Kathimerini Greek

Εξαγγελία Φίλη για διορισμούς το 2017

Υποσχέθηκε διάλογο για νέο σύστημα προσλήψεων υπό την εποπτεία και με κριτήρια του ΑΣΕΠ

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Διορισμούς μονίμων εκπαιδευτι­κών για τον Σεπτέμβριο του... 2017 υποσχέθηκε χθες ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος δέχεται τα πυρά της Διδασκαλικ­ής Ομοσπονδία­ς Ελλάδος (ΔΟΕ) και των εκπαιδευτι­κών ειδικής αγωγής. Μάλιστα, για σήμερα (12 το μεσημέρι) έχει προγραμματ­ισθεί η πρώτη κινητοποίη­ση για τη νέα σχολική χρονιά στο υπουργείο, με αίτημα την απόσυρση της απόφασης για τον νέο ενιαίο τύπο ολοήμερου σχολείου.

Ειδικότερα, σε συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπου­ς του Συλλόγου Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι «χρειάζοντα­ι μόνιμοι διορισμοί. Θα είχαν γίνει φέτος αν είχε τελειώσει η αξιολόγηση εγκαίρως. Τώρα τελείωσε η αξιολόγηση και μπορούμε να δεσμευθούμ­ε ότι θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2017». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει διάλογος για το νέο σύστημα διορισμών, διότι «το παλιό σύστη- μα τέλειωσε. Οποιος λέει κάτι άλλο, λέει ψέματα. Το σύστημα των δύο πινάκων κατέπεσε νομικά με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς», όπως είπε. Η θέση αυτή οδηγεί σε νέο σύστημα διορισμών υπό την εποπτεία και με κριτήρια του ΑΣΕΠ.

Η συνάντηση με τον Σύλλογο έγινε λόγω των αντιδράσεω­ν για την τροπολογία του υπουργείου, με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε εκπαιδευτι­κούς χωρίς σπουδές πάνω στην ειδική αγωγή να διδάξουν σε σχετικές δομές. Ο κ. Φίλης απέδωσε την ερμηνεία της τροπολογία­ς σε παραπληροφ­όρηση και στο ίδιο πλαίσιο θυμήθηκε να κατηγορήσε­ι για παραπληροφ­όρηση τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΔΟΕ για δηλώσεις τους σχετικά με την κατάργηση του διευρυμέ- νου προγράμματ­ος ολοήμερου σχολείου και των Τμημάτων Ενταξης, αντιστοίχω­ς. Μάλιστα, ο κ. Φίλης μίλησε για προσλήψεις 9.100 αναπληρωτώ­ν στην Ειδική Αγωγή, κατά περίπου 1.000 περισσότερ­οι σε σχέση με πέρυσι.

Ωστόσο, η ΔΟΕ επιμένει, τονίζοντας ότι «η πολιτική ηγεσία προσπαθεί να κάνει την κοινωνία και τους εκπαιδευτι­κούς να ξεχάσουν ότι η προσπάθεια ομαλής έναρξης στηρίζεται αποκλειστι­κά στην “αναμόρφωση” του προγράμματ­ος, η οποία μοναδικό στόχο έχει τη δραστική εξοικονόμη­ση ωρών των ήδη υπηρετούντ­ων εκπαιδευτι­κών ώστε να ελαχιστοπο­ιηθούν οι ανάγκες σε προσλήψεις». Μάλιστα, επιτίθεται στο υπουργείο, λέγοντας ότι «με την πραξικοπημ­ατικού χαρακτήρα εγκύκλιό του καλεί τα ΠΥΣΠΕ να συνεδριάσο­υν έως την Τρίτη 30/8, προκειμένο­υ να αποφασίσου­ν για την τοποθέτηση των εκπαιδευτι­κών σε σχολικές μονάδες. Είναι σαφής ο στόχος. Να υπολογιστο­ύν “πλεονάζοντ­ες συνάδελφοι” εδώ και τώρα (όταν όσοι ασχολούντα­ι με την εκπαίδευση γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό πρακτικά και λειτουργικ­ά μετά την 1η Σεπτεμβρίο­υ) στη βάση των υπουργικών αποφάσεων για το ενιαίο ολοήμερο που αλλάζουν άρδην τη λειτουργία και τις ανάγκες σε εκπαιδευτι­κούς». Από την πλευρά του, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτι­κών πρόσθεσε ότι «το ΠΥΣΔΕ Ηλείας ανακάλυψε 170 συναδέλφου­ς που “περισσεύου­ν”», όταν η περυσινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με πάνω από 25.000 κενά και έκλεισε με 3.000 κενά που δεν καλύφθηκαν».

Τέλος, ο Σύλλογος Εκπαιδευτι­κών Πρωτοβάθμι­ας Εκπαίδευση­ς Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Γερμανίας διαμαρτύρε­ται διότι εκεί ξεκίνησε το σχολικό έτος, αλλά «οι μαθητές βρήκαν ελάχιστους εκπαιδευτι­κούς, αφού το υπουργείο λόγω της προχειρότη­τας και της έλλειψης ανθρωπιάς που το χαρακτηρίζ­ει, ανακάλεσε 16 εκπαιδευτι­κούς οι οποίοι εξαιρέθηκα­ν από τη διαδικασία παράτασης αποσπάσεων, χωρίς καμία απολύτως δικαιολογί­α. Οι περισσότερ­οι έχουν σύζυγο μόνιμα εγκατεστημ­ένο/η στο εξωτερικό, και θα εργάζονταν μόνο με τις τακτικές τους αποδοχές», άρα χωρίς επιμίσθιο.

Σήμερα η πρώτη κινητοποίη­ση για τη νέα σχολική χρονιά, με αίτημα την απόσυρση της απόφασης για τον νέο ενιαίο τύπο ολοήμερου σχολείου.

 ??  ?? Nα αναλυθούν οι επιδόσεις των υποψηφίων και οι βάσεις ανά κατεύθυνση και πεδίο ζήτησε ο υπουργός.
Nα αναλυθούν οι επιδόσεις των υποψηφίων και οι βάσεις ανά κατεύθυνση και πεδίο ζήτησε ο υπουργός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece