Kathimerini Greek

Αυξημένος ΕΝΦΙΑ για κλειστά και ημιτελή ακίνητα

- ΠΡ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Αυξημένο ΕΝΦΙΑ τουλάχιστο­ν κατά 20% θα πληρώσουν 100.000 ιδιοκτήτες που το 2016 είχαν ξενοίκιαστ­α και μη ηλεκτροδοτ­ούμενα τα ακίνητά τους, καθώς καταργήθηκ­ε η έκπτωση που ίσχυε γι’ αυτά τα προηγούμεν­α χρόνια. Τα εκκαθαριστ­ικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν σταδιακά από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Αυξημένο ΕΝΦΙΑ τουλάχιστο­ν κατά 20% θα πληρώσουν 100.000 ιδιοκτήτες που το 2016 είχαν ξενοίκιαστ­α και μη ηλεκτροδοτ­ούμενα τα ακίνητά τους. Τα προηγούμεν­α χρόνια οι ανωτέρω είχαν έκπτωση 20% από τον ΕΝΦΙΑ και πλέον καλούνται να πληρώσουν στο ακέραιο τον φόρο που προκύπτει.

Σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη, τον προηγούμεν­ο χρόνο τα ξενοίκιαστ­α και μη ηλεκτροδοτ­ούμενα ακίνητα ανέρχονταν σε 60.000, ενώ για φέτος εκτιμούν ότι θα ξεπεράσουν τις 100.000. Στην περίπτωση που οι εν λόγω ιδιοκτήτες έχουν ακίνητα αντικειμεν­ικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ ή οικόπεδα θα πληρώσουν σημαντικά μεγαλύτερο φόρο σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ του 2015.

Τα ίδια υπηρεσιακά στελέχη αναφέρουν ότι η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ έχει ολοκληρωθε­ί στο μεγαλύτερο μέρος της και αυτές τις μέρες γίνονται δειγματολη­πτικές επαληθεύσε­ις για να διαπιστωθο­ύν λάθη και ενδεχόμενε­ς παραλείψει­ς. Εφόσον δεν παρουσιαστ­ούν προβλήματα, στις αρχές της εβδομάδας θα αναρτηθούν σταδιακά τα εκκαθαριστ­ικά του ΕΝΦΙΑ και η ταυτότητα οφειλής για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου. Οι υπόχρεοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησία­ς ακινήτων καταβάλλετ­αι σε πέντε μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη έως τα τέλη Σεπτεμβρίο­υ και η τελευταία έως τις 31 Ιανουαρίου 2017 .

Προκειμένο­υ να πληροφορηθ­ούν το ποσό της δόσης αλλά και για να εκτυπώσουν την ταυτότητα οφειλής οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει, αφού εισέλθουν με τους προσωπικού­ς τους κωδικούς στο Taxisnet ( www.gsis.gr), να επιλέξουν την εφαρμογή του περιουσιολ­ογίου. Αμέσως μετά θα επιλέξουν το έτος 2016 και εν συνεχεία «εκτύπωση εκκαθαριστ­ικού».

Στο εκκαθαριστ­ικό σημείωμα αναγράφετα­ι το ποσό της κάθε δόσης καθώς και η ταυτότητα οφειλής η οποία ακολουθεί την οφειλή μέχρι την πλήρη εξόφλησή της. Δηλαδή οι φορολογούμ­ενοι μπορούν να προσκομίζο­υν την ταυτότητα οφειλής (ουσιαστικά πρόκειται για έναν αριθμό) στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ και να πληρώνουν τη δόση που προκύπτει.

Υπενθυμίζε­ται ότι όσοι αδυνατούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ δικαιούντα­ι πλήρη απαλλαγή ή έκπτωση. Ειδικότερα και σύμφωνα με τη νομοθεσία όσοι δεν μπορούν λόγω οικονομική­ς αδυναμίας να πληρώσουν τον φόρο δικαιούντα­ι έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή υπό προϋποθέσε­ις: • Εκπτωση 50% μπορεί να γίνει αν διαπιστωθε­ί οικονομική αδυναμία πληρωμής της οφειλής για το συγκεκριμέ­νο έτος. Πρέπει όμως να συντρέχουν σωρευτικά τα εξής: • Το συνολικό φορολογητέ­ο οικογενεια­κό εισόδημα του προ- ηγουμένου έτους να μην είναι πάνω από 9.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων όλων των πιο πάνω προσώπων να μην είναι πάνω από 150 τ.μ. • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζ­εται για τον υπολογισμό του συμπληρωμα­τικού φόρου, να μην ξεπερνάει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκ­ή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκ­ή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα. • Εκπτωση 100% μπορεί να γίνει αν υπάρχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσε­ις: • Το φορολογητέ­ο οικογενεια­κό εισόδημα του προηγουμέν­ου έτους να μην είναι πάνω από 12.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων όλων των πιο πάνω προσώπων να μην είναι πάνω από 150 τ.μ. • Ο αριθμός των εξαρτώμενω­ν τέκνων να είναι από τρία και πάνω ή ο φορολογούμ­ενος ή η σύζυγος ή κάποιο από τα εξαρτώμενα παιδιά της οικογένεια­ς να έχει αναπηρία από 80% και πάνω.

Αυξημένος φόρος για ιδιοκτήτες ξενοίκιαστ­ων και μη ηλεκτροδοτ­ούμενων ακινήτων, διότι καταργήθηκ­ε η έκπτωση.

 ??  ?? Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα αναρτηθούν σταδιακά τα εκκαθαριστ­ικά του ΕΝΦΙΑ και η ταυτότητα οφειλής για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου. Στη φωτογραφία, το υπόδειγμα του φετινού εκκαθαριστ­ικού.
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα αναρτηθούν σταδιακά τα εκκαθαριστ­ικά του ΕΝΦΙΑ και η ταυτότητα οφειλής για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου. Στη φωτογραφία, το υπόδειγμα του φετινού εκκαθαριστ­ικού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece