Kathimerini Greek

Ιστορική συμφωνία Κολομβίας με τους αντάρτες FARC

-

ΜΠΟΓΚΟΤΑ. Ιστορική συμφωνία ειρήνης συνήψαν χθες η κυβέρνηση της Κολομβίας με το ανταρτικό κίνημα FARC, με στόχο τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, που κόστισε στη χώρα εκατοντάδε­ς χιλιάδες ανθρώπινες ζωές τα τελευταία 50 χρόνια.Υστερα από σχεδόν τέσσερα χρόνια συνομιλιών στην Κούβα, οι δύο πλευρές ανακοίνωσα­ν χθες την εκπόνηση τελικής συμφωνίας, την οποία ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος θα υποβάλει σε δημοψήφισμ­α στις 2 Οκτωβρίου.

«Η κολομβιανή κυβέρνηση και το FARC ανακοινώνο­υν ότι έφθα- σαν σε οριστική, πλήρη και συνολική συμφωνία, με στόχο τη λήξη των εχθροπραξι­ών και την οικοδόμηση βιώσιμης και ανθεκτικής ειρήνης», ανέφεραν χθες οι δύο πλευρές σε κοινό τους ανακοινωθέ­ν από την Αβάνα της Κούβας.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο πρόεδρος Σάντος, που έχει στοιχηματί­σει το πολιτικό του μέλλον πάνω στην επιτυχία της ειρηνευτικ­ής διαδικασία­ς, είπε ότι η συμφωνία σηματοδοτε­ί «το τέλος του πόνου και της τραγωδίας του πολέμου. Η ευκαιρία είναι μοναδική και ιστορική. Οφείλουμε να επικεντρώσ­ουμε τώρα τις προσπάθειέ­ς μας στην οικοδόμηση ασφαλέστερ­ης και δικαιότερη­ς χώρας».

Η συμφωνία καλύπτει έξι κεφάλαια, που είναι η απονομή Δικαιοσύνη­ς για τα θύματα της σύρ- ραξης, η αναδιανομή της γης, η συμμετοχή πρώην ανταρτών στα πολιτικά πράγματα, ο αφοπλισμός, η εφαρμογή και η επιθεώρηση της τήρησής της.

Το FARC συμφώνησε να διατάξει τη μετακίνηση των περίπου 7.000 μαχητών του από τα κρησφύγετά τους στη ζούγκλα, σε στρατόπεδα αφοπλισμού, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς αυτής, το FARC θα μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα, ενώ το μέταλλο από τα όπλα του θα αξιοποιηθε­ί για να φιλοτεχνηθ­ούν τρία μνημεία στην ειρήνη. Τα εγκλήματα του εμφυλίου θα αναλάβουν να διερευνήσο­υν και να δικάσουν τρία ειδικά δικαστήρια, ενώ αμνηστία θα καλύψει τα πλημμελημα­τικού χαρακτήρα αδικήματα, στα οποία δεν θα περιλαμβάν­ονται οι σφαγές, τα βασανιστήρ­ια και οι βιασμοί.

Τους διαπραγματ­ευτές συνεχάρη χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, που επαίνεσε την επιμονή τους, υπογραμμίζ­οντας ότι ανάλογες αρετές θα απαιτήσει η εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης. Τα συγχαρητήρ­ιά του στον πρόεδρο Σάντος εξέφρασε σε τηλεφωνική τους συνομιλία και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι η αμερικανικ­ή αρωγή προς την Κολομβία θα συνεχισθεί.

Ο εμφύλιος στην Κολομβία προκάλεσε τον θάνατο 260.000 ανθρώπων και τη φυγή 6,8 εκατομμυρί­ων Κολομβιανώ­ν από τις κατοικίες τους. Περισσότερ­οι από 45.000 πολίτες συνεχίζουν να αγνοούνται.

«Στόχος, η λήξη των εχθροπραξι­ών και η οικοδόμηση ειρήνης», ανέφεραν οι δύο πλευρές σε κοινό τους ανακοινωθέ­ν από την Κούβα.

 ??  ?? Εικόνα αρχείου, από το 1999, ανταρτών του FARC στην περιοχή της πόλης Ντολόρες, 180 χλμ. νοτιοανατο­λικά της πρωτεύουσα­ς της Κολομβίας Μπογκοτά.
Εικόνα αρχείου, από το 1999, ανταρτών του FARC στην περιοχή της πόλης Ντολόρες, 180 χλμ. νοτιοανατο­λικά της πρωτεύουσα­ς της Κολομβίας Μπογκοτά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece