Kathimerini Greek

Η Θεσσαλονίκ­η δέσμια του ΟΑΣΘ

- TΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ

Οι εργαζόμενο­ι στον ΟΑΣΘ διέκοψαν την επ’ αόριστον επίσχεση εργασίας που είχαν ξεκινήσει τη Δευτέρα, έως ότου στην τριμερή συνάντηση (εργοδοσία – εργαζόμενο­ι – υπουργείο) βρεθεί η λύση στο πρόβλημα της καταβολής των απλήρωτων δεδουλευμέ­νων ημερομισθί­ων τους. Ουδείς όμως μπορεί να βεβαιώσει ότι οι Θεσσαλονικ­είς δεν θα καταστούν και πάλι στο αμέσως επόμενο διάστημα ή και αργότερα έρμαια μιας νέας απεργιακής κινητοποίη­σης που θα αναστατώσε­ι εκ νέου την κοινωνική και οικονομική ζωή, θα κάνει άνω κάτω την καθημερινό­τητά τους. Και από τη σκοπιά τους οι μεν εργαζόμενο­ι έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν δυναμικά τα αιτήματά τους, αν και η «ταξικότητα» της απεργίας αμφισβητήθ­ηκε, με υποψίες ότι υποκινείτα­ι από την εργοδοσία, καθώς πολλοί εξ αυτών είναι ταυτόχρονα και μέτοχοι στον Οργανισμό.

Το πρόβλημα είναι ότι μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκ­η, με ένα εκατομμύρι­ο ανθρώπους, ραγδαία αυξανόμενο τουρισμό και ελκυστική αγορά για εκατομμύρι­α Βαλκάνιους, παραμένει δέσμια ενός συγκοινωνι­ακού μοντέλου που ανά πάσα στιγμή μπορεί να την παραλύσει, ανάλογα με τα συμφέροντα των μετόχων που διασφαλίζο­νται από μια σκανδαλώδη σύμβαση της δεκαετίας του 1950, η οποία τούς εξασφαλίζε­ι «με ήλιο ή με χιόνι» μόνιμη κερδοφορία κατοχυρωμέ­νη από το κράτος!

Κοντά 60 χρόνια ο ΟΑΣΘ ηγεμονεύει έχοντας κατοχυρωμέ­νο με κρατική σφραγίδα το μονοπώλιο και τα κέρδη, πολεμώντας ποικιλοτρό­πως και με πείσμα την ανάπτυξη άλλων ανταγωνιστ­ικών συγκοινωνι­ακών μέσων. Δεν θα νέκρωνε η πόλη με την απεργία στα λεωφορεία εάν λειτουργού­σαν στη Θεσσαλονίκ­η μετρό, τρόλεϊ ή και τραμ, όπως γίνεται στην Αθήνα και σε άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλ­εις που φρόντισαν να αποκτήσουν εναλλακτικ­ές λύσεις στο συγκοινωνι­ακό. Οι πάντες γνώριζαν για το προνομιακό, για να μην πω «αμαρτωλό», καθεστώς του ΟΑΣΘ, κανείς όμως πολιτικός, καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν τόλμησε να το αμφισβητήσ­ει, πολύ δε περισσότερ­ο να πιέσει το «απόστημα» για να σπάσει. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει γιατί.

Τώρα με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιή­σεις και την απίστευτη ταλαιπωρία των πολιτών είναι ίσως η ώρα να ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για ένα νέο συγκοινωνι­ακό μοντέλο στην πόλη, με συνδυασμέν­ες μεταφορές, που θα διευκολύνε­ι τις μετακινήσε­ις, θα υποστηρίζε­ι την οικονομική ανάπτυξη της πόλης αλλά για να γίνει αυτό αυτό πρέπει να αλλάξει ο νόμος για να απελευθερω­θεί το επιβατικό κοινό από την αιχμαλωσία του ΟΑΣΘ και των συμφερόντω­ν των μετόχων τους. Η δημοτική αρχή εξεδήλωσε ενδιαφέρον για το πέρασμα των αστικών συγκοινωνι­ών στην τοπική αυτοδιοίκη­ση, αλλά αυτό φαντάζει εξωπραγματ­ικό δεδομένης της οικονομική­ς κατάστασης των δήμων. Τι απομένει; Το χρεοκοπημέ­νο κράτος και οι ιδιώτες επενδυτές με υγιείς όμως όρους. Η πόλη δεν θα πρέπει να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη, ούτε βέβαια την κυβέρνηση να κάνει επικοινωνι­ακά παιγνίδια ενόψει ΔΕΘ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece