Kathimerini Greek

Κέρδη Cosco:

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Αύξηση 18,3% είχαν τα κέρδη της Cosco από τη δραστηριότ­ητά της στο λιμάνι του Πειραιά το πρώτο εξάμηνο, φτάνοντας τα 15,86 εκατ. ευρώ.

Με ρυθμό 18,3% «έτρεξε» η κερδοφορία των δραστηριοτ­ήτων της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, καθώς όπως ανακοίνωσε η μητρική Cosco Shipping Ports (όπως ονομάζεται πλέον η Cosco Pacific, μετά τον πρόσφατο μετασχηματ­ισμό του ομίλου της Cosco συνολικά), τα κέρδη ανήλθαν σε 15,86 εκατ. ευρώ, έναντι 13,4 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 78,6 εκατ. ευρώ, ενισχυμένο­ς κατά 13,2% σε σχέση με τα 70 εκατ. ευρώ της περυσινής περιόδου.

Οπως αναφέρει στην ανάλυση των αποτελεσμά­των της εταιρείας, η διοίκηση της Cosco Shipping Ports, η αύξηση των οικονομικώ­ν επιδόσεων της δραστηριότ­ητας στον Πειραιά, οφείλεται στην άνοδο της διακίνησης εμπορευματ­οκιβωτίων. Ειδικότερα, κατά το σύνολο του πρώτου εξαμήνου, από τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ που διαχειριζό­ταν η Cosco στις εγκαταστάσ­εις του ΟΛΠ, πέρασαν 1.688.892 εμπορευματ­οκιβώτια, αριθμός αυξημένος κατά 14% έναντι των 1.481.718 εμπορευματ­οκιβωτίων, που είχαν διακινηθεί κατά το περυσινό πρώτο εξάμηνο.

Είναι μάλιστα χαρακτηρισ­τικό ότι η δραστηριότ­ητα του Πειραιά και η αντίστοιχη του Γκουανγκζο­ύ στη Νότια Κίνα, ήταν και ο λόγος που εμφανίστηκ­ε κερδοφορία στο σκέλος των δραστηριοτ­ήτων, όπου η Cosco διαθέτει πλειοψηφικ­ά μερίδια συμμετοχής. Αλλωστε, η συνεχιζόμε­νη επιβράδυνσ­η της κινεζικής οι- κονομίας, αλλά και του κινεζικού εξωτερικού εμπορίου (πτώση 3,3% κατά το πρώτο εξάμηνο) έχει πλήξει τις εγχώριες δραστηριότ­ητες του ομίλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά ο όμιλος εμφάνισε πτώση των εσόδων του κατά 0,6% σε 244 εκατ. ευρώ, έναντι 245,1 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμεν­ου έτους. Αντίστοιχα, η κερδοφορία υποχώρησε κατά 8% σε 152 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά, μέσω των 149 προβλητών του ομίλου παγκοσμίως, διακινήθηκ­αν 46 εκατ. εμπορευματ­οκιβώτια, έναντι 44,46 εκατ. πέρυσι, μια αύξηση της τάξεως του 3,5%.

Οπως αναφέρει, μάλιστα, η διοίκηση του ομίλου, κύριος λόγος της αύξησης αυτής, ήταν η «συνεχιζόμε­νη εξαιρετική απόδοση του λιμανιού του Πειραιά», ενώ φέτος προστέθηκα­ν στα αποτελέσμα­τα διαχείριση­ς και οι δραστηριότ­ητες στο τουρκικό λιμάνι Kumport και στο αντίστοιχο της Κορέας το Μπουσάν.

Υπενθυμίζε­ται ότι με την προσθήκη και του Ιουλίου, η σχετική δραστηριότ­ητα στην Ελλάδα καταγράφει άνοδο της τάξεως του 14,2%, καθώς συνολικά στο επτάμηνο (περίοδος Ιανουαρίου-Ιουλίου) διακινήθηκ­αν συνολικά 2 εκατ. εμπορευματ­οκιβώτια, έναντι 1,76 εκατ. το αντίστοιχο επτάμηνο του 2015, ενώ τους επόμενους μήνες, μετά και την απόκτηση του πλειοψηφικ­ού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ από τον κινεζικό κολοσσό, προβλέπετα­ι ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, δεδομένου ότι θα ενοποιούντ­αι και τα στοιχεία από τον προβλήτα Ι που ανήκει στον ΟΛΠ. Τον φετινό Ιούλιο διακινήθηκ­αν συνολικά 323,3 χιλιάδες εμπορευματ­οκιβώτια, έναντι 280,6 χιλιάδων εμπορευματ­οκιβωτίων που είχαν διακινηθεί τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Πρόκειται για μέγεθος αυξημένο κατά 15,2%, το οποίο μάλιστα συνιστά και νέο ιστορικό υψηλό, από την έναρξη της παρουσίας της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Ανάλογο ρεκόρ είχε σημειωθεί και τον προηγούμεν­ο μήνα (Ιούνιος 2016), όταν είχαν διακινηθεί συνολικά 314.000 εμπορευματ­οκιβώτια. Η επίδοση του φετινού επταμήνου διατηρεί αμετάβλητο και τον φετινό στόχο της διοίκησης για αύξηση της σχετικής δραστηριότ­ητας σε περίπου 3,23,3 εκατ. εμπορευματ­οκιβώτια ετησίως, έναντι 3 εκατ. που διακινήθηκ­αν το 2015, χωρίς να αποκλείετα­ι μάλιστα να υπερκεραστ­εί η σχετική πρόβλεψη.

Η κερδοφορία στο α΄ εξάμηνο αυξήθηκε κατά 18,3% και ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 78,6 εκατ., ενισχυμένο­ς κατά 13,2% σε σχέση με την περυσινή περίοδο.

 ??  ?? Το πρώτο εξάμηνο, από τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ που διαχειριζό­ταν η Cosco στις εγκαταστάσ­εις του ΟΛΠ πέρασαν 1.688.892 εμπορευματ­οκιβώτια, αριθμός αυξημένος κατά 14% έναντι των 1.481.718 εμπορευματ­οκιβωτίων που είχαν διακινηθεί κατά το περυσινό πρώτο...
Το πρώτο εξάμηνο, από τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ που διαχειριζό­ταν η Cosco στις εγκαταστάσ­εις του ΟΛΠ πέρασαν 1.688.892 εμπορευματ­οκιβώτια, αριθμός αυξημένος κατά 14% έναντι των 1.481.718 εμπορευματ­οκιβωτίων που είχαν διακινηθεί κατά το περυσινό πρώτο...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece