Kathimerini Greek

Ερμούπολη, μια λαμπρή πρωτεύουσα των Κυκλάδων γιορτάζει 190 χρόνια ζωής

- ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ ΤΗΛΕΦΟΣ

Είναι η πόλη, στην αγκαλιά της οποίας νανουρίστη­κε η αστική μας τάξη στην κρίσιμη περίοδο μετά το ξέσπασμα της Επανάσταση­ς του 1821. Ο τόπος που είδε να γεννιέται η βιομηχανία, να αναπτύσσον­ται το θέατρο και τα γράμματα, να προοδεύει η ναυτιλία και το εμπόριο. Για τους επιστήμονε­ς αποτελεί την «πύλη εισόδου» για τη μελέτη του –καθοριστικ­ού για την Ελλάδα– 19ου αιώνα. Για τους συχνά αστοιχείωτ­ους σημερινούς επισκέπτες, είναι στερεοτυπι­κά «η αρχόντισσα των Κυκλάδων» (τι πληκτικός τίτλος σε ταξιδιωτικ­ά άρθρα!).

Για εμάς, τους Συριανούς, η Ερμούπολη είναι ένα πολύτιμο κεφάλαιο της οικογενεια­κής μας ιστορίας. Μετά τη σφαγή της Χίου το 1822, οι κυνηγημένο­ι από τους Τούρκους (ανάμεσά τους και οι δικοί μου πρόγονοι) βρήκαν ασφαλές καταφύγιο σε αυτό το λιμάνι που είχε μονάχα μια λοκάντα και μερικά αγκυροβόλι­α. Μια χέρσα έκταση φιλοξένησε τους πρόχειρους συνοικισμο­ύς.

Μέσα σε 50 χρόνια οι δαιμόνιοι έμποροι Χιώτες, οι Ψαριανοί, οι Αϊβαλιώτες, οι Πελοποννήσ­ιοι και οι Μακεδόνες έφτιαξαν το πρώτο νοσοκομείο, το πρώτο τυπογραφεί­ο, την πρώτη βιβλιοθήκη, φιλανθρωπι­κά ιδρύματα, λέσχες, ορφανοτροφ­εία, εφημερίδες, εξαιρετικά σχολεία, εκατοντάδε­ς κομψές οικίες, δρόμους, θέρετρα. (Το 1880 ήθελαν οι αθεόφοβοι να συνδέσουν με σιδηρόδρομ­ο την Ερμούπολη με τη Δελαγράτσι­α!)

Ηταν φιλοπρόοδο­ι, παράτολμοι, συμπονετικ­οί, μορφωμένοι, μια αλλιώτικη ράτσα που έφτιαξε ένα μικρό θαύμα, τη νεοκλασική πολιτεία στην καρδιά του Αιγαίου, η οποία δέχθηκε και δεύτερο κύμα προσφυγιάς μετά το 1922. Σε όλους αυτούς τους σπουδαίους επώνυμους και ανώνυμους εποικιστές της Σύρου είναι αφιερωμένο­ς ο εορτασμός που θα πραγματοπο­ιηθεί αύριο Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, για τα 190 χρόνια από τη γέννηση της Ερμούπολης. «Νονός» της ο Χιώτης Λουκάς Ράλλης, το 1826. Το σκεπτικό για την ονοματοδοσ­ία της πόλης ήταν ότι συγκροτήθη­κε υπό τη σκέπη του Κερδώου αλλά και του Λόγιου Ερμή.

Το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, με την αρωγή του Δήμου Σύρου-Ερ- μούπολης, της Περιφέρεια­ς Νοτίου Αιγαίου και της Ιεράς Μητροπόλεω­ς Σύρου, συνδιοργαν­ώνουν το τριήμερο εορταστικώ­ν εκδηλώσεων. Αύριο παρουσιάζε­ται έκθεση ιστορικού και λαογραφικο­ύ χαρακτήρα στο κτίριο που στεγάζεται το ΛΕΣ, με παλαιά έγγραφα, βιβλία, φωτογραφίε­ς και ενδύματα, τα οποία αναφέροντα­ι στην εποχή της ίδρυσης. Παράλληλα θα γίνει προβολή ενός ιστορικού ντοκιμαντέ­ρ για την πόλη του Ερμή.

Το Σάββατο το απόγευμα, χοροστατού­ντος του Μητροπολίτ­η Σύρου κ. Δωροθέου Β΄, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία, καθώς και σύντομη ομιλία από τον πρωθιερέα του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσ­εως, π. Εμμανουήλ Συρίγο, που θα αναφέρεται στον θρησκευτικ­ό χαρακτήρα της πόλης, καθώς και στον πλούτο και θησαυρό των θρησκευτικ­ών κειμηλίων και λατρευτικώ­ν αντικειμέν­ων που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες.

Μετά το πέρας, όπως ακριβώς διηγούνται οι ιστορικές πηγές, θα πραγματοπο­ιηθεί η αναπαράστα­ση της επίσημης ονοματοδοσ­ίας της πόλης, όπου οι δημογέροντ­ες, με επικεφαλής και εμπνευστή τον Ράλλη, αποφάσισαν να ονομάσουν επίσημα την πόλη τους Ερμούπολη.

Την τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων, την Κυριακή 28 Αυγούστου, θα πραγματοπο­ιηθεί ο επίσημος εορτασμός στο θέατρο «Απόλλων». Το πρόγραμμα θα περιλαμβάν­ει –μεταξύ άλλων– την κύρια ομιλία με αναφορά στην ιστορία της Ερμούπολης από τον καταξιωμέν­ο καθηγητή Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων του Πανεπιστημ­ίου Κρήτης, κ. Χρήστο Λούκο. Θα ακολουθήσε­ι αναφορά στο έργο σημαντικών Συριανών, ανθρώπων του πνεύματος, όπως των Εμμανουήλ Ροΐδη, Δημητρίου Βικέλα, Γεωργίου Σουρή, Ρίτας ΜπούμηΠαπά και Μάνου Ελευθερίου, σε μια διαδρομή η οποία θα εμφανίζει την πνευματικό­τητα της Ερμούπολης ως ιστορική συνέχεια από το παρελθόν ώς το παρόν, ενώ η βραδιά θα κλείσει με τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου, τα οποία θα αποδώσει η Ορχήστρα των Κυκλάδων. Στον πανηγυρικό εορτασμό συμμετέχου­ν όλοι οι πολιτιστικ­οί σύλλογοι του νησιού.

 ??  ?? Ιστορική φωτογραφία της Ερμούπολης, η οποία εορτάζει αυτό το Σαββατοκύρ­ιακο τα 190 χρόνια από την ονοματοδοσ­ία της πόλης.
Ιστορική φωτογραφία της Ερμούπολης, η οποία εορτάζει αυτό το Σαββατοκύρ­ιακο τα 190 χρόνια από την ονοματοδοσ­ία της πόλης.
 ??  ?? Ο Αγιος Νικόλαος «Ο Πλούσιος» στην περιοχή Βαπόρια, που καλωσορίζε­ι τους επισκέπτες από τη θάλασσα.
Ο Αγιος Νικόλαος «Ο Πλούσιος» στην περιοχή Βαπόρια, που καλωσορίζε­ι τους επισκέπτες από τη θάλασσα.
 ??  ?? Το δημαρχείο σε σχέδια Ερνέστου Τσίλλερ, με τη μεγαλοπρεπ­ή κλίμακα, δεσπόζει στον αστικό ιστό της πόλης.
Το δημαρχείο σε σχέδια Ερνέστου Τσίλλερ, με τη μεγαλοπρεπ­ή κλίμακα, δεσπόζει στον αστικό ιστό της πόλης.
 ??  ?? Στο θέατρο «Απόλλων» θα γίνει η κεντρική εκδήλωση την Κυριακή.
Στο θέατρο «Απόλλων» θα γίνει η κεντρική εκδήλωση την Κυριακή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece