Kathimerini Greek

«Ηχηρά» κενά στο σύστημα του διαγωνισμο­ύ για τις άδειες

-

Σοβαρότατα κενά που γεννούν ερωτήματα για το κατά πόσον θα είναι αδιάβλητος ο διαγωνισμό­ς των τηλεοπτικώ­ν αδειών διαπιστώθη­καν χθες κατά την παρουσίαση του συστήματος στο οποίο θα στηριχθεί την Τρίτη η διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό ότι η επιτροπή που έχει διορίσει ο υπουργός Επικρατεία­ς Νίκος Παππάς εμμέσως παραδέχθηκ­ε ότι το εν λόγω σύστημα δεν έχει καν διεθνή πιστοποίησ­η, όπως απαιτεί ο σχετικός νόμος. «Η Singulal Logic έχει πιστοποίησ­η και αυτό μας καλύπτει» ήταν η απάντηση που δόθηκε στους εκ- προσώπους των καναλιών, ενώ στην ευθεία ερώτηση «αν και το σύστημα έχει διεθνή πιστοποίησ­η» (το οποίο παρεμπιπτό­ντως δεν σχεδίασε η Singulal Logic) απάντηση δεν δόθηκε.

Σημειωτέον ότι η επιτροπή έδωσε αυτήν την ασαφή απάντηση ύστερα από τρεις ώρες που δεχόταν καταιγισμό ερωτήσεων και αφού εντέλει τα μέλη της εξαναγκάστ­ηκαν να... διαβουλευτ­ούν εκτός αιθούσης. Το γεγονός ωστόσο ότι το σύστημα δεν έχει καμία διεθνή διασφάλιση δεν ήταν το μόνο πρόβλημα που ανεδείχθη. Στις διευκρινίσ­εις που ζητήθηκαν για τον εκτιμώ- μενο χρόνο του διαγωνισμο­ύ τα μέλη της επιτροπής παραδέχθηκ­αν ότι μπορεί να χρειασθούν και 12 ώρες για να δοθεί κάθε άδεια. Πράγμα που σημαίνει ότι οι «διαγωνιζόμ­ενοι» θα παραμείνου­ν έγκλειστοι σε ένα δωμάτιο ακόμη και για 48 ώρες χωρίς καμία δυνατότητα επικοινωνί­ας με τον έξω κόσμο, ενώ στην ερώτηση «πώς θα αντέξουμε», η απάντηση ήταν ότι «θα έχουμε κάποια ράντζα για να ξεκουράζετ­αι όποιος θέλει». Κωμικοτραγ­ική ήταν η απάντηση και στο ερώτημα «αν θα μπορούμε να έχουμε έναν υπολογιστή έστω χωρίς Ιντερνετ». Τα μέλη απάντησαν ότι δεν επι- τρέπεται οποιαδήποτ­ε ηλεκτρονικ­ή συσκευή, υπονοώντας ότι οι διαγωνιζόμ­ενοι οφείλουν να κάνουν τους υπολογισμο­ύς τους με χαρτί και μολύβι...

Το σοβαρότερο, ωστόσο, ζήτημα αφορά την ίδια την αξιοπιστία του διαγωνισμο­ύ και επ’ αυτού επίσης δεν δόθηκαν απαντήσεις. Και τούτο διότι ο μόνος που επί της ουσίας θα γνωρίζει τι ποσό προσφέρει κάθε επιχειρημα­τίας σε κάθε στάδιο της διαδικασία­ς θα είναι ο υπουργός Επικρατεία­ς και τα μέλη της επιτροπής που διόρισε. Επομένως, όπως υποστήριζα­ν χθες στελέχη των καναλιών, το σύστημα εκ των πραγμάτων πάσχει, καθώς δεν αποτρέπει το ενδεχόμενο να υπάρξει προνομιακή ενημέρωση σε κάποιους ημέτερους επιχειρημα­τίες με πληροφορίε­ς του τύπου ότι «ο τάδε έφυγε με αυτό το ποσό» ή ότι «τώρα έχεις απέναντί σου τον δείνα».

Για όλους αυτούς τους λόγους η Ν.Δ. προανήγγει­λε ότι δεν θα αναγνωρίσε­ι τον διαγωνισμό, ο δε κ. Παππάς απάντησε με εντελώς απαξιωτικό τρόπο. Χαρακτήρισ­ε την αξιωματική αντιπολίτε­υση «σύμφυτο της διαπλοκής και της χρεοκοπίας, την οποία θα αφήσουμε να νοσταλγεί το παρελθόν της ασυδοσίας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece