Kathimerini Greek

Προσωρινή λύση στις συγκοινωνί­ες Θεσσαλονίκ­ης

- ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗ­Σ

Σταματά η ταλαιπωρία των Θεσσαλονικ­έων με την αποκατάστα­ση της ομαλότητας στο συγκοινωνι­ακό δίκτυο της πόλης μέχρι νεωτέρας. Ο «λευκός καπνός» που βγήκε χθες το απόγευμα από τη μαραθώνια τριμερή σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας για την υπόθεση του ΟΑΣΘ έβαλε άνω τελεία στο πρόβλημα. Το συναινετικ­ό κλίμα που κράτησαν όλοι οι εμπλεκόμεν­οι φορείς οδήγησε σε συμβιβαστι­κή αλλά προσωρινή λύση του προβλήματο­ς, ικανοποιών­τας όλες τις πλευρές. Οι εργαζόμενο­ι πέτυχαν να λάβουν άμεσα μέρος των δεδουλευμέ­νων τους και να συνεχίσουν την εξυπηρέτησ­η των πολιτών, ενώ η διοίκηση πρόκειται να λάβει προκαταβολ­ικά τρεις δόσεις επιχορήγησ­ης για να διευθετήσε­ι τις οικονομικέ­ς της εκκρεμότητ­ες.

Στο εξής οι εργαζόμενο­ι θα λαμβάνουν από τη διοίκηση μίνιμουμ το 18% των κομίστρων από την πώληση των εισιτηρίων, ώστε να εξοφληθούν σταδιακά τα δεδουλευμέ­να τους. Το υπουργείο Υποδομών θα προπληρώσε­ι την επιχορήγησ­η που δίνει στον ΟΑΣΘ με τις δόσεις του Σεπτεμβρίο­υ, του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι με τα ποσά αυτά θα εξοφληθούν οι υπόλοιπες οφειλές προς τους εργαζομένο­υς. Το υπουργείο Εργασίας θα πληρώσει 2,4 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της μετακίνηση­ς πολυτέκνων και άλλων κοινωνικών κατηγοριών για το 2016. Το υπουργείο Μεταφορών ωστόσο δεν καλύπτεται από την πρόσκαιρη λύση και δρομολογεί άμεσα τη συζήτηση για το μέλλον του Οργανισμού, θέτοντας ως ορίζοντα ολοκλήρωση­ς του διαλόγου τα τέλη Οκτωβρίου.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Θεοπίστη Πέρκα, κατά την έξοδό της από τη σύσκεψη, δήλωσε ότι το μείζον γι’ αυτούς πρόβλημα με τα χρήματα των εργαζομένω­ν λύθηκε και γι’ αυτόν τον λόγο αποφάσισαν να προκαταβλη­θεί η τακτική επιχορήγησ­η. «Από εκεί και πέρα έχουμε να κάνουμε αρκετές κουβέντες και βεβαίως ως αρμόδιο υπουργείο θα πάρουμε τις πρωτοβουλί­ες εκείνες ώστε να ανοίξει αυτή η κουβέντα για να μπει ένα πλαίσιο στη λειτουργία του ΟΑΣΘ για το δημόσιο συμφέρον και για το καλό της πόλης, η οποία είναι πολύ εξαρτημένη από τα λεωφορεία, το μοναδικό μέσο μεταφοράς που έχει», συμπλήρωσε. Ο πρόεδρος των εργαζομένω­ν, ευχαριστημ­ένος από το αποτέλεσμα της σύσκεψης, δηλώνει ότι θα συμμετέχει ενεργά στον διάλογο καταθέτοντ­ας προτάσεις για τη βιωσιμότητ­α του Οργανισμού. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλ­ος ζήτησε να υπάρχει διαφάνεια σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των επιχορηγήσ­εων, θέτοντας προ των ευθυνών της τη διοίκηση του ΟΑΣΘ όσον αφορά την πληρωμή των μισθών των υπαλλήλων.

Οι εργαζόμενο­ι θα λάβουν άμεσα μέρος των δεδουλευμέ­νων – Το υπ. Μεταφορών δρομολογεί συζήτηση για το μέλλον του ΟΑΣΘ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece