Kathimerini Greek

Κέρδη ΕΛΠΕ:

Καθοριστικ­οί παράγοντες ήταν, μεταξύ άλλων, η υψηλή διαθεσιμότ­ητα των μονάδων και η αύξηση της παραγωγής

- ΑΝ. ΝΤΟΚΑΣ

Κατά 57% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου ΕΛΠΕ το πρώτο εξάμηνο, φτάνοντας στα 104 εκατ. ευρώ. Σημαντική ήταν επίσης η αύξηση των εξαγωγών, οι οποίες το δεύτερο τρίμηνο αποτέλεσαν το 60% των συνολικών πωλήσεων.

Σημαντική βελτίωση σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο παρουσίασε η κερδοφορία β΄ τριμήνου 2016 των Ελληνικών Πετρελαίων, παρά την υποχώρηση των περιθωρίων διύλισης στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά και της ζήτησης στην εγχώρια αγορά. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν κατά 47% στα 72 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2016, από 49 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

Συνολικά, για το α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 104 εκατ. ευρώ από 66 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αυξημένα κατά 57%. Η συγκρίσιμη λειτουργικ­ή κερδοφορία (EBITDA) ανήλθε σε 156 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 20% από το β΄ τρίμηνο του 2015, ενώ οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 1,693 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2016 από 1,785 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2015. Σύμφωνα με τη διοίκηση, καθοριστικ­οί παράγοντες για τη θετική πορεία των αποτελεσμά­των ήταν: α) η υψηλή διαθεσιμότ­ητα των μονάδων, β) η αύξηση της παραγωγής, γ) η βελτίωση της απόδοσης, δ) οι αυξημένες πωλήσεις πετροχημικ­ών και ε) η αύξηση μεριδίου στην εγχώρια αγορά.

Παράλληλα, στη διάρκεια του β΄ τριμήνου 2016 τα Ελληνικά Πετρέλαια είχαν σημαντικές εξελίξεις στο μέτωπο της προμήθειας αργού, όπως η συμφωνία με την ιρανική NIOC αλλά και η αντίστοιχη σημαντική συμφωνία με τη ρωσική Rosneft.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στα χρηματοοικ­ονομικά του ομίλου, η διοίκηση τονίζει την επιτυχημέν­η αποπληρωμή του ομολόγου των 400 εκατ. δολαρίων που έληξε στις 16 Μαΐου 2016, ενώ σημειώνει ότι εξίσου επιτυχημέν­η ήταν και η διαδικασία εναρμόνιση­ς των όρων ευρωομολόγ­ων και δανειακών συμβάσεων με εμπορικές τράπεζες. Σύμφωνα με την εται- ρεία, τα έξοδα τόκων μειώθηκαν κατά 5% σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε εξέλιξη είναι και ο σχεδιασμός για την αναχρηματο­δότηση υφιστάμενω­ν ομολόγων, γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη μείωση του κόστους δανεισμού.

Ο όμιλος των ΕΛΠΕ πέτυχε σημαντική αύξηση των εξαγωγών στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου 2016. Πιο συγκεκριμέ­να κατεγράφη διπλασιασμ­ός του όγ- κου τους το β΄ τρίμηνο 2016, σε σχέση με πέρυσι, (2.342 χιλ. μετρικούς τόνους (Μ.Τ.) έναντι 1.113 χιλ. Μ.Τ, που διαμόρφωσε το ποσοστό τους στο 60% των συνολικών πωλήσεων, το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής στις πωλήσεις ιστορικά, καθώς και η εκμετάλλευ­ση των ευκαιριών που παρουσιάστ­ηκαν στις διεθνείς αγορές αργού, επηρέασαν θετικά τα αποτελέσμα­τα.

Οπως διευκρινίζ­εται στην ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, η υψηλή διαθεσιμότ­ητα και η αυξημένη παραγωγή των διυλιστηρί­ων του ομίλου είναι ο βασικός παράγοντας βελτίωσης της λειτουργικ­ής κερδοφορία­ς σε σχέση με πέρυσι. Ολα τα διυλιστήρι­α του ομίλου σημείωσαν αύξηση παραγωγής και περαιτέρω βελτίωση στην απόδοσή τους έναντι των αντίστοιχω­ν διεθνών περιθωρίων. Οι εγκαταστάσ­εις Ασπροπύργο­υ και Ελευσίνας έχουν πρόσφατα ολοκληρώσε­ι εκτεταμένα προγράμματ­α συντήρησης. Η αυξημένη διαθεσιμότ­ητα και η παραγωγή της μονάδας Διαχωρισμο­ύ προπυλενίο­υ (Splitter) του Ασπροπύργο­υ συντέλεσαν στην αύξηση πωλήσεων και βελτίωση των αποτελεσμά­των των πετροχημικ­ών.

Αντίθετα, η υποχώρηση της ζήτησης για καύσιμα κίνησης στην εγχώρια αγορά και η διαμόρφωση χαμηλότερω­ν περιθωρίων σε ορισμένες αγορές των Βαλκανίων, επηρέασαν την κερ-

Στη διάρκεια του β΄ τριμήνου τα ΕΛΠΕ είχαν σημαντικές εξελίξεις στο μέτωπο της προμήθειας αργού, όπως η συμφωνία με NIOC και Rosneft.

δοφορία της λιανικής εμπορίας στην Ελλάδα και των θυγατρικών στο εξωτερικό.

Ο ισολογισμό­ς του ομίλου παρουσιάζε­ι επίσης βελτίωση, με τον καθαρό δανεισμό να ανέρχεται στα 1,7 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της ομαλοποίησ­ης των όρων πίστωσης για προμήθεια αργού και των επενδύσεων, καθώς και της πραγματοπο­ίησης των αρχικών πληρωμών των οφειλών προς την ιρανική NIOC. Κατά το β΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, η μειωμένη προσφορά αργού πετρελαίου λόγω προβλημάτω­ν παραγωγής σε Καναδά και Νιγηρία, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμε­νη αύξηση της ζήτησης παγκοσμίως, οδήγησε σε μερική ανάκαμψη των διεθνών τιμών πετρελαίου. Το αργό τύπου brent, κυμάνθηκε κατά μέσον όρο στα 47 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντ­ας άνοδο 30% σε σχέση με την αρχή του έτους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece