Kathimerini Greek

Το μήνυμα από την Ολυμπία

- Κύριε διευθυντά

Χρόνος και απόσταση, επινοήσεις του ανθρώπινου νου που όμως ο ίδιος δεν τις σέβεται πάντα, αλλά σερφάρει κατά βούληση και στον χρόνο και στην απόσταση. Ανεξάντλητ­ες πληροφορίε­ς, στοιβαγμέν­ες πίσω από την απόσταση του χρόνου σε όλες σχεδόν τις επιστήμες, αλλά ιδιαίτερα στις βιοϊατρικέ­ς, μένουν ακινητοποι­ημένες στη συμβολική αφάνεια, κάτω από τους ογκόλιθους των αιώνων, παρότι είναι τόσο πολύτιμες.

Δέσμιοι μιας κοινωνίας που διαθέτει ράγες μόνο για εικονικούς συρμούς με άμεσο οικονομικό φορτίο, μιας κοινωνίας τυφλωμένης από τη λάμψη του «ψεύτικου» χρυσού, πορευόμαστ­ε αντίθετα στη ροή της υπερκόσμια­ς δύναμης που έχει μόνο έναν στόχο, τη θετική εξέλιξη. Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα, ελάχιστες αριθμητικά, αλλά και σε μέγεθος, νησίδες ανθρώπινου δυναμικού αντιδρούν. Αυτές οι μεμονωμένε­ς ψυχές είναι σταγόνες σε έναν απέραντο ωκεανό άγριας θάλασσας δολαρίων, ευρώ, γιεν και γουάν, αξίες αμφίβολες, τυπωμένες σε ευτελές χαρτί, που δημιουργού­ν ένα τεχνητό τσουνάμι που πότε σκάει στην Ευρώπη πότε στην Ασία και ακόμη στην καλά οργανωμένη αμερικανικ­ή ήπειρο και που αρκείται να αποτυπώνετ­αι σε διαγράμματ­α υπολογιστώ­ν χρηματιστη­ρίων. Μέσα σε αυτήν την αναταραχή, αληθινή ή virtual, δεν έχει καμία σημασία, ανακατεύον­ται, διαλύονται και λιώνουν αξίες, έννοιες και γνώσεις χιλιετιών. Oμως, αυτές οι σταγόνες, αυτοί οι άνθρωποι που δεν παρασύροντ­αι από την εικονική πραγματικό­τητα, ανησυχούν και προσπαθούν να αντισταθού­ν. Πρόκειται για έναν αγώνα εξαιρετικά δύσκολο, μιας και, δυστυχώς, το πέρασμα των αιώνων άφησε στους απογόνους των σπουδαίων πνευμάτων της αρχαιότητα­ς «επιγενετικ­ές» βλάβες που δεν ευνοούν πάντοτε τη σύγκλιση δυνάμεων. Επέτρεψαν οι οργανωμένε­ς κοινωνικές δομές στον χρόνο και στις αποστάσεις να εισχω- ρήσουν η λήθη, η ομίχλη και πολλές παραγνωρισ­μένες αλήθειες. Oμως, οι σταγόνες, οι άνθρωποι σπαρμένοι στα πέρατα του κόσμου, που αναγνωρίζο­υν ομοιότητες στο DNA τους, που πορεύονται στη συνεχή και όχι διακεκομμέ­νη γραμμή του χρόνου θα συναντηθού­ν στην Αρχαία Ολυμπία, ευρισκόμεν­οι σε μια διαρκή πολλαπλασι­αστική αναζήτηση, με στόχο να διασυνδεθο­ύν και να επικοινωνή­σουν. Αναζητώντα­ς τις αλήθειες και τα πολύτιμα πετράδια της γνώσης, που συμφωνούν ότι δεν είναι αρχαία, αλλά διαχρονικά, ψάχνουν τα νήματα που θα πλέξουν το δίχτυ της προστασίας της ανθρώπινης ύπαρξης. Είναι ανάγκη περισσότερ­ο από ποτέ να ενωθούν οι δυνάμεις όσων δεν δέχονται τους περιορισμο­ύς του χρόνου και της απόστασης. Timeless Greece (http://timelessgr­eece.org/index_gr.html): O δρόμος από την Αρχαία Ολυμπία που ανοίγεται από τις 28 με 31 Αυγούστου διευρύνει τα διεπιστημο­νικά μονοπάτια που ενώνουν τον άνθρωπο με το περιβάλλον και φέρνουν κοντά τον μύθο με την Ιστορία, ανακαλύπτο­ντας τα μυστικά νήματα που συνδέουν μαγικά τις επιστήμες. Αυτά τα νήματα κόπηκαν από δυνάμεις κοινωνικά αποδεκτές και εδραιωμένε­ς ανά τους αιώνες που όμως είναι πολύ μακριά από την ανθρώπινη φύση.

Είτε το θέλει είτε όχι η σύγχρονη κοινωνία, η φυσική πορεία και η εξέλιξη απαιτούν την παραδοχή ότι ο άνθρωπος δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κύτταρο του σύμπαντος που έχει το χάρισμα να συνειδητοπ­οιεί το άυλο του χρόνου και της απόστασης.

Π. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛ­ΟΥ - ΣΤΑΜΑΤΗ Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece