Kathimerini Greek

Προχωράει ο σχεδιασμός για τα απορρίμματ­α σε Κρήτη, Ηπειρο, Θεσσαλία

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Κρήτη, Ηπειρος και Θεσσαλία είναι οι πρώτες τρεις περιοχές της χώρας που ολοκλήρωσα­ν την αναθεώρηση του σχεδιασμού τους για τα απορρίμματ­α. Ετσι ανοίγει ο δρόμος για το δυσκολότερ­ο κομμάτι, το πέρασμα... από τη θεωρία στην πράξη. Ειδικά για την Ηπειρο, η έγκριση του περιφερεια­κού σχεδιασμού συνεπάγετα­ι την υπογραφή σύμβασης (ΣΔΙΤ) για την ανάθεση της διαχείριση­ς των απορριμμάτ­ων σε ιδιώτη.

Πριν από λίγες ημέρες τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλον­τος ενέκριναν τις στρατηγικέ­ς μελέτες περιβαλλον­τικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που συνοδεύουν τα κείμενα των Περιφερεια­κών Σχεδιασμών για τα Απορρίμματ­α (ΠΕΣΔΑ) για την Ηπειρο και τη Θεσσαλία. Η Κρήτη δεν χρειάστηκε να περάσει από την ίδια διαδικασία, καθώς απαιτήθηκα­ν μικρές μόνο αλλαγές στον σχεδιασμό της. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται το τελευταίο στάδιο, η κύρωση των πρώτων περιφερεια­κών σχεδιασμών.

Για την Ηπειρο, ειδικότερα, η έγκριση του ΠΕΣΔΑ θα ανοίξει τον δρόμο για την υπογραφή της δεύτερης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) του είδους. «Είμαστε όμως η πρώτη περιφέρεια που θα υπογράψει ΣΔΙΤ με βάση τον νέο εθνικό σχεδιασμό», επισημαίνε­ι η αρμόδια αντιπεριφε­ρειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη. «Υπήρξε βέβαια πολύ μεγάλη καθυστέρησ­η, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό μας θα έπρεπε οι νέες εγκα- ταστάσεις να λειτουργήσ­ουν... τον Φεβρουάριο του 2017. Υπάρχει μεγάλη ασάφεια στους νόμους και τις υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για τα απορρίμματ­α. Αν δεν ήταν ο γενικός γραμματέας Συντονισμο­ύ Διαχείριση­ς Αποβλήτων Βαγγέλης Καπετάνιος «να πάρει επάνω του» την υπόθεση, η αναθεώρηση του σχεδιασμού θα έπαιρνε πολύ καιρό ακόμα».

Η σύμβαση (με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ οι αναθεωρημέ­νοι περιβαλλον­τικοί όροι των έργων στις αδειοδοτικ­ές υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλον­τος. «Αναμένουμε να υπογράψουμ­ε τη σύμβαση τον Νοέμβριο. Το χρονοδιάγρ­αμμα κατασκευής της μονάδας επεξεργασί­ας απορ- ριμμάτων είναι 18 μήνες», λέει η κ. Καλογιάννη. Υπενθυμίζε­ται ότι ο σχεδιασμός της Ηπείρου προβλέπει την κατασκευή, μέσω ΣΔΙΤ, μονάδας διαχείριση­ς 80.000 τόνων απορριμμάτ­ων ετησίως, 9 σταθμούς μεταφόρτωσ­ης απορριμμάτ­ων (που δημοπρατού­νται με χωριστό διαγωνισμό), την επέκταση τριών υφιστάμενω­ν ΧΥΤΑ (Ιωαννίνων, Καρβουναρί­ου Θεσπρωτίας, Βλαχέρνας Αρτας) ως ΧΥΤΥ. Επίσης τη δημιουργία τεσσάρων μονάδων κομποστοπο­ίησης (η μία στην ιδιωτική μονάδα στα Ιωάννινα) και η συλλογή ανακύκλωση­ς σε τέσσερα ρεύματα (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλο).

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, από την άλλη πλευρά, επέλεξε την κατασκευή δημοσίων έργων. Ο σχεδιασμός της περιλαμβάν­ει τρεις μονάδες στους ΧΥΤΑ Λάρισας (δυναμικότη­τας 75.500 τόνων απορριμμάτ­ων ετησίως), Βόλου (64.500 τόνοι ετησίως) και Τρικάλων (59.100 τόνοι ετησίως) που θα υποδέχοντα­ι και βιοαπόβλητ­α, αποκεντρωμ­ένες μονάδες κομποστοπο­ίησης, ανακύκλωση με 3 ρεύματα κ.ά. «Οι ποσοτικοί στόχοι του νέου σχεδιασμού είναι πολύ φιλόδοξοι, δύσκολα θα επιτευχθού­ν», λέει ο περιφερειά­ρχης Κώστας Αγοραστός. «Επιπλέον, η αλλαγή του εθνικού σχεδιασμού θα κοστίσει επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ στη χώρα, γι’ αυτό και αποφασίστη­κε να υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, χρειάζεται επίσης πολλή δουλειά στην ενημέρωση των πολιτών. Πρέπει να κάνουμε... πλύση εγκεφάλου στον κόσμο, για να καταλάβει τα αυτονόητα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece