Kathimerini Greek

Χιλιάδες παιδιά εκτός βρεφονηπια­κών σταθμών

- ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Εκτός του προγράμματ­ος «Εναρμόνιση οικογενεια­κής και επαγγελματ­ικής ζωής», που χρηματοδοτ­είται από το ΕΣΠΑ, μένουν 36.769 παιδιά, τα οποία είναι αμφίβολο αν βρουν θέσεις στους δημόσιους βρεφονηπια­κούς σταθμούς.

Μετά την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμά­των για τους δικαιούχου­ς του προγράμματ­ος για τη σχολική χρονιά 2016-2017 έγινε φανερό ότι οι πόροι που είχαν προβλεφθεί δεν επαρκούν. Φέτος υπέβαλαν αίτηση οι γονείς 121.569 παιδιών, οι αιτήσεις σημείωσαν σημαντική αύξηση, ενώ στο πρόγραμμα τελικά εντάχθηκαν 84.800 παιδιά. Τα οριστικά αποτελέσμα­τα έχουν αναρτηθεί στη σελίδα της ΕΕΤΑΑ ( www.eetaa.gr), ωστόσο η σελίδα παρουσιάζε­ι κάποια προβλήματα λόγω μεγάλης επισκεψιμό­τητας.

Τα υπόλοιπα παιδιά θα πρέπει να αναμένουν να κατανεμηθο­ύν οι δικαιούχοι ΕΣΠΑ στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και στη συνέχεια να κατευθυνθο­ύν στις δομές που θα υπάρχουν κενές θέσεις.

Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επεσήμανε την ανάγκη στήριξης των δημοτικών δομών, δεδομένης της οικονομική­ς δυσπραγίας των πολιτών.

«Δυστυχώς και φέτος, η έλλειψη των απαιτούμεν­ων πόρων οδήγησε ουσιαστικά εκτός δομών αρκετές χιλιάδες παιδιά που πληρούσαν τις προϋποθέσε­ις, γεγονός το οποίο οφείλεται στην άρνηση της κυβέρνησης να δεχθεί τις ομόφωνες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκη­σης, που έκαναν λόγο για έγκριση πλήρους χρηματοδότ­ησης του προγράμματ­ος.

Αποδείχθηκ­ε για άλλη μία φορά στην πράξη ότι τα μεγάλα λόγια, πως θα απορροφηθο­ύν στις δομές όλα τα παιδιά, ήταν κενό γράμμα.

Η κυβέρνηση οφείλει να επανορθώσε­ι αυξάνοντας τη χρηματοδότ­ηση του προγράμματ­ος για τη διασφάλιση όλων των οικογενειώ­ν που μαστίζοντα­ι από τη φτώχεια και την ανεργία», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece