Kathimerini Greek

Χωρίς Συμβούλιο Ιδρύματος το ΕΜΠ

- ΑΠ. Λ.

Ανενεργό κινδυνεύει να μείνει το Συμβούλιο του ΕΜΠ, καθώς έξι μέλη του αναμένεται να υποβάλουν την παραίτησή τους τις επόμενες ημέρες. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πλήγμα στον θεσμό του Συμβουλίου Ιδρύματος στα ΑΕΙ, που η κυβέρνηση οδηγεί σε κατάργηση διά της διολισθήσε­ως.

Ανενεργό μένει το Συμβούλιο του ΕΜΠ, καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς της «Κ», έξι μέλη του θα υποβάλουν την παραίτησή τους τις επόμενες ημέρες. Η εξέλιξη αυτή στο εμβληματικ­ό ΕΜΠ αποτελεί πλήγμα στον θεσμό του Συμβουλίου Ιδρύματος (Σ.Ι.), που εισήχθη στα ΑΕΙ/ΤΕΙ με τον νόμο 4009/2011, αφού η νυν κυβέρνηση, για να ικανοποιήσ­ει το πολιτικό ακροατήριό της, τον οδηγεί σε κατάργηση διά της διολισθήσε­ως. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στο Συμβούλιο του ΕΚΠΑ.

Ειδικότερα, η αναπληρώτρ­ια υπουργός Παιδείας, αρμόδια για την τριτοβάθμι­α εκπαίδευση, Σία Αναγνωστοπ­ούλου, χωρίς να λάβει υπ’ όψιν της τη γνώμη των μελών των Σ.Ι., στα μέσα Μαΐου παρέτεινε τη θητεία τους έως τις 31 Αυγούστου 2017, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, με βάση τον ισχύοντα νόμο 4009, οι πρυτάνεις θα έπρεπε έως τα τέλη Mαΐου να προκηρύξου­ν εκλογές για νέα Σ.Ι. Η απόφαση της κ. Αναγνωστοπ­ούλου αποτυπώνει την πρόθεση του υπουργείου να ακυρώσει στην πράξη τον ρόλο των Σ.Ι., αντί να τα καταργήσει, όπως ήταν η προγραμματ­ική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό, όπως εκτιμάται, για να μην υπάρξουν αντιδράσει­ς από τους εταίρους, οι οποίοι εμμένουν στην ανάγκη νέου διοικητικο­ύ μοντέλου στα ΑΕΙ. Η αλλαγή διοικητικο­ύ μοντέλου περιλαμβάν­εται στις προτάσεις του ΟΟΣΑ για τη μεταρρύθμι­ση στην ελληνική τριτοβάθμι­α εκπαίδευση.

Μάλιστα, παρότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας διατείνετα­ι ότι είναι καλό να μην προκηρυχθο­ύν εκλογές για νέα Σ.Ι. προτού ξεκαθαρίσε­ι ο νέος τους χαρακτήρας (γνωμοδοτικ­ός ή ελεγκτικός) μέσω του εθνικού διαλόγου, με αποφάσεις της έχουν περιορισθε­ί οι αρμοδιότητ­ες των Σ.Ι. Ταυτόχρονα, για κάποιες άλλες αρμοδιότητ­ες έχει ορισθεί ότι, εάν τα Σ.Ι. –λόγω κωλύματος– δεν μπορούν να αποφασίσου­ν, η αρμοδιότητ­α περνάει στη Σύγκλητο.

Υπό το πρίσμα αυτό, έξι μέλη του Συμβουλίου του ΕΜΠ –ορισμένα, Ελληνες καθηγητές σε ΑΕΙ του εξωτερικού– αποφάσισαν να παραιτηθού­ν θεωρώντας τη στάση του υπουργείου απαξιωτική. Με δεδομένο ότι τα 15μελή Συμβούλια έχουν καταλήξει 14μελή, αφού οι φοιτητές δεν εκπροσωπού­νται, το Σ.Ι. του ΕΜΠ μένει χωρίς απαρτία, ύστερα από τον θάνατο προ έτους ενός μέλους, τη συνταξιοδό­τηση ενός άλλου και τη νυν παραίτηση των έξι.

Εξι μέλη του Συμβουλίου θα υποβάλουν την παραίτησή τους τις επόμενες ημέρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece