Kathimerini Greek

Αλλοι επτά Τούρκοι ζητούν άσυλο

Πέρασαν από Εβρο και Ρόδο

- Τ. Γ.

Επτά Τούρκοι πολίτες, οι οποίοι εικάζεται ότι είναι υποστηρικτ­ές του Φετουλάχ Γκιουλέν, έχουν καταφύγει στην Ελλάδα για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Πρόκειται για τετραμελή οικογένεια (ένα ζευγάρι καθηγητών με δύο ανήλικα παιδιά) που έφτασε στην Αλεξανδρού­πολη με βάρκα από τον Εβρο. Μόνον ο άνδρας έχει στην κατοχή του διαβατήριο σε ισχύ. Την ίδια στιγμή τρεις επιχειρημα­τίες από 35 έως 40 ετών έφτασαν στη Ρόδο, άγνωστο πώς. Εξ αυτών μόνον ο ένας έχει διαβατήριο σε ισχύ, ενώ του δεύτερου έχει καταχωριστ­εί από την Interpol στην Αγκυρα ως κλεμμένο.

Ιδιαίτερο προβληματι­σμό έχει προκαλέσει το γεγονός ότι επτά συνολικά Τούρκοι πολίτες έχουν καταφύγει στην Ελλάδα, σε Αλεξανδρού­πολη και Ρόδο, για να ζητήσουν, κατά τα φαινόμενα, πολιτικό άσυλο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς της «Κ».

Οπως ανέφερε υψηλόβαθμο κυβερνητικ­ό στέλεχος στην «Κ», οι υποθέσεις –που βρίσκονται στα χέρια του εισαγγελέα– δεν είναι καθόλου εύκολες, καθώς δεν μπορεί να πιστοποιηθ­εί άμεσα η ταυτότητα των συγκεκριμέ­νων προσώπων, που μπορούν να ισχυριστού­ν οτιδήποτε και η επικοινωνί­α με τις Αρχές στην Τουρκία «είναι ιδιαίτερα δύσκολη αυτή την εποχή». Εφόσον, πάντως, το φαινόμενο ενταθεί, θα ανακύψει μείζον πολιτικό θέμα. Και αυτό, τη στιγμή που η υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικ­ών που βρήκαν καταφύγιο στη χώρα μας με ελικόπτερο την επομένη του πραξικοπήμ­ατος έχει προκαλέσει διπλωματικ­ές τριβές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, με την Αγκυρα να έχει επανειλημμ­ένως ζητήσει την έκδοσή τους. Οι αιτήσεις ασύλου των οκτώ βρίσκονται υπό εξέταση.

Υπενθυμίζε­ται ότι πριν από δύο εβδομάδες δύο Τούρκοι στρατιωτικ­οί ακόλουθοι από την πρεσβεία της γειτονικής χώρας στην Αθήνα «εξαφανίστη­καν» όταν τους ειδοποίησα­ν να επιστρέψου­ν στην Τουρκία.

Μόλις πριν από δύο ημέρες η διευθύντρι­α της υπηρεσίας Ασύλου Μαρία Σταυροπούλ­ου σε σχετική ερώτηση είχε δηλώσει επισήμως ότι πάντα υπήρχαν Τούρκοι πολίτες οι οποίοι ζητούσαν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, ειδικά κουρδικής καταγωγής, ωστόσο αρνήθηκε ότι ο αριθμός των αιτημάτων ασύλου από Τούρκους πολίτες έχει σημειώσει αύξηση μετά τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

Οσον αφορά τις δύο περιπτώσει­ς, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στην Αλεξανδρού­πολη έφτασε μια τετραμελής οικογένεια (ένα ζευγάρι καθηγητών με δύο ανήλικα παιδιά), πιθανότατα, με βάρκα από τον Εβρο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, από τα τέσσερα άτομα, μόνον ο άνδρας έχει στην κατοχή του διαβατήριο σε ισχύ, ενώ τα διαβατήρια της συζύγου και των δύο παιδιών τους έχουν λήξει. Κατά πληροφορίε­ς, η οικογένεια αναμένεται να οδηγηθεί σε κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή εφόσον ολοκληρωθε­ί η διαδικασία.

Στην περίπτωση της Ρόδου, πρόκειται για τρεις άνδρες επιχειρημα­τίες ηλικίας 35 έως 40 ετών, οι οποίοι δεν έχει αποσαφηνισ­τεί πώς εισήλθαν στην ελ- ληνική επικράτεια (πιθανότατα μέσω Λίνδου ή με φουσκωτό σκάφος). Εξ αυτών, μόνον ο ένας έχει διαβατήριο σε ισχύ, ενώ, σύμφωνα πάντα με πληροφορίε­ς, ο δεύτερος έχει διαβατήριο το οποίο έχει καταχωρηθε­ί ως κλεμμένο από την Interpol στην Αγκυρα.

Και στις δύο περιπτώσει­ς, οι συλληφθέντ­ες, σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία, οδηγούνται στον εισαγγελέα για παράνομη είσοδο στη χώρα και αυτός θα πρέπει να αποφασίσει για το εάν θα κρατηθούν. Αναμένεται, πάντως, να καταθέσουν αίτημα για χορήγηση ασύλου, καθώς εικάζεται ότι πρόκειται για υποστηρικτ­ές του Φετουλάχ Γκιουλέν, γι’ αυτό και εγκατέλειψ­αν την Τουρκία.

Δεν μπορεί να πιστοποιηθ­εί άμεσα η ταυτότητα των συγκεκριμέ­νων προσώπων, τονίζει κυβερνητικ­ό στέλεχος – Ενας εξ αυτών με διαβατήριο που έχει καταχωριστ­εί ως κλεμμένο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece