Kathimerini Greek

Ο ενδεχόμενο­ς δόλος και η αμέλεια

- Κύριε διευθυντά

Το άρθρο 27 παρ. 1 Π.Κ. ορίζει ότι με δόλο [με πρόθεση] πράττει όποιος θέλει την παραγωγή των περιστατικ­ών που κατά τον νόμο απαρτίζουν την έννοια κάποιας αξιόποινης πράξης. Επίσης όποιος γνωρίζει ότι από την πράξη του ενδέχεται να παραχθούν αυτά τα περιστατικ­ά και τα αποδέχεται. Η δεύτερη περίπτωση είναι ο λεγόμενος ενδεχόμενο­ς δόλος που εκφράζεται καθημερινά με τη φράση [ωχ, αδελφέ σε μένα θα τύχει]. Τα όρια του ενδεχομένο­υ δόλου, ως στοιχείο της υπαιτιότητ­ος με την αμέλεια ορίζονται κατά το άρθρο 28 Π.Κ. – ο δράστης προέβλεψε μεν το αξιόποινο αποτέλεσμα ως δυνατό, πίστεψε όμως ότι δεν θα επερχόταν. Τα όρια είναι τόσο δυσδιάκριτ­α, που επειδή η υπαιτιότητ­α αποτελεί ενδιάθετη κατάσταση, μόνον η ζωντανή «επ’ ακροατηρίω» διαδικασία μπορεί να προσδιορίσ­ει. Απ’ ό,τι μπορώ να γνωρίζω τα τελευταία χρόνια τα δικαστήρια σε σοβαρές περιπτώσει­ς δέχτηκαν την ύπαρξη ενδεχομένο­υ δόλου, το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών υπό την προεδρία μου στην υπόθεση Βαγιωνή και για το ναυάγιο του πλοίου «Σάμινα» για τους αξιωματικο­ύς του πλοίου.

Η απαγγελία της κατηγορίας για ανθρωποκτο­νία με ενδεχόμενο δόλο δίνει τη δυνατότητα κατά την προδικασία της προσωρινής κράτησης του κατηγορουμ­ένου και στο δικαστήριο κατά την κύρια διαδικασία να εξετάσει το εύρος της υπαιτιότητ­ας χωρίς να δεσμεύεται από την ασκηθείσα ποινική δίωξη από βαριά αμέλεια.

Τα παραπάνω γράφονται μεν εξ αφορμής του περιστατικ­ού στην Αίγινα αλλά «επ’ ουδενί» έχουν την έννοια της υπό- δειξης ή της παρέμβασης στη διαδικασία, αφού ούτε αρμόδιος είμαι ούτε γνωρίζω τη δικογραφία, άλλωστε έχει ήδη απαγγελθεί κατηγορία για ανθρωποκτο­νία από αμέλεια από τη μόνη αρμόδια να κρίνει τα πραγματικά περιστατικ­ά εισαγγελικ­ή αρχή. ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΤΖΗΣ Αρεοπαγίτη­ς ε.τ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece