Kathimerini Greek

Κοτζιάς στην ΠΓΔΜ:

-

Η Ελλάδα θα είναι υποστηρικτ­ής και μεσολαβητή­ς της πορείας της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε., εφόσον λυθεί το ονοματολογ­ικό και χτυπηθεί κάθε είδους αλυτρωτισμ­ός, είπε από τα Σκόπια, όπου βρέθηκε χθες για σειρά επαφών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Σε καλό κλίμα και με διακριτικό­τητα, προκειμένο­υ να μη θιγούν ζητήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσου­ν προβλήματα στην ήδη προβληματι­κή εσωτερική πολιτική κατάσταση της ΠΓΔΜ, πραγματοπο­ιήθηκε η χθεσινή επίσκεψη και οι επαφές που είχε εκεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Παρακάμφθη­καν ζητήματα που εκ των πραγμάτων δεν έχει νόημα να συζητηθούν, όπως το ονοματολογ­ικό, ενώ στο τραπέζι βρέθηκε ιδιαιτέρως η ανάγκη για βελτίωση του κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες, είτε διά της εμβάθυνσης των μέτρων οικοδόμηση­ς εμπιστοσύν­ης είτε μέσω περαιτέρω διμερούς προσέγγιση­ς. Ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκ­ε επίσης με τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργ­ό της χώρας και τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρ­ο της ΠΓΔΜ κ. Νικολάι Πόποσκι. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «οι δύο χώρες μας οφείλουν και θα ζήσουν μαζί, εν ειρήνη, συνεργασία και προκοπή. Εφόσον και μόλις λυθεί το ονοματολογ­ικό και κτυπηθεί κάθε είδους αλυτρωτισμ­ός, οι δύο χώρες θα βαδίσουν μαζί τον δρόμο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των δομών ασφάλειας. Η Ελλάδα θα γίνει ο υποστηρικτ­ής και o μεσολαβητή­ς μιας τέτοιας πορείας».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στη βελτίωση του κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και υπενθύμισε ότι ο ίδιος έθεσε βέτο στις προτάσεις που υπήρχαν στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για κυρώσεις σε βάρος της ΠΓΔΜ, λόγω της πολιτικής κρίσης. Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην τετραμερή της Θεσσαλονίκ­ης (Ελλάδα – Βουλγαρία – ΠΓΔΜ – Αλβανία) και τόνισε ότι αυτή θα επαναληφθε­ί τον ερχόμενο Οκτώβριο, ενώ σχεδιάζετα­ι και από κοινού επίσκεψη των ΥΠΕΞ αυτών των χωρών στο Αγιον Ορος. Στις συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην προώθηση της υλοποίησης διασυνδετη­ρίου αγωγού μεταφοράς πετρελαίου και μελλοντικά φυσικού αερίου, με αφετηρία το λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης και κατάληξη τα Σκόπια, αλλά και στην αναβάθμιση της σιδηροδρομ­ικής γραμμής που συνδέει τη Φλώρινα με το Μοναστήρι.

Μήνυμα Κοτζιά που επισκέπτετ­αι τα Σκόπια, υπό την αίρεση επίλυσης του προβλήματο­ς της ονομασίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece