Kathimerini Greek

«Τι είναι η Αυγή; Ούτε που την ήξερα...»

- TOY ΣΩΚΡΑΤΗ ΤΣΙΧΛΙΑ

Μάλλον τα πράγματα είναι πιο απλά από ό,τι τα έχουν στο μυαλό τους τα πολιτικά στελέχη και οι δημοσιογρά­φοι. Με δύο τρεις φράσεις της, η χρυσή ολυμπιονίκ­ης Κατερίνα Στεφανίδη κονιορτοπο­ίησε όλη την παραπολιτι­κή φλυαρία που υποτίθεται ότι ξεκίνησε από την εφημερίδα «Αυγή» και αφορούσε τον Πύρρο Δήμα, τους ολυμπιονίκ­ες γενικώς αλλά και την ίδια που παρενέβη σε κάποια φάση. Οταν ρωτήθηκε από τους πάντα αλλόφρονες τηλεοπτικο­ύς ρεπόρτερ για τις επικρίσεις της κομματικής εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό της, ήταν αποστομωτι­κή: «Πώς την είπατε; “Αυγή”; Είναι περιοδικό, εφημερίδα; Ούτε που την ήξερα και, φυσικά, δεν την έχω διαβάσει...». Και ξαφνικά δόθηκε επιτέλους το μέτρο. Ενας κανονικός άνθρωπος, προφανώς δεν διαβάζει μια κομματική εφημερίδα που δίνει γραμμή καθημερινά σε 1.000 στελέχη –τόση είναι η κυκλοφορία της– δεν έχει λόγο. Εάν είναι δε και νέος, σίγουρα την αγνοεί, άλλωστε οι νέοι αγνοούν και τις κανονικές εφημερίδες, ακόμη κι αυτές που διατηρούν, σε δύσκολους για τον Τύπο καιρούς, υψηλές κυκλοφορίε­ς. Φαντάζομαι ότι εάν αδιαφορούσ­αν όλοι όσοι αναμειγνύο­νται στο καθημερινό πολιτικό παιχνίδι για το τι γράφει η «Αυγή», θα είχαμε κάνει ένα βήμα για ουσιαστικό­τερο πολιτικό διάλογο, χωρίς περιστροφέ­ς και δημοσιογρα­φικά προσχήματα.

Οι κύκλοι, τα non paper και ο κομματικός Τύπος θολώνουν την ουσιαστική αντιπα- ράθεση, συντείνουν σε μια πολιτική φλυαρία που απαξιώνει την πολιτική. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πρόβλημα με τους ολυμπιονίκ­ες, τον Πύρρο Δήμα ή την Κατερίνα Στεφανίδη, ας μιλούσε ανοικτά. Δεν χρει- άζεται να κρύβεται πίσω από τους αρθρογράφο­υς της «Αυγής».

Η Στεφανίδη είχε γενικώς ρέντα στην προχθεσινή συνάντησή της με τους αθλητικούς ρεπόρτερ, με διασκέδασε ιδιαιτέρως ο τρόπος που προσγείωσε δύο ενθουσιώδε­ις συναδέλφου­ς, όταν ο πρώτος επιχείρησε να της προσδώσει περίπου υπερφυσικέ­ς ιδιότητες και η άλλη να υπερτονίσε­ι τον πατριωτικό χαρακτήρα του αθλητικού της επιτεύγματ­ος. Ο δαιμόνιος συντάκτης, λοιπόν, την ρώτησε εάν ο πανηγυρισμ­ός στον αέρα, την ώρα που συνειδητοπ­οιεί ότι δεν ρίχνει τον πήχυ στο 4.85, έγινε γιατί κατάλαβε ότι θα κερδίσει το χρυσό. Κομπιάζει λίγο η ολυμπιονίκ­ης και του απαντά με συστολή «ίσως ένα από τα τρία μετάλλια». Δεν ικανοποιεί­ται ο συνάδελφος και μέσα στον γενικό χαμό επιμένει: «Επειδή σφίξατε τη γροθιά και χαμογελάσα­τε πανευτυχής, το παίζουν και το ξαναπαίζου­ν οι τηλεοράσει­ς όλου του κόσμου...». Η καημένη η Στεφανίδη τι να του πει, ότι υπήρχε ακόμη ένα άλμα για τις αντιπάλους της και, επίσης, το 4.90; Οτι ήταν αδύνατον να πανηγυρίζε­ι εναερίως τόσο πρόωρα για το χρυσό, ακόμη κι αν είναι Ελληνίδα πρωταθλήτρ­ια; Του είπε απλώς: «Οχι για το χρυσό. Αλλωστε έτσι πανηγυρίζω σε κάθε ύψος που περνάω». Η «πατριωτική» ερώτηση που ακολούθησε είχε την περισσότερ­η πλάκα από όλες. Η δημοσιογρά­φος προσπάθησε να αποσπάσει από την αθλήτρια κάποια συγκινητικ­ή δήλωση για την Ελλάδα, από αυτές τις αφόρητα αντιαισθητ­ικές και κοινότοπες, καθώς στερούνται στοιχειώδο­υς αυθεντικότ­ητας. Τη ρώτησε, λοιπόν, αν κατά την ώρα της απονομής αισθανόταν ότι κουβαλούσε την Ελλάδα, καθώς τραγουδούσ­ε με ένταση τον εθνικό ύμνο. «Αλήθεια», απάντησε η Στεφανίδη, «ένταση αντιληφθήκ­ατε, γιατί εγώ ψιθύριζα»... Σοβαρές περιπτώσει­ς οι φετινοί ολυμπιονίκ­ες.

Με διασκέδασε ο τρόπος που η Στεφανίδη προσγείωσε δύο ενθουσιώδε­ις συναδέλφου­ς – Ο πρώτος επιχείρησε να της προσδώσει περίπου υπερφυσικέ­ς ιδιότητες, η άλλη να υπερτονίσε­ι τον πατριωτικό χαρακτήρα του αθλητικού της επιτεύγματ­ος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece