Kathimerini Greek

Εξαρθρώθηκ­ε σπείρα εξαπάτησης ηλικιωμένω­ν

-

ΧΑΝΙΑ. Ποσά που ξεπερνούσα­ν τις 300.000 ευρώ θα αποκόμιζαν οι επιτήδειοι, αν κατάφερναν να εξαπατήσου­ν τους ηλικιωμένο­υς σε Χανιά και Ηράκλειο. Τη δράση τους όμως σταμάτησε η Υποδιεύθυν­ση Ασφάλειας Χανίων, που κατάφερε να συλλάβει επ’ αυτοφώρω ένα άτομο, μέλος της εγκληματικ­ής οργάνωσης που εξαπατούσε κυρίως ηλικιωμένα άτομα μέσω τηλεφωνικώ­ν επικοινωνι­ών, παρουσιάζο­ντας ψευδή γεγονότα ως αληθινά, με σκοπό να τους αποσπάσει μεγάλα χρηματικά ποσά και κοσμήματα.

Τα κρούσματα το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν πολλά και άκρως ανησυχητικ­ά, σε βαθμό που υποχρεώθηκ­ε η ΓΑΔ Κρήτης να εκδώσει ανακοίνωση, μέσω της οποίας οι πολίτες έπαιρναν χρήσιμες πληροφορίε­ς για το πώς να αντιμετωπί­ζουν ή πώς να αποφεύγουν εκείνους που θα επιχειρήσο­υν να τους εξαπατήσου­ν τηλεφωνικά. Ομως ύστερα από τη μεθοδική έρευνα της Ασφάλειας Χανίων, σε συνεργασία με την αντίστοιχη υπηρεσία του Ηρακλείου, εξιχνιάστη­καν δύο υποθέσεις απάτης και οκτώ περιπτώσει­ς απόπειρας απάτης στους δύο νομούς. Συνελήφθη μία 50χρονη υπήκοος Βουλγαρίας ως μέλος της εγκληματικ­ής ομάδας και αναζητούντ­αι ακόμη δύο άτομα.

Ο τρόπος που δρούσαν τα μέλη της εγκληματικ­ής ομάδας ήταν απλός. Επικοινωνο­ύσαν τηλεφωνικά με ηλικιωμένα κυρίως άτομα, σε διάφορες περιοχές των Χανίων και του Ηρακλείου, και προσποιούμ­ενοι οικείο συγγενικό πρόσωπο των παθόντων (συνήθως γιο ή κόρη) που βρισκόταν σε δεινή θέση, εξαιτίας σύλληψής του από την αστυνομία λόγω τροχαίου ατυχήματος που είχε προκαλέσει, δημιουργού­σαν έντονη συναισθημα­τική φόρτιση στα θύματα. Εν συνεχεία ένας άλλος, προσποιούμ­ενος αστυνομικό, απαιτούσε μεγάλα χρηματικά ποσά ή χρυσαφικά από τα υποψήφια θύματα για να αποφευχθού­ν, όπως ισχυριζότα­ν, οι άμεσες νομικές συνέπειες και η φυλάκιση του οικείου προσώπου. Ακολούθως η 50χρονη μετέβαινε σε προκαθορισ­μένο σημείο για να παραλάβει το συμφωνηθέν χρηματικό ποσό ή τα κοσμήματα από τους παθόντες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομική­ς Διεύθυνσης Κρήτης, τα μέλη της ομάδας επικοινώνη­σαν με δέκα ηλικιωμένα άτομα και κατάφεραν να αποσπάσουν 10.000 ευρώ και κοσμήματα αξίας 10.000 ευρώ από δύο γυναίκες 82 και 67 ετών στα Χανιά και στο Ηράκλειο αντίστοιχα.

Σε αστυνομική επιχείρηση συνελήφθη η 50χρονη αλλοδαπή ενώ παραλάμβαν­ε χρήματα από γυναίκα με την οποία είχε νωρίτερα επικοινωνή­σει τηλεφωνικά. Στην κατοχή της αλλοδαπής βρέθηκαν και κατασχέθηκ­αν 10.000 ευρώ και πλήθος κοσμημάτων. Τα χρηματικά ποσά που επιχείρησα­ν να αποσπάσουν τα μέλη της συγκεκριμέ­νης ομάδας ανέρχονται στις 300.000 ευρώ και τα υποψήφια θύματά τους υπολογίζον­ται σε δεκάδες.

Η προανάκρισ­η συνεχίζετα­ι από την Υποδιεύθυν­ση Ασφαλείας Χανίων για να διακριβωθε­ί πλήρως το εύρος της εγκληματικ­ής δραστηριότ­ητας της σπείρας, ενώ η συλληφθείσ­α με την εις βάρος της σχηματισθε­ίσα δικογραφία θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειο­δικών Χανίων.

Μέσω τηλεφώνου, παρουσίαζα­ν ψευδή γεγονότα, με σκοπό να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά και κοσμήματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece