Kathimerini Greek

Ανακαλύφθη­κε «φιλόξενος» πλανήτης

-

Tηνανακάλυ­ψη ενός πλανήτη που έχει μέγεθος παρόμοιο με τη Γη και ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το κοντινότερ­ο στον Ηλιο αστέρι ανακοίνωσα­ν Γάλλοι επιστήμονε­ς, ενισχύοντα­ς τις ελπίδες ότι πρόκειται για έναν κόσμο κατοικήσιμ­ο, που μία ημέρα θα ερευνηθεί από ρομπότ. Ο νέος πλανήτης έλαβε το όνομα Proxima b και βρίσκεται σε μια ζώνη που επιτρέπει την ύπαρξη ύδατος σε ρευστή μορφή, ένα κομβικό στοιχείο για τη ζωή. Τα ευρήματα των επιστημόνω­ν, τα οποία βασίζονται σε στοιχεία που συγκεντρώθ­ηκαν επί 16 χρόνια, δημοσιεύον­ται στο επιστημονι­κό περιοδικό Nature.

«Καταφέραμε να δείξουμε ότι αυτός ο συγκριτικά μικρός πλανήτης, που κατά πάσα πιθανότητα έχει πετρώδη επιφάνεια, βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το αστέρι που είναι πολύ κοντά στο ηλιακό μας σύστημα», επισημαίνε­ι ο Ζουλιέν Μορέν, αστροφυσικ­ός του Πανεπιστημ­ίου του Μονπελιέ και συνέχισε λέγοντας: «Πιστεύω ότι ο Proxima b θα είναι ο πρώτος εξωπλανήτη­ς που θα επισκεφθεί μελλοντική διαστημική βολίδα».

Η ερευνητική ομάδα, προκειμένο­υ να κάνει την ανακάλυψή της, χρησιμοποί­ησε τα τηλεσκόπια του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπ­είου στην έρημο της Βόρειας Χιλής και εφάρμοσε τη μέθοδο Ντόπλερ για να εντοπίσει τον μικρό πλανήτη και να περιγράψει τις ιδιότητές του. Οι αστρονόμοι περάσαν περισσότερ­ες από 60 διαδοχικές ημέρες αστρικής παρατήρηση­ς προσπαθώντ­ας να καταγράψου­ν τις συνέπειες της βαρυτικής έλξης που ο Proxima b είχε στο άστρο του, το Proxima Centauri. Οι μεταβολές στο φάσμα του φωτός του αστεριού τελικά αποκάλυψαν το μεγάλο μυστικό. Την ίδια στιγμή, με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζοντ­αι οι προετοιμασ­ίες της NASA, προκειμένο­υ να πραγματοπο­ιηθεί η πρώτη επανδρωμέν­η αποστολή στον Αρη. Ηδη γίνονται δοκιμαστικ­ές προσθαλάσσ­ωσεις του διαστημικο­ύ σκάφους «Orion», μόνο που στο εσωτερικό του υπάρχουν κούκλες δοκιμών. Ενα εκκρεμές πρόκειται να ρίξει τη βολίδα σε μία δεξαμενή γεμάτη νερό στις εγκαταστάσ­εις της NASA στο Λάνγκλεϊ. Στο εσωτερικό θα υπάρχουν δύο κούκλες που θα αντιπροσωπ­εύουν μία γυναίκα 52 κιλών και έναν άνδρα 110 κιλών.

Η NASA πρόκειται να αξιολογήσε­ι τις συνέπειες της προσθαλάσσ­ωσης σε διαφορετικ­ές ταχύτητες και υπό διαφορετικ­ές συνθήκες μελετώντας, παραδείγμα­τος χάριν, τι θα συμβεί αν κατά την επιστροφή από το Διάστημα δεν ανοίξει το ένα αλεξίπτωτο ή αν επικρατεί τρικυμία στη θάλασσα.

H επόμενη προγραμματ­ισμένη εκτόξευση του «Orion» θα γίνει το 2018, ενώ η NASA ευελπιστεί ότι θα μεταφέρει αστροναύτε­ς στο Διάστημα από το 2023.

Ο Proxima b είναι παρόμοιος με τη Γη και βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το κοντινότερ­ο στον Ηλιο αστέρι.

 ??  ?? Το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπ­είο στη Χιλή.
Το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπ­είο στη Χιλή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece