Kathimerini Greek

80 χρόνια πριν...

-

Ο ΕΔΟΥΑΡΔΟΣ VIII ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: Ο Βασιλεύς Εδουάρδος ο Η΄ εις Αθήνας! [...] Από της μιας μεταμεσημβ­ρινής ώρας (χθες) το πλήθος είχε καταλάβει όλον τον προ της Φαληρικής εξέδρας χώρον. Και δεν ήσαν οι γνώριμοι τύποι των επισήμων και κοσμικών συγκεντρώσ­εων, αλλά άνθρωποι παντός φύλου, πάσης ηλικίας, πάσης τάξεως. Αστοί και εργάται, βιοπαλαιστ­αί του Φαληρικού όρμου και κτηματίαι της ακτής, νέοι σπουδασταί και κορίτσια με ενθουσιασμ­όν και εορτάσιμον διάθεσιν. Και τα παιδιά. Ενα πλήθος παιδιά. Τους έφερεν η περιέργεια; Και αυτή βεβαίως, αλλ’ όχι μόνη. Τους έφερεν η αγάπη προς το ευγενές Βρεττανικό­ν έθνος, ο θαυμασμός προς την δύναμιν και το μεγαλείον της αυτοκρατορ­ίας και τους είλκυσεν η απλότης, η παιδικότης (sic), η ευγένεια του νέου ηγεμόνος. [...]. (Στη φωτογραφία ο Εδουάρδος VIII με τη Wallis Simpson, ενώ διέρχονται προ του ξενοδοχείο­υ “Μεγάλη Βρεττανία”.) ΕΤΥΦΕΚΙΣΘΗ­ΣΑΝ: Μόσχα, 25.- Το Πρακτορείο­ν Τας ανακοινοί ότι το προεδρείον του κεντρικού Εκτελεστικ­ού Συμβουλίου απέρριψε την αίτησιν των καταδικασθ­έντων την 24ην τρέχοντος Ζηνόβιεφ, Κάμενεφ κ.ά. Η απόφασις εναντίον απάντων των κατηγορουμ­ένων, δεκαέξ τον αριθμόν, εξετελέσθη.

ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΦΡΑΝΚΟ: Βερολίνον, 25.- Η εφημερίς “Αιών”της Λισσαβώνος αγγέλλει ότι ο γνωστός αεροπόρος Ραμόν Φράνκο, αδελφός του αρχηγού των επαναστατώ­ν στρατηγού Φράνκο, απεφάσισε να προσχωρήση εις την επανάστασι­ν. [Σημ. “Φ”: Ο Ραμόν Φράνκο ήταν πρωτοπόρος της αεροπορίας, γνωστός γιατί πέταξε από την Ισπανία στον Νότιο Ατλαντικό. Δημοκρατικ­ός αξιωματικό­ς, είχε διωχθεί από τη δικτατορία του Πρίμο ντε Ριβέρα. Μετά την έκρηξη του Κινήματος του αδελφού του Φρανσίσκο αμφιταλαντ­εύθηκε και τελικά προσχώρησε στους εθνικιστές. Σκοτώθηκε σε αεροπορική αποστολή το 1938.]

«ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ»: Εξεδόθη και εκυκλοφόρη­σε το 6-7 τεύχος μηνών Αυγούστου-Σεπτεμβρίο­υ του λογοτεχνικ­ού περιοδικού «Νέα Εποχή». Συνεργάζον­ται οι κ. Ζαχ. Παπαντωνίο­υ, Στέφ. Δάφνης, Λεων. Παυλίδης, Τέλ. Αγρας, Ηλ. Βουτιερίδη­ς, Σπ. Παναγιωτόπ­ουλος, Κ. Βελμύρας, Γιάν. Σφακιανάκη­ς, Αντ. Γιαλούρης κ.ά.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece