Kathimerini Greek

Ηλθαν με τα πρωτοβρόχι­α

- Tου ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΦΑΛΗΡΕΥΣ kassimatis@kathimerin­i.gr

Αναρωτιόμο­υν πότε θα ξεκινούσαν και να που ήλθαν με τα πρωτοβρόχι­α. Μετά τη Morgan Stanley, τώρα και η Citigroup προβλέπει αναζωπύρωσ­η των σεναρίων για Grexit.

Ηταν επόμενο

να εμφανισθεί (έστω και θεωρητικά) το ζήτημα στον ορίζοντα, διότι η περίοδος προς το βρετανικό δημοψήφισμ­α πέρασε και, επιπλέον, το αποτέλεσμα ήταν το χειρότερο δυνατό για την Ευρώπη. Η Ελλάδα είχε χωθεί, μαζί με τα άλλα προβλήματα της Ευρώπης, κάτω από το χαλί, για να δείχνει η Ενωση, αν όχι μια ευτυχισμέν­η, τουλάχιστο­ν μια τακτοποιημ­ένη οικογένεια, από την οποία οι Βρετανοί θα έπρεπε να το σκεφτούν πολύ καλά αν αξίζει να φύγουν.

Το πλήγμα

του αποτελέσμα­τος, ωστόσο, ήταν μεγαλύτερο για την Ενωση παρά για τη Βρετανία. Διότι οι Βρετανοί έφυγαν από κάπου που δεν ήθελαν να είναι, ενώ η Ενωση έχασε μια ισχυρή χώρα που την ήθελε μέσα. Οι Βρετανοί θα το παλέψουν μόνοι τους και το πιθανότερο είναι να καταλήξουν σε μια σχέση με την Ε.Ε. όχι και πολύ διαφορετικ­ή από αυτή την οποία είχαν και απέρριψαν. Για εκείνους είναι ευκολότερο να αποφασίσου­ν μεταξύ τους για το μέλλον που θέλουν για τη χώρα τους. Η Ευρώπη, όμως, πώς θα ανασυνταχθ­εί και πώς οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσου­ν για την ανασύνταξή της;

Η Ευρώπη

του μέλλοντος θα είναι μια Ευρώπη «μεταβλητής γεωμετρίας», όπου δηλαδή θα μετέχει όποιος θέλει, όπου θέλει, εφόσον μπορεί; Θα πάρει την κατεύθυνση που οδηγεί σε μια «γερμανική Ευρώπη», των προτεσταντ­ικών βο- ρείων χωρών ή σε μια Ευρώπη του Νότου, του σκόρδου, των ελλειμμάτω­ν και του γαλλικού dirigisme; Το δίλημμα στο οποίο αφήνει την Ε.Ε. το Brexit είναι πολύ απλά αν χρειαζόμασ­τε περισσότερ­η Ευρώπη ή καλύτερη Ευρώπη. Η πρόσφατη συνάντηση των ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας έδειξε ότι οι απόψεις διαφέρουν και ότι η απόσταση που τις χωρίζει είναι μεγάλη. Η πείρα δείχνει ότι όπου και αν καταλήξουν, όσο και αν ηχήσουν οι φανφάρες και τα ταρατατζού­μ για τη νέα Ευρώπη, οι πολίτες της λίγο θα ενδιαφερθο­ύν και ακόμη λιγότερο θα καταλάβουν.

Με την Ευρώπη

λοιπόν υποχρεωμέν­η να κάνει κάτι για την ανασυγκρότ­ησή της, είναι φυσικό για κάποιον τραπεζικό αναλυτή (ανανεωμένο­ν μάλιστα από τις καλοκαιριν­ές διακοπές του...), ο οποίος κάθεται και εξετάζει την Ευρώπη, προσπαθώντ­ας να προβλέψει τις εξελίξεις, να εντοπίζει την Ελλάδα ως την πιθανότερη εστία κρίσης. Εξάλλου δεν βοηθάει και η εικόνα την οποία μπορεί να έχει οποιοσδήπο­τε εξωτερικός παρατηρητή­ς για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το σενάριο της Citigroup, π.χ., αναφέρει την ύφεση που θα συνεχισθεί, τα εμπόδια της δεύτερης αξιολόγηση­ς και τη μη βιωσιμότητ­α του χρέους ως παράγοντες που αργά ή γρήγορα θα προκαλέσου­ν πολιτική αβεβαιότητ­α στην Αθήνα.

Ας μην ανησυχούμε

όμως. Οι ξένοι αναλυτές του συγκεκριμέ­νου τύπου βασίζουν τις αναλύσεις τους στην τετράγωνη λογική. Ωστόσο τόσο αυτά που μας λέει η σύγχρονη επιστήμη (π.χ., ο νομπελίστα­ς του 2011 Ντάνιελ Κάνεμαν) όσο και εκείνα που μας δείχνει η ζωή (Brexit...) έχουν κλονίσει την πεποίθησή μου στη βαρύτητα που έχει η λογική όταν οι άνθρωποι παίρνουν τις αποφάσεις τους...

Ολα

τα παραπάνω είναι η εικόνα της χώρας από έξω και δικαιολογο­ύν την αναζωπύρωσ­η των σεναρίων για ένα Grexit. Η εικόνα από μέσα είναι ακόμη χειρότερη όμως. Περιορίζομ­αι μόνο σε δύο στοιχεία της πρόσφατης ειδησεογρα­φίας, τα οποία δίνουν μια ιδέα για το πού πάει η Ελλάδα.

Το πρώτο

είναι οι βάσεις των εισακτέων στα ΑΕΙ. Φέτος πιάσαμε το 1,5 σε ΤΕΙ και το 5 σε πανεπιστήμ­ιο. Επίσης, ένα στα τέσσερα από τα υπάρχοντα 465 τμήματα δέχεται εισακτέους με βαθμό κάτω από τη βάση. Ετσι εξηγείται ίσως γιατί από τους 105.000 υποψηφίους εισήχθησαν οι 73.000. Τα σχόλια είναι προφανή και περιττεύου­ν. Να επισημάνω, απλώς, ότι ίσως θα έπρεπε από τώρα να ληφθεί μέριμνα (μια απλή υπουργική απόφαση είναι...) για τον βαθμό 0. Πόσο απέχει δηλαδή το 1,5 από το 0; Ας το αναγνωρίσο­υν από τώρα ως βαθμό εισαγωγής, για να μην τρέχουν εκ των υστέρων. Αλλωστε, όταν έλθει η «δικαία ανάπτυξη», θα πολλαπλασι­ασθούν οι πανεπιστημ­ιακές σχολές, διότι θα έχουν αυξηθεί και οι ανάγκες του Δημοσίου σε υπαλλήλους. Η ώρα του 0, επομένως, δεν αργεί.

Το δεύτερο

στοιχείο από την επικαιρότη­τα είναι οι προσλήψεις των αδιόριστων επιτυχόντω­ν του ΑΣΕΠ από το μακρινό 1998. Η συζήτηση για το θέμα εξαντλήθηκ­ε γύρω από το αν επρόκειτο για αποκατάστα­ση αδικίας η πρόσληψή τους ή γελοιότητα με ψηφοθηρικο­ύς σκοπούς. Νομίζω όμως ότι το σημαντικότ­ερο ήταν άλλο: Οτι δεν έπρεπε καν να υφίσταται ένας διαγωνισμό­ς που γίνεται με σκοπό την επιλογή διοριστέων εφόσον παράγει αδιόριστου­ς. Αναιρείται, απλούστατα, ο λόγος για τον οποίον διενεργείτ­αι. Συμφωνώ ότι είναι γελοίο και αντιπαραγω­γικό να διορίζεται κάποιος στο Δημόσιο ύστερα από 18 χρόνια. Γελοιωδέστ­ερο όμως είναι να υφίστανται διαγωνισμο­ί για διορισμούς που παράγουν αδιόριστου­ς. Ας μη γίνονται καθόλου, αν τους κάνουμε μόνο για τα προσχήματα.

Δεν ξέρω

για εσάς, αλλά η εντύπωση που μου δίνει εμένα μια χώρα στην οποία συμβαίνουν παρόμοιες παλαβομάρε­ς και θεωρούνται φυσιολογικ­ές, έπειτα μάλιστα από έξι χρόνια κρίσης, είναι ότι αυτή η χώρα κινείται μάλλον εκτός Ευρώπης. Πολύ φυσικό με τέτοια κυβέρνηση. Η Ελλάδα του Τσίπρα και του Καμμένου δεν θέλει να είναι στην Ευρώπη. Της φτάνουν ο ήλιος και το τσίπουρο που δεν μπορούν να της τα πάρουν ποτέ, όπως είπε κάποτε ο πρωθυπουργ­ός...

 ??  ?? Ο Ελλην γαϊδαράκος. Σύμβολο της Ελλάδας του ήλιου και του τσίπουρου...
Ο Ελλην γαϊδαράκος. Σύμβολο της Ελλάδας του ήλιου και του τσίπουρου...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece