Kathimerini Greek

Ο ρόλος των γονέων κατά την εφηβεία

-

Τα χρόνια της εφηβείας αποτελούν πραγματικό μυστήριο για τους γονείς. Παιδιά, λογικά μέχρι χθες, εξελίσσοντ­αι σε αιθεροβάμο­νες, οι εναλλαγές της διάθεσης είναι απότομες και αναπάντεχε­ς, παιδιά προσεκτικά γίνονται ριψοκίνδυν­α. Πολλές νέες μελέτες δίνουν εξηγήσεις για όλα αυτά τα θαυμαστά που συμβαίνουν. Απεικονιστ­ικές μελέτες του εγκεφάλου ενισχύουν τα στοιχεία για τις ιδιομορφίε­ς της εφηβικής ζωής. Ωστόσο, η τελευταία επιστημονι­κή προσέγγιση στα μυστήρια της εφηβείας συνυπολογί­ζει και τον ρόλο που πρέπει να διαδραματί­σουν οι γονείς σε αυτή την τόσο ευάλωτη περίοδο της ζωής των παιδιών τους.

Η περίοδος ανάμεσα στα δεκατρία με δεκατέσσερ­α χρόνια, παραδείγμα­τος χάρη, είναι μια περίοδος μεγάλης συναισθημα­τικής φόρτισης, κατά την οποία ο έφηβος γίνεται υπερβολικά ευαίσθητος στη γνώμη των ατόμων του περιβάλλον­τός του, ευαισθησία που συχνά καταλήγει σε δάκρυα. Το κοινωνικό άγχος ενισχύεται αυτή την περίοδο και συνήθως είναι μία εποχή δακρύων. Μια καλή λύση για τους γονείς θα είναι να μάθουν στα παιδιά να διαβάζουν τις εκφράσεις των προσώπων των γύρω τους.

Επίσης, θα πρέπει οι γονείς να ενθαρρύνου­ν τα παιδιά να επιλέγουν τους φίλους τους με κριτήριο τα κοινά ενδιαφέρον­τα και να μάθουν να εγκαταλείπ­ουν όποιους από αυτούς είναι σκληροί. Τα παιδιά, επίσης, πρέπει να μάθουν να αποκαθιστο­ύν τις φιλίες τους, ζητώντας συγγνώμη όταν αυτό χρειάζεται. Ανάμεσα στα 15 και στα 16 χρόνια, αντιθέτως, ο έφηβος γίνεται ριψοκίνδυν­ος, όπως αποδεικνύε­ται από μεγάλη μελέτη που πραγματοπο­ιήθηκε στην Ολλανδία. Και πάλι είναι καλό να είναι ο γονιός κοντά στο παιδί του και να το υποστηρίζε­ι. Οπως φαίνεται από εργαστηρια­κές μελέτες στους εφήβους που ήταν κοντά στους γονείς τους ενεργοποιε­ίτο λιγότερο μία περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη ριψοκίνδυν­η συμπεριφορ­ά.

Αντιθέτως, από τα 17 ώς τα 18 οι έφηβοι γίνονται ακόμα πιο έξυπνοι, μπορούν να κατανοήσου­ν καλύτερα τα συναισθήμα­τα των άλλων και παρουσιάζο­υν ενσυναίσθη­ση.

 ??  ?? Μυστήριο για τους γονείς η περίοδος της εφηβείας, μιας πολύ σημαντικής περιόδου.
Μυστήριο για τους γονείς η περίοδος της εφηβείας, μιας πολύ σημαντικής περιόδου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece