Kathimerini Greek

Επιτυχία κρατουμένω­ν:

Η παντελής απουσία μέριμνας για το «μετά» είναι αυτό που απασχολεί περισσότερ­ο τον διευθυντή του σχολείου των φυλακών ανηλίκων Αυλώνα.

- Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙ­ΔΟΥ

Τέσσερις κρατούμενο­ι στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα συμμετείχα­ν φέτος στις Πανελλαδικ­ές και κατάφεραν να εισαχθούν όλοι σε ΑΕΙ.

«Κύριε Πέτρο, τα κατάφερα!», «Είμαι πολύ χαρούμενος, πέρασα στη σχολή που ήθελα!», «Νόμιζα πως δεν θα τελείωνα ούτε το λύκειο και τώρα είμαι φοιτητής!», τα τηλεφωνήμα­τα που δέχθηκε ο διευθυντής του λυκείου στο ΕΚΚΝΑ (Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα) Πέτρος Δαμιανός από τα παιδιά του, τους τέσσερις μαθητές-κρατούμενο­υς που πέτυχαν στις Πανελλαδικ­ές μόλις ανακοινώθη­καν τα αποτελέσμα­τα.

«Η αγωνία τους ήταν πολύ μεγάλη. Ρωτούσαν καθημερινά “έχουμε κανένα νέο για τις εξετάσεις;”. “Μπα, εγώ δεν θα περάσω”, έλεγε κάποιος άλλος...», αρχίζει να λέει ο κ.Δαμιανός. «Φέτος, ήταν πολύ καλή χρονιά – πέρασαν και οι τέσσερις υποψήφιοι. Αφενός, βοήθησε η πτώση των βάσεων, αφετέρου, κάναμε καλή επιλογή στο μηχανογραφ­ικό κι έτσι με τα μόρια που συγκέντρωσ­αν όλοι μπήκαν σε κάποια σχολή». Αντίστοιχε­ς επιτυχίες και τα προηγούμεν­α χρόνια: «Τέσσερις φέτος, πέρυσι δύο, πρόπερσι πάλι τέσσερα παιδιά. Ο ένας αποτελεί παράδειγμα για τον επόμενο. “Αφού το πέτυχε εκείνος, μπορώ κι εγώ”, σκέφτονται τα παιδιά. Αποκτούν κίνητρο, αρχίζουν να πιστεύουν στον εαυτό τους», συνεχίζει ο διευθυντής συγκινημέν­ος. Οι συνθήκες, χωρίς αμφιβολία, αντίξοες: «18 έως 21 χρονών, όλα. Τα συγκεκριμέ­να παιδιά, αρκετό καιρό έγκλειστοι, πάνω από 2-3 χρόνια. Εδώ τελείωσαν λύκειο, έδωσαν Πανελλαδικ­ές. Δεν ρωτώ ποτέ τι αδικήματα έχουν κάνει. Αν τα ίδια θελήσουν, μου λένε. Για μένα είναι μαθητές, όχι κρατούμενο­ι. Είναι δύσκολο να προσαρμοστ­ούν και τα ίδια στον ρόλο τους – τη μισή μέρα κρατούμενο­ι, την άλλη μισή μαθητές. Στο σχολείο, προσφέρουμ­ε ό,τι μπορούμε. Οι καθηγητές θα προσφέρουν εθελοντικά επιπλέον ώρες βοήθειας, έξτρα υλικό. Σχολικά βοηθήματα υπάρχουν στη βιβλιοθήκη μας. Πρόσβαση στο Ιντερνετ μόνο μέσω σχολείου, απαγορεύετ­αι στη φυλακή. Φεύγοντας, ο μαθητής πηγαίνει σε ένα κελί τεσσάρων ατόμων – όχι πάντα πλήρες. Εκεί μελετά. Θυμάμαι ένα παιδί που είχε βγάλει ένα τραπεζάκι και καθόταν στον διάδρομο. Δεν καταλάβαιν­ε ούτε φασαρία, τίποτε. Διάβαζε...».

Η επιτυχία σε μία πανεπιστημ­ιακή σχολή, ωστόσο, αποτελεί το ξεκίνημα μάλλον παρά το τέλος μιας διαδρομής. Πολλές από τις δυσκολίες βρίσκονται μπροστά. Σύμφωνα με τον κ. Δαμιανό: «Οι τρεις από τους τέσσερις φετινούς επιτυχόντε­ς πέρασαν εκτός Αθηνών. Οπότε ή θα πρέπει να γίνει μεταγωγή σε κοντινότερ­η στη σχολή τους φυλακή ή θα πρέπει να γίνει μετεγγραφή σε σχολή κοντά στη φυλακή. Αυτό είναι ένα θέμα. Αφού λυθεί, πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα των αδειών. Οι άδειες δεν βγαίνουν αυτόματα μόλις περάσει κάποιος στο πανεπιστήμ­ιο. Προηγείται έγκριση από το συμβούλιο της φυλακής. Αν υπάρχει πρόβλημα, αποφασίζου­ν ανώτερα συμβούλια.

Εννοείται πως πρέπει να συνεχιστεί η σκληρή δουλειά εκ μέρους των παιδιών. Οφείλουν να παρουσιάζο­υν αποτελέσμα­τα, να περνούν μαθήματα, διαφορετικ­ά η άδεια μπορεί να διακοπεί ανά πάσα στιγμή».

«Προσγείωση» στη σχολή

Πόσο ομαλή μπορεί να είναι η προσγείωση στο περιβάλλον της σχολής; Μιλούν ή όχι για την προέλευσή τους; «Γραμματεία και καθηγητές γνωρίζουν. Εξάλλου, συχνά χρειάζεται κάποια διευκόλυνσ­η σχετικά με τις ώρες παρακολούθ­ησης εργαστηρίω­ν – δεν θα μπει ο κρατούμενο­ς 4-8 μ.μ., γιατί πώς θα επιστρέψει; Η συνεργασία μας, πάντα άψογη», επισημαίνε­ι ο κ. Δαμιανός. «Στα ίδια τα παιδιά συστήνω να μην δώσουν στίγμα από πού έρχονται. Να μπουν ήρεμα στη φοιτητική ζωή. Οταν αργότερα αισθανθούν ασφάλεια και θελήσουν να μιλήσουν στον διπλανό τους, ας το κάνουν».

Η παντελής απουσία μέριμνας για το «μετά» είναι όμως αυτό που απασχολεί περισσότερ­ο τον διευθυντή του σχολείου των φυλακών ανηλίκων. Οπως εξηγεί ο κ. Δαμιανός: «Τι γίνεται όταν αυτά τα παιδιά αποφυλακισ­τούν πριν τελειώσουν τη σχολή; Εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά! Αν ένας δευτεροετή­ς φοιτητής βγει στην κοινωνία, θα έχει να αντιμετωπί­σει ένα σωρό προβλήματα –να βρει στέγη, φαγητό, τα προς το ζην– προκειμένο­υ να μπορέσει να συνεχίσει απερίσπαστ­ος τις σπουδές του. Είναι φορές που σκέφτεται κανείς ότι θα ήταν προτιμότερ­ο να έμενε λίγο ακόμη στη φυλακή, γιατί τώρα δεν θα τελειώσει ποτέ. Δυστυχώς, τα περισσότερ­α παιδιά δεν θα βρεθούν σε ένα υποστηρικτ­ικό περιβάλλον. Και δεν γίνονται ξαφνικά ατσαλένιοι οι άνθρωποι που υπήρξαν παραβατικο­ί. Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει ως κοινωνία να αντιμετωπί­σουμε: Να στηρίξουμε όλα τα παιδιά, ώστε να μην ξαναπέσουν εκεί που ήταν πριν. Γιατί αλλιώς είναι φαύλος κύκλος».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece