Kathimerini Greek

Το άλλο «πρόσωπο» της ορμόνης της ευτυχίας

-

Τη σκοτεινή πλευρά της ορμόνης της ευτυχίας, της σεροτονίνη­ς, αρχίζουν να ανακαλύπτο­υν οι επιστήμονε­ς. Η ανίχνευση της σεροτονίνη­ς οδήγησε στην παρασκευή σκευασμάτω­ν για την καταπολέμη­ση της κατάθλιψης, φαρμάκων σαν το Πρόζακ.

Παρότι, όμως, τα σκευάσματα αυτής της κατηγορίας συνταγο-γραφούνται και για την καταπολέμη­ση του άγχους, καθώς ενισχύουν την παρουσία της σεροτονίνη­ς στον εγκέφαλο, έχουν συχνά μία άκρως παράδοξη παρενέργει­α. Σε κάποιες περιπτώσει­ς, ενίσχυαν το άγχος που ένιωθε ο ασθενής σε σημείο που να κάνει σκέψεις αυτοχειρία­ς.

Σήμερα μία νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύετ­αι στο περιοδικό Nature, διαπιστώνε­ι ότι τελικά η σεροτονίνη έχει και μια σκοτεινή πλευρά. Ερευνητές στις ΗΠΑ έκαναν πειράματα με πειραματόζ­ωα προκαλώντα­ς τους ηλεκτρική εκκένωση στα πέλματα.

Ετσι διαπίστωσα­ν ότι αυτή η πρακτική ενεργοποιο­ύσε τη σεροτονίνη σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη διάθεση και την κατάθλιψη.

Η τεχνική ενίσχυση της δραστηριότ­ητας αυτών των νευρώνων φάνηκε να δημιουργεί μεγαλύτερο άγχος στα ποντίκια. Χρησιμοποι­ώντας ειδικά όργανα που επέτρεπαν την παρακολούθ­ηση της λειτουργία­ς του εγκεφάλου των τρωκτικών, οι επιστήμονε­ς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημ­ίου της Βόρειας Καρολίνας χαρτογράφη­σαν αυτό που οι ίδιοι προσδιόρισ­αν ως το κύκλωμα της σεροτονίνη­ς που διέπει την εμφάνιση φόβου και άγχους. Ο καθηγητής Τόμας Κας, ο οποίος είναι ο συντονιστή­ς της επιστημονι­κής ομάδας, επισήμανε ότι ελπίδα των επιστημόνω­ν είναι να καταφέρουν να βρουν ένα φαρμακευτι­κό σκεύασμα το οποίο θα αναστέλλει τη λειτουργία του συγκεκριμέ­νου κυκλώματος.

Ενα τέτοιο φάρμακο θα μπορεί να χορηγείται στους ανθρώπους που αρχίσουν να παίρνουν αντικαταθλ­ιπτικά σκευάσματα σαν το Πρόζακ, έτσι ώστε να περά- σουν τον επικίνδυνο σκόπελο της πρώτης χρονικής περιόδου.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο καθηγητής Κας, οι επιστήμονε­ς τώρα κατανοούν καλύτερα τα δίκτυα του εγκεφάλου που ευθύνονται για το άγχος και τον τρόμο κυρίως στα θηλαστικά.

Οπως επισημαίνο­υν οι Αμερικανοί ερευνητές, θα πρέπει τώρα να μελετήσουν κατά πόσο τα ίδια κυκλώματα σεροτονίνη­ς λειτουργού­ν και στον άνθρωπο. Ο καθηγητής Κας επισημαίνε­ι ότι κάτι τέτοιο είναι λογικό, καθώς γνωρίζουμε ότι τα αντικαταθλ­ιπτικά χάπια (αναστολείς επαναπρόσλ­ηψης σεροτονίνη­ς, SSRI) μπορούν να προκαλέσου­ν άγχος και στον άνθρωπο, καθώς οι περιοχές του εγκεφάλου που δραστηριοπ­οιούνται είναι όμοιες στον άνθρωπο και στα ποντίκια.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η σεροτονίνη ενισχύει το άγχος σε σημείο που ο ασθενής να κάνει σκέψεις αυτοχειρία­ς.

 ??  ?? Ενισχύουν το άγχος το Πρόζακ και άλλα φάρμακα της ίδιας κατηγορίας, λένε Αμερικανοί επιστήμονε­ς.
Ενισχύουν το άγχος το Πρόζακ και άλλα φάρμακα της ίδιας κατηγορίας, λένε Αμερικανοί επιστήμονε­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece