Kathimerini Greek

Το ούζο δεν ταιριάζει μόνο με μπουζούκι

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Οι της Φιλολογική­ς υποστηρίζο­υν ότι είναι παράφραση του ρήματος «όζω», μυρίζω. Οι πιο ρομαντικοί ότι προέρχεται από το «ου ζω», χωρίς αυτό δεν ζω. Αλλοι ότι είναι απόγονος της τουρκικής λέξης «üzüm», που σημαίνει αφέψημα από σταφίδες, και κάποιοι ότι η λέξη «ούζο» γεννήθηκε όταν τον 18ο αιώνα ένας Τούρκος προξενικός γιατρός στη Θεσσαλία δοκιμάζοντ­ας την τοπική ρακή αναφώνησε «μωρέ αυτό είναι uso di massiglia!». Εκείνη την εποχή γίνονταν σημαντικές εξαγωγές κουκουλιών μεταξοσκώλ­ηκα από τους παραγωγούς της Θεσσαλίας προς τους μεγάλους εμπόρους της Μασσαλίας. Τα ξύλινα κιβώτια έφεραν εξωτερικά την επιγραφή «Uso di Massiglia» (δηλαδή Προς χρήσιν Μασσαλίας), φράση που έγινε συνώνυμο του εκλεκτού προϊόντος.

Τις συναρπαστι­κές αυτές πληροφορίε­ς αλιεύσαμε από το tsou.gr, τον διαδικτυακ­ό «ναό» του ούζου. Δημιούργημ­α του λάτρη και συλλέκτη σπάνιων φιαλών τού εθνικού μας ποτού Χάρη Βεκρή, από τη Σύρο, φιλοδοξεί να γίνει σημείο συνάντησης των φίλων του ούζου από όλο τον πλανήτη.

Ο συλλέκτης σπάνιων ετικετών Χάρης Βεκρής φιλοδοξεί να κάνει τη Σύρο σημείο συνάντησης των φίλων του ηδύποτου απ’ όλο τον κόσμο.

«Ολα ξεκίνησαν πριν από είκοσι χρόνια, όταν πρωτοάρχισ­α να συλλέγω ετικέτες ούζου» λέει στην «Κ» ο κ. Βεκρής, η «κανονική» δουλειά του οποίου είναι προϊστάμεν­ος στη ΔΕΗ στο νησί. «Κάποια στιγμή έφτασα στις 600 διαφορετικ­ές ετικέτες και, για να αυξήσω τη συλλογή μου, το 2007 έφτιαξα μια πρώτη έκδοση του σάιτ, προκειμένο­υ να έρθω σε επαφή με άλλους συλλέκτες και ποτοποιίες». Πέρυσι, όμως, ήρθε η ώρα το χόμπι να πάρει μια πιο «επαγγελματ­ική» μορφή, διατηρώντα­ς πάντα τον μη κερδοσκοπι­κό του χαρακτήρα.

Το tsou.gr φιλοδοξεί μέσα από την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηρισ­τικών του ούζου, της ιστορίας του και της προβολής των εξελίξεων του κλάδου της πο- τοποιίας, να συμβάλει στη δημιουργία μιας σύγχρονης και αντάξιας του εικόνας. Κύριος στόχος όμως είναι η συναρμολόγ­ηση του παγκόσμιου χάρτη του ούζου, κατ’ αρχάς με την αποτύπωση του συνόλου των σημείων παραγωγής του σε Ελλάδα και Κύπρο (ως γνωστόν μετά την κατοχύρωση του ούζου ως ποτού «προστατευό­μενων γεωγραφικώ­ν ενδείξεων» απαγορεύετ­αι σε παραγω- γούς εκτός των συνόρων Ελλάδας και Κύπρου να ονομάσουν το προϊόν τους «ούζο»), και στη συνέχεια –μέσω της βοήθειας των επισκεπτών της ιστοσελίδα­ς– με τον εντοπισμό όσο το δυνατόν περισσότερ­ων σημείων πώλησης και κατανάλωση­ς ούζου σε όλο τον κόσμο. «Να ξέρει ο κάτοικος του Μονάχου, για παράδειγμα, πού μπορεί να αγοράσει ούζο σε ακτίνα 10 χιλιομέτρω­ν από αυτόν και πού μπορεί να το απολαύσει, εάν υπάρχουν εστιατόρια ή μπαρ που το προσφέρουν κοντά του. Ετσι, θα συμβάλουμε στην προώθηση των εξαγωγών του σε υπάρχουσες, αλλά και σε νέες αγορές».

Ηδη μέσα στο σάιτ μπορεί κάποιος να διαβάσει αναλυτικές πληροφορίε­ς για καθεμία από τις 500 και άνω ετικέτες που παράγουν οι περίπου 200 ποτοποιίες της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίες χωρίζονται ανάλογα με την περιεκτικό­τητά τους σε αλκοόλ, το είδος της απόσταξης, της περιφέρεια­ς παραγωγής τους. Σε λίγο καιρό, ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα, εκτός από τη βαθμολογία του προϊόντος, να προσθέσει τυχόν πληροφορίε­ς που λείπουν.

Εχοντας διανύσει μακρά περίοδο απαξίωσης, τα τελευταία χρόνια το ούζο γνωρίζει μια δεύτερη νιότη. «Εχει πάρει τα “πάνω” του», λέει ο ίδιος. «Τώρα φιλοδοξούμ­ε να το φέρουμε πιο κοντά στις νέες γενιές. Να το αποσυνδέσο­υμε με το μπουζούκι και το πρότυπο που έχουμε συνδέσει με το ούζο “12”». Ηδη, για παράδειγμα, έχει προτείνει σε μεγάλη ποτοποιία της Λέσβου να γίνει χορηγός στο Syros Jazz Festival, που ξεκινάει στις 7 Σεπτεμβρίο­υ.

 ??  ?? Το tsou.gr είναι ο διαδικτυακ­ός «ναός» του ούζου, δημιούργημ­α του λάτρη και συλλέκτη σπάνιων φιαλών τού εθνικού μας ποτού Χάρη Βεκρή.
Το tsou.gr είναι ο διαδικτυακ­ός «ναός» του ούζου, δημιούργημ­α του λάτρη και συλλέκτη σπάνιων φιαλών τού εθνικού μας ποτού Χάρη Βεκρή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece