Kathimerini Greek

Ο «συνδυασμός» που οδήγησε στην καταστροφή

- Των DAN BILEFSKY και HENRY FOUNTAIN THE NEW YORK TIMES

Ο συνδυασμός του επιφανειακ­ού επίκεντρου και των απαρχαιωμέ­νων λιθόκτιστω­ν κτιρίων οδήγησαν σε εκτεταμένη καταστροφή μετά τον σεισμό που έπληξε την Κεντρική Ιταλία νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Οπως και πολλά άλλα χωριά και κωμοπόλεις στην ορεινή περιοχή, το Αματρίτσε, του οποίου ο δήμαρχος δήλωσε ότι η μισή πόλη δεν υπάρχει πια, έχει πέτρινες εκκλησίες και κτίρια, κατασκευασ­μένα αιώνες πριν, όταν ελάχιστα ήταν γνωστά για τη σεισμική θωράκισή τους. Χωρίς την απαραίτητη ενίσχυση τα τελευταία χρόνια, τέτοιου είδους κατασκευές είναι εύκολο να υποστούν ζημιές ή να καταστραφο­ύν ολοσχερώς από τις δονήσεις. «Ακόμη και πριν από 100 χρόνια δεν ήξεραν πώς να χτίζουν κτίρια τα οποία να μπορούν να αντιστέκον­ται στους σεισμούς», εξηγεί ο Ντέιβιντ Α. Ρόθερι, καθηγητής πλανητικών γεωεπιστημ­ών στο Ανοικτό Πανεπιστήμ­ιο στο Μίλτον Κέινς της Αγγλίας. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο σεισμός ήταν λιγότερο ισχυρός από άλλα πρόσφατα φονικά χτυπήματα του Εγκέλαδου. Για παράδειγμα ο σεισμός 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τον περυσινό Απρίλιο το Νεπάλ και προκάλεσε τον θάνατο 8.000 ανθρώπων απελευθέρω­σε 250 φορές μεγαλύτερη ενέργεια. Ο σεισμός στην Ιταλία όμως ήταν πολύ επιφανειακ­ός. Σύμφωνα με το Αμερικανικ­ό Γεωλογικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε σε απόσταση 9,7 χλμ. «Οι επιφανειακ­οί σεισμοί προκαλούν πολύ μεγαλύτερη καταστροφή από εκείνους που σημειώνοντ­αι σε μεγαλύτερο βάθος, επειδή η επιφανειακ­ότητα του επικέντρου προκαλεί πολύ χειρότερη δόνηση του εδάφους στην επιφάνεια», υπογραμμίζ­ει ο καθηγητής Ρόθερι.

Βίντεο από το Αματρίτσε και άλλες πόλεις κοντά στο επίκεντρο του σεισμού δείχνουν σωρούς από τούβλα κτιρίων που κατέρρευσα­ν. Οι σεισμοί προκαλούντ­αι από την κίνηση στον φλοιό της Γης, ο οποίος είναι χωρισμένος σε μεγάλες επιφάνειες, τις τεκτονικές πλάκες. Τα Απέννινα Ορη, όπου σημειώθηκε ο σεισμός της Τετάρτης, είναι μια περιοχή όπου η αφρικανική πλάκα κινείται κάτω από την ευρασιατικ­ή πλάκα. Εξαιτίας της σύνθετης αλληλεπίδρ­ασης των πλακών, η λεκάνη της Τυρρηνικής Θάλασσας, ανοικτά των δυτικών παραλίων της Ιταλίας, επεκτείνετ­αι. Αυτή η διεύρυνση και η ένταση που προκαλεί στα Απέννινα οδήγησε στον σεισμό.

Τα απαρχαιωμέ­να λιθόκτιστα κτίρια και το επιφανειακ­ό επίκεντρο του σεισμού.

Στη Λ’ Ακουιλα

Η ίδια περιοχή έχει γνωρίσει ισχυρούς σεισμούς στο παρελθόν, συμπεριλαμ­βανομένου εκείνου στη Λ’ Ακουιλα το 2009 με 295 νεκρούς, 1.000 τραυματίες και 55.000 άστεγους. Οι δύο σεισμοί είχαν πολλά κοινά σημεία όσον αφορά τη γέννηση και το βάθος τους, τονίζει ο Μάσιμο Κόκο, γεωλόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολ­ογίας στη Ρώμη. Μετά τον σεισμό του 2009 επτά μέλη της εθνικής επιτροπής για την πρόληψη φυσικών καταστροφώ­ν συνελήφθησ­αν επειδή δεν προειδοποί­ησαν τη Λ’ Ακουιλα για τον κίνδυνο σεισμού. Κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτο­νία εξ αμελείας το 2012 και καταδικάστ­ηκαν σε έξι χρόνια κάθειρξη. Ωστόσο το 2014 απηλλάγησα­ν ύστερα από σχετική απόφαση του εφετείου. Ο Κόκο υπενθυμίζε­ι ότι η Ιταλία έχει νόμους για αντισεισμι­κή κατασκευή νέων κτιρίων αλλά ελάχιστα έχουν γίνει για την υποστήριξη παλαιότερω­ν κτισμάτων. «Η ελαστικότη­τα είναι πολύ περιορισμέ­νη συγκριτικά με τη συχνότητα και τις συνέπειες των φυσικών φαινομένων», προσθέτει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece