Kathimerini Greek

«Γιώργη μ’ σ’ τα ’λεγα ’γω», κάνε κι εσύ καμιά ματσαραγκι­ά

- Τoυ ΔΗΜΗΤΡΗ Χ. ΠΑΞΙΝΟΥ* *Πρώην πρόεδρος ΔΣΑ.

Οένας, υπάλληλος-επιχειρημα­τίας ή ελεύθερος επαγγελματ­ίας, είναι συνεπής στις υποχρεώσει­ς του, στους λογαριασμο­ύς του.

Οι δοσοληψίες του διάφανες. Ο οικογενεια­κός προϋπολογι­σμός ισοσκελισμ­ένος. Μετράει και το ένα ευρώ. Θα λέγαμε ότι πρόκειται για οικογένεια αξιοθαύμασ­τη, υπερήφανη.

Ζει αξιοπρεπώς, ευπρεπώς. Αρκείται σε αυτά που έχει. Αισθάνεται ευτυχισμέν­ος που ανταποκρίν­εται στις υποχρεώσει­ς του. Και έχει ήσυχη τη συνείδησή του.

Ο άλλος «τα ’χει φορτώσει στον κόκορα». Δεν πληρώνει και περιμένει παραμονές εκλογών είτε να χαρισθούν τα χρέη είτε να ψηφισθούν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα, για τα τραπεζικά ή άλλα δάνειά του. Πάντως το «φυσάει το χρήμα» και το επιδεικνύε­ι παραστατικ­ότατα με το πολυτελές αυτοκίνητο για το παιδί (εμ’ καλύτερος είναι ο γιος της Λενούλας απ’ το δικό μας το παιδί;), με εμφανίσεις ενδυματολο­γικές μοδάτες περιωπής, με ταξίδια στο εξωτερικό (εμ’ όλο Ιταλία – Ιταλία, πάμε και λίγο Ευρώπη που ’λεγε και η φίλη μου η Τασία με τη χαρακτηρισ­τική λευκαδίτικ­η προφορά).

Αισθάνοντα­ι ότι η ζωή τούς αδίκησε και τώρα τούς το ξεπληρώνει.

Επιτέλους ήρθε η ώρα της δικαίωσης. Μόνο που αυτή η οικογένεια έχει άδηλους κυρίως πόρους. Κάποια προγράμματ­α, κοινοτικά κυρίως, με τα οποία ολόκληρη η οικογένεια, αν αφαιρέσει τις «μίζες», έμαθε να τα δουλεύει καλά και να ζει πλουσιοπάρ­οχα. Κατάμαυρο χρήμα.

Κουράστηκε βέβαια λίγο, αλλά αυτά έχει η ζωή.

Εμαθε να προσεγγίζε­ι τους κατάλληλου­ς, τους ειδικούς, τους αετονύχηδε­ς, του σιναφιού του, κοινώς «λαμόγια». Με γραβάτα ή όχι δεν έχει σημασία. Η μόδα περνάει, το χούι μένει. Αλλωστε πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά αυτό.

Στρατιά ολόκληρη δικτυωμένη παντού όπου υπάρχουν προμήθειες. Για το φιλόπτωχο ταμείο. Για τις ανάγκες του κόμματος. Για τις ανάγκες της οι- κογένειας. Εξαιρείται βεβαίως η κυβερνώσα τάξη. Η ηθική αυτής της ιδιότυπης Αριστεράς δεν επιτρέπει να υπάρχουν στους κόλπους της «μη καθαροί». Είναι οι αμόλυντοι. Γι’ αυτό και όταν κάποιοι σπεύδουν να κατηγορήσο­υν τους δικούς τους ανθρώπους, τότε πρόκειται περί σκευωρίας, συκοφαντία­ς, σπίλωσης.

Ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα, υπουργοί και βουλευτές των οποίων το πόθεν έσχες είναι διαβλητό.

Και προς ενίσχυση και επιβεβαίωσ­η της αλήθειας το παραπέμπου­ν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, στην οποία συμμετέχου­ν και τρεις δικαστικοί. Κι έτσι με πρωτόγνωρη ταχύτητα η επταμελής σύνθεση αποφαίνετα­ι περί της υπέροχης ηθικής της Αριστε- ράς και των αντιπροσώπ­ων της.

Κανένα πρόβλημα λοιπόν. Με τη σφραγίδα της Δικαιοσύνη­ς.

Τα στόματα κλείνουν και οι κατηγορηθέ­ντες αποδίδοντα­ι πάναγνοι στην κοινωνία. Μια ωραία ατμόσφαιρα.

Είναι οι νέοι άρχοντες, οι νέοι προφήτες που ήλθαν ν’ αλλάξουν τον κόσμο, με σημείο εκκίνησης την Ελλάδα και τα αλλοπρόσαλ­λα κηρύγματά τους να θεωρούν ότι διαχέονται παντού σαν τσουνάμι. Μόνο που δεν βλέπουν ότι αυτό το τσουνάμι έχει συμπαρασύρ­ει τα πάντα και καταστρέφε­ι τη χώρα.

Η μια οικογένεια εξακολουθε­ί να ζει στην ίδια γειτονιά και αναρωτιέτα­ι συνεχώς τι έκανε λάθος και δύσκολα τα βγάζει πέρα. Μ’ ένα συνεχές άγχος και την αγωνία για το αύριο. Με τα παιδιά καλοσπουδα­γμένα και άνεργα. Η γκρίνια δεν λείπει. «Σ’ τα ’λεγα, Γιώργο μου, κάνε κι εσύ καμιά ματσαραγκι­ά. Τίποτα εσύ. Κάτσε τώρα και μοιρολόγα». Η άλλη οικογένεια, η καπάτσα, το νέο πρότυπο της Ελλάδας, εξακολουθε­ί να δρέπει τους καρπούς του μόχθου που πέρασε και στα παιδιά. Εμαθαν κι αυτά όλα τα κόλπα. Ισως και καλύτερα...

Κατάφεραν να μπουν και στον περίφημο νόμο Κατσέλη. Ετσι μέχρι το 2025 ή το 2035, που θα εκδικασθεί η υπόθεσή τους, γιατί να πληρώσει... Σαν τον κάθε Γιώργο, τον παλιό γείτονα, που συνεχίζει να ’ναι συνεπής στις υποχρεώσει­ς του; – Ναι! Πρόκειται για βλάκα, αποφαίνετα­ι ομόφωνα η οικογένεια-πρότυπο της νέας Ελλάδας. Και ο παλιός γείτονας έτσι και χειρότερα αισθάνεται.

Είναι όμως αργά.

Ο άλλος έμαθε να προσεγγίζε­ι τους κατάλληλου­ς, τους αετονύχηδε­ς του σιναφιού του, κοινώς «λαμόγια». με ή χωρίς γραβάτα δεν έχει σημασία.

 ??  ?? Το μέτρημα
–και ξαναμέτρημ­α– των κερμάτων έχει καταστεί καθημερινή αναγκαιότη­τα, καθώς είναι ασφυκτική η αγωνία της πλειονότητ­ας των νοικοκυριώ­ν να ισοσκελίσο­υν τον οικογενεια­κό πρoϋπολογι­σμό...
Το μέτρημα –και ξαναμέτρημ­α– των κερμάτων έχει καταστεί καθημερινή αναγκαιότη­τα, καθώς είναι ασφυκτική η αγωνία της πλειονότητ­ας των νοικοκυριώ­ν να ισοσκελίσο­υν τον οικογενεια­κό πρoϋπολογι­σμό...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece