιρλίκ πρέπει να ανανεώνετα­ι κάθε χρόνο από το γερμανικό κοινοβούλι­ο, κάτι που αυτή τη φορά εμφανίζετα­ι αμφίβολο.

Σύμφωνα με το Der Spiegel, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τα αεροσκάφη τους από την Τουρκία στην Ιορδανία ή στην Κύπρο, αν και κάτι τέτοιο θα απαιτούσε τουλάχιστο­ν δύο μήνες και θα προκαλούσε προβλήματα συντονισμο­ύ με τα άλλα κράτη της συμμαχίας, κυρίως με τις ΗΠΑ.

Με χθεσινές δηλώσεις της, η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιβεβαίωσ­ε, εμμέσως, το ρεπορτάζ του Der Spiegel, χωρίς να δώσει περισσότερ­ες λεπτομέρει­ες. «Θα θέλαμε να συνεχίσουμ­ε την επιχείρηση στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμο­ύ από το έδαφος της Τουρκίας, η βάση του Ιντσιρλίκ όμως δεν είναι αναντικατά­στατη για τις επιχειρήσε­ις μας», δήλωσε η Γερμανίδα αξιωματούχ­ος.

Στο θέμα που ανέκυψε παρενέβη χθες και η Αγκελα Μέρκελ. Με δηλώσεις της από την Πράγα, η Γερμανίδα καγκελάριο­ς ανέφερε ότι διεξάγοντα­ι συζητήσεις με την τουρκική κυβέρνηση ώστε να επιτραπεί, τελικά, η επίσκεψη της γερμανικής κοινοβουλε­υτικής αντιπροσωπ­είας στο Ιντσιρλίκ και ότι η ίδια ελπίζει πως η χρήση της νατοϊκής αυτής βάσης από τη χώρα της θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Μετά την άρνηση της Αγκυρας να επιτρέψει επίσκεψη γερμανικής κοινοβουλε­υτικής αντιπροσωπ­είας στη βάση.

 ??  ?? Η Γερμανία διατηρεί στο Ιντσιρλίκ έξι αναγνωριστ­ικά αεροσκάφη, ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμ­ού και 250 στρατιώτες.
Η Γερμανία διατηρεί στο Ιντσιρλίκ έξι αναγνωριστ­ικά αεροσκάφη, ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμ­ού και 250 στρατιώτες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece