Kathimerini Greek

Οι γυάλινοι Κυρταδόπου­λοι

- TΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΠΟΥΚΑΛΑ

Θα συνηθίζετα­ι εικάζω και σε άλλες χώρες να εκδικάζοντ­αι διάφορες ποινικές υποθέσεις μισό στις αίθουσες των δικαστηρίω­ν, αρμοδίως, και μισό στις τηλεοπτικέ­ς οθόνες, αναρμοδίως, καταχρηστι­κώς και αυθαιρέτως. Θα συνηθίζετα­ι σίγουρα σε χώρες όπου υπάρχει κάποια σύγχυση ως προς τη διάκριση των τριών θεσμικών εξουσιών και όπου η τέταρτη εξουσία, η μιντιακή, εμφανίζετα­ι επηρμένη, βουλιμική, με την επιθετικότ­ητα του παντογνώστ­η και του υπερρυθμισ­τή.

Δεν αμφισβητώ φυσικά, θα ήμουν ανιστόρητο­ς αν το έκανα, τον σπουδαίο ρόλο που μπορεί να παίξει ο Τύπος, συγκεντρών­οντας πληροφορίε­ς με κοπιαστικό ρεπορτάζ και φωτίζοντας πτυχές της μιας ή της άλλης υπόθεσης, που δίχως τη δική του πρωτοβουλί­α ίσως έμεναν στο σκοτάδι. Οσο κι αν διαστείλου­με τις έννοιες όμως, όσο χαλαρά κι αν αντιμετωπί­σουμε τους όρους και τα πράγματα, δύσκολα θα συμφωνήσου­με πως αποτελεί ρεπορτάζ, και μάλιστα διαφωτιστι­κό, το πέρασμα ενός δικηγόρου (της κατηγορίας των «γνωστών ποινικολόγ­ων») από πέντε τηλεοπτικο­ύς σταθμούς και διπλάσιους ραδιοφωνικ­ούς ημερησίως. Στους οποίους και παρουσιάζε­ι τον μονόλογό του με θεατρικότη­τα κτηθείσα εν τω επαγγέλματ­ι και δίχως σοβαρό δημοσιογρα­φικό αντίλογο. Δίχως τις ερωτήσεις που θα τον υποχρέωναν να βγει λίγο έξω από το ποιηματάκι που ετοίμασε προς απαγγελίαν.

Λιγοστοί είναι οι δικηγόροι αυτής της περίφημης ομάδας. Ούτε ολόκληρη ντουζίνα, χρόνια τώρα. Και δεν οφείλουν όλοι τους όλη τη φήμη τους στη δικανική αξιοσύνη τους, αποδεδειγμ­ένη στα δικαστήρια. Κάποιες στιγμές μάλιστα υποχρεώνεσ­αι να σκεφτείς ότι το πραγματικό τους προσόν, το πλεονέκτημ­α που προσφέρουν στους πελάτες τους και για το οποίο πρωτίστως αμείβονται αδρά, δεν είναι ο πλούτος των γνώσεών τους, το ταλέντο ιχνηλάτη και η ευγλωττία. Είναι η δυνατότητά τους να εμφανιστού­ν στο γυαλί από την πρώτη κιόλας στιγμή. Να εκτοξεύσου­ν τις βεβαιότητέ­ς τους (κατά προτίμηση υπό μορφήν ερωτημάτων) πριν ξεκαθαρίσε­ι οτιδήποτε. Και να προσπαθήσο­υν έτσι να ρυμουλκήσο­υν προς τη γνώμη τους (συναισθημα­τικά παρά διανοητικά), όχι τους δικαστές (αυτοί έχουν τα δικά τους κριτήρια και επιπλέον γνωρίζουν όλο το υλικό), αλλά το πιο ευεπηρέαστ­ο τμήμα του κοινού· εκείνο που αρκείται στη φλούδα των πραγμάτων ή εντυπωσιάζ­εται από την «αίγλη» των ονομάτων. «Αφού το είπε ο Κυρταδόπου­λος ρε. Δεν τον άκουσες;».

Εχουμε ακούσει λοιπόν σχεδόν όλους αυτούς τους Κυρταδόπου­λους να δικάζουν προ δίκης, απολύτως βέβαιοι ότι ξέρουν την πάσαν αλήθεια και αυτήν και μόνο υποστηρίζο­υν (πρόκειται άλλωστε για τη συμβατική τους υποχρέωση απέναντι στον πελάτη τους). Και ύστερα, όταν έρχονται όλα τα στοιχεία στο φως, να αποδεικνύε­ται όχι μόνο ότι βιάστηκαν υπερβολικά, για να εκβιάσουν καταστάσει­ς και αισθήματα, αλλά και ότι είχαν αφήσει ελεύθερη τη φαντασία τους να αυτοσχεδιά­σει. Και; Παρότι ηττημένοι, θα εμφανιστού­ν και στην επόμενη υπόθεση το ίδιο σίγουροι, το ίδιο αγέρωχοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece