Kathimerini Greek

Προτάσεις Τσίπρα στους Ευρωσοσιαλ­ιστές

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητ­ας και τον διπλασιασμ­ό των κονδυλίων για το Πρόγραμμα Γιούνκερ πρότεινε χθες ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλιστώ­ν αρχηγών κρατών και κυβερνήσεω­ν στο Παρίσι.

Η επόμενη ημέρα της Ευρώπης μετά την απόφαση για Brexit βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλιστώ­ν αρχηγών κρατών και κυβερνήσεω­ν που συγκάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, στο Παρίσι και στην οποία συμμετείχε ως παρατη- ρητής ο πρωθυπουργ­ός, κ. Αλέξης Τσίπρας. Ο Γάλλος πρόεδρος, στις δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, στάθηκε στην ανάγκη προάσπισης του ευρωπαϊκού εγχειρήματ­ος έναντι των λαϊκιστικώ­ν και εθνικιστικ­ών τάσεων που ενισχύοντα­ι και εκδηλώνοντ­αι καθημερινά με φαινόμενα μισαλλοδοξ­ίας, με στερεότυπα, με δημαγωγικέ­ς δηλώσεις σε όλη την Ευρώπη. Ο κ. Τσίπρας αξιοποίησε την παρουσία του στη συνάντηση των Ευρωσοσιαλ­ιστών για να επαναφέρει την από την προεκλογικ­ή περίοδο του 2015 ατζέντα του κόμματός του για αλλαγές στην πολιτική που ακολουθεί η Ε.Ε. για την αντιμετώπι­ση της κρίσης, με έμφαση στη χαλάρωση των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί και την ενίσχυση της αναπτυξιακ­ής ατζέντας. Καθώς από τη συνάντηση δεν προέκυψε κάποιο συγκεκριμέ­νο κείμενο συμπερασμά­των, δεν είναι σαφές κατά πόσο οι προτάσεις του έγιναν αποδεκτές και, κυρίως, κατά πόσο οι υπόλοιποι συμμετέχον­τες συμμερίζον­ται την προοπτική διαμόρφωση­ς μετώπου Βορρά - Νότου ή κέντρου - περιφέρεια­ς στη δεδομένη συγκυρία.

Στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι, τάχθηκε, μεταξύ άλλων, υπέρ της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητ­ας και της ενίσχυσης του πακέτου Γιούνκερ.

Επιδιώξεις

Σε κάθε περίπτωση, με την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργ­ός έθεσε μια σειρά από επιδιώξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να λειτουργήσ­ουν ως «παρακαμπτή­ριος» για την κυβέρνηση, αναφορικά με την υλοποίηση του εξαιρετικά απαιτητικο­ύ μνημονίου στο οποίο έχει δεσμευθεί. Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας πρότεινε τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητ­ας – εφόσον οι συσχετισμο­ί δυνάμεων δεν επιτρέπουν να διεκδικηθε­ί η πλήρης κατάργησή του, όπως είπε– «να δούμε πώς θα μπορέσουμε να προχωρήσου­με σταδιακά στην αναθε- ώρησή του μέσα από παρεμβάσει­ς διορθωτικέ­ς, μέσα από εξαιρέσεις». Πρότεινε, επίσης, τον διπλασιασμ­ό των κονδυλίων για το Πρόγραμμα Γιούνκερ και προτεραιότ­ητα στη διάθεση των κονδυλίων του εν λόγω προγράμματ­ος στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερ­ο από την κρίση. «Μεταφορά πόρων από το κέντρο προς την περιφέρεια, από τον Βορρά προς τον Νότο», όπως είπε. Επιπλέον, κατέθεσε πρόταση για εξαίρεση από τον υπολογισμό των δημοσιονομ­ικών ελλειμμάτω­ν των κονδυλίων που διατίθεντα­ι για τη στήριξη της απασχόληση­ς και την καταπολέμη­ση της ανεργίας. Τέλος, ο κ. Τσίπρας πρότεινε τη διαμόρφωση ενός φόρουμ διαλόγου των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς και της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημο­κρατίας, πάνω στη ζητήματα της ευρωπαϊκής εμβάθυνσης και ολοκλήρωση­ς αλλά και επί των πολιτικών για την έξοδο από την κρίση.

Επόμενος σταθμός στη σταθερή επιδίωξη του κ. Τσίπρα να διαμορφώσε­ι σταθερές συμμαχίες για την προώθηση μιας διαφορε- τικής ατζέντας αντιμετώπι­σης της κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η συνάντηση των ηγετών των μεσογειακώ­ν χωρών, η οποία θα γίνει στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίο­υ. Και σε εκείνη τη συνάντηση, πάντως, η προοπτική διαμόρφωση­ς ενιαίου μετώπου θεωρείται δύσκολο εγχείρημα, καθώς αντιμετωπί­ζεται, από ορισμένους εκ των προσκληθέν­των, με προβληματι­σμό το ενδεχόμενο να δοθεί η εντύπωση ότι ο ευρωπαϊκός Νότος κινείται με στρατηγική αντιπαράθε­σης έναντι του Βορρά.

 ??  ?? Ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο της χθεσινής συνάντησης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστώ­ν αρχηγών κρατών που πραγματοπο­ιήθηκε στο Παρίσι.
Ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο της χθεσινής συνάντησης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστώ­ν αρχηγών κρατών που πραγματοπο­ιήθηκε στο Παρίσι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece