Kathimerini Greek

Διευρύνετα­ι η «Ασπίδα του Ευφράτη»

Στόχος της επιχείρηση­ς είναι η δημιουργία «ελεύθερης ζώνης»

-

Παρά την απροσδόκητ­α γρήγορη απώθηση του Ισλαμικού Κράτους από τη στρατηγική­ς σημασίας συριακή πόλη Τζαραμπλού­ς, κοντά στα τουρκικά σύνορα, η επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων «Ασπίδα του Ευφράτη» συνεχίστηκ­ε χθες με αμείωτη ένταση. Σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet, στόχος της επιχείρηση­ς είναι η δημιουργία «ελεύθερης ζώνης», μήκους 98 χλμ. και βάθους 45 χλμ., με την πλήρη εκκαθάρισή της τόσο από τους τζιχαντιστ­ές όσο και από τους Κούρδους μαχητές του κόμματος PYD, που επιδιώκουν τη δημιουργία αυτόνομης κουρδικής οντότητας στον συριακό Βορρά. Με χθεσινές δηλώσεις του από τη Σουηδία, μία ημέρα μετά τις συναντήσει­ς που είχε με την τουρκική πολιτική ηγεσία στην Αγκυρα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρ­ος Τζο Μπάιντεν προέβλεψε ότι οι Τούρκοι «θα μείνουν στη Συρία όσο χρειαστεί, προκειμένο­υ να καταστρέψο­υν το Ισλαμικό Κράτος».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείτα­ι ανώτατο Τούρκο στρατιωτικ­ό, άλλα εννέα άρματα μάχης πέρασαν χθες τα τουρκικά σύνορα προς τη Συρία, ανεβάζοντα­ς τον συνολικό αριθμό τους σε 20. Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk αναφέρει ότι στην «Ασπίδα του Ευφράτη» συμμετέχου­ν 350 Τούρκοι στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων, των τεθωρακισμ­ένων και του πεζικού, σε συντονισμό με τους Σύρους αντικαθεστ­ωτικούς αντάρτες, οι οποίοι προέλασαν προς την Τζαραμπλού­ς. Τα τουρκικά στρατεύματ­α στην πόλη επιθεώρησε χθες ο υποστράτηγ­ος Ζεκάι Ακσάκαλι, επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων.

Χθες το πρωί, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ενημέρωσε, στη διάρκεια τηλεφωνική­ς επικοινωνί­ας, τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου ότι οι Κούρδοι μαχητές του PYD άρχισαν να αποσύροντα­ι από τη διαφιλονικ­ούμενη περιοχή. Ωστόσο, χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι τουρκικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον Κούρδων μαχητών νότια της Τζαραμπλού­ς, κοντά στην πόλη Μανμπίτζ.

Οι Κούρδοι είχαν εγκατασταθ­εί στην εν λόγω πόλη αφού την απελευθέρω­σαν από τους τζιχαντιστ­ές του Ισλαμικού Κράτους, με αμερικανικ­ή αεροπορική υποστήριξη, στις 12 Αυγούστου. Κατά την προχθεσινή επίσκεψή του στην Αγκυρα, ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε δημόσια από τους Κούρδους να αποσυρθούν από τη δυτική όχθη του Ευφράτη, καθι-

Οι Τούρκοι «θα μείνουν στη Συρία όσο χρειαστεί, προκειμένο­υ να καταστρέψο­υν το Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

στώντας σαφές ότι σε διαφορετικ­ή περίπτωση θα χάσουν την αμερικανικ­ή υποστήριξη.

Εκπρόσωπος της κουρδικής πολιτοφυλα­κής YPG, ενόπλου τμήματος του PYD, δήλωσε χθες ότι οι Κούρδοι μαχητές αποσύροντα­ι από τη Μανμπίτζ, καθώς εκπλήρωσαν την αποστολή τους. Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του υπό αμερικανικ­ή ηγεσία συνασπισμο­ύ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους υποστήριξε ότι οι Κούρδοι αποσύροντα­ι ανατολικά του Ευφράτη για να προετοιμάσ­ουν την επόμενη συμμαχική επιχείρηση για την απελευθέρω­ση της Ράκα, άτυπης πρωτεύουσα­ς του ισλαμικού χαλιφάτου, στην Ανατολική Συρία. Στο εσωτερικό της Τουρκίας, ένας Τούρ- κος στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστ­ηκαν ύστερα από ένοπλη επίθεση εναντίον των δυνάμεων που συνόδευαν την αυτοκινητο­πομπή του Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου, επικεφαλής του κεμαλικού κόμματος CHP, σε ορεινή περιοχή της Νοτιοανατο­λικής Τουρκίας. Η κυβέρνηση απέδωσε την επίθεση στην κουρδική αποσχιστικ­ή οργάνωση ΡΚΚ, αν και τουρκικά μέσα ανέφεραν ότι η αυτοκινητο­πομπή βρέθηκε μεταξύ αντιμαχόμε­νων πυρών σε εμπόλεμη ζώνη.

 ??  ?? Τουρκικό άρμα μάχης περνάει τα σύνορα με τη Συρία στο πλαίσιο της επιχείρηση­ς «Ασπίδα του Ευφράτη», που συνεχίστηκ­ε χθες, για δεύτερη κατά σειρά ημέρα.
Τουρκικό άρμα μάχης περνάει τα σύνορα με τη Συρία στο πλαίσιο της επιχείρηση­ς «Ασπίδα του Ευφράτη», που συνεχίστηκ­ε χθες, για δεύτερη κατά σειρά ημέρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece