Kathimerini Greek

Οι αδιαφανείς διαφημίσει­ς των ΔΕΚΟ

- TΟ Υ ΠΑ ΣΧΟΥ ΜΑ ΝΔΡΑΒΕΛΗ

Τελικώς μείναμε με την απορία. Οχι τόσο για το ύψος της διαφημιστι­κής δαπάνης της ΕΥΔΑΠ, αλλά για την κατανομή της. Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Προ ημερών δημοσιεύσα­με ένα άρθρο σχετικά με την «Περιττή διαφήμιση της ΕΥΔΑΠ» (18.8.2016). Αναφέραμε τις καταγγελίε­ς των εργαζομένω­ν της ΔΑΚΕ-ΕΥΔΑΠ περί «αύξησης της διαφημιστι­κής δαπάνης της ΕΥΔΑΠ κατά 850.000 ευρώ εν μέσω θέρους, όταν ήδη τρέχει ένα διαφημιστι­κό πρόγραμμα 1,6 εκατ. ευρώ». Σημειώναμε επίσης ότι «το διαφημιστι­κό κονδύλι που η κυβέρνηση του επάρατου δικομματισ­μού είχε προϋπολογί­σει για το 2015 ήταν μικρότερο του ενός εκατομμυρί­ου, όσο δηλαδή περίπου είναι η αύξηση που φέτος αποδέχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Ιωάννης Μπενίσης».

Ο κ. Μπενίσης απάντησε με μια μακροσκελή επιστολή, στην οποία (αφού μας πληροφόρησ­ε ότι «η σημερινή διοίκηση της ΕΥΔΑΠ καινοτομεί, ασκεί κοινωνικό έργο και βάζει τέλος σε φαύλες πρακτικές του παρελθόντο­ς σε βάρος του δημοσίου συμφέροντο­ς») τόνιζε ότι «τη φετινή χρονιά θα δαπανηθούν 450.000, ήτοι 25% του προϋπολογι­σθέντος ποσού». Μας δημιουργήθ­ηκε η απορία πώς γίνεται να είναι η διαφημιστι­κή δαπάνη του έτους 450.000 ευρώ και ταυτοχρόνω­ς μόνο η -σύμφωνα με την επιστολή- «στοχευμένη εκστρατεία... είναι 850.000 ευρώ», αλλά το σημαντικότ­ερο δεν είναι αυτό. Ετσι κι αλλιώς για το Δημόσιο δύο εκατομμύρι­α πάνω, 400 χιλιάρικα κάτω δεν έχουν σημασία. Γι’ αυτούς που τα δαπανούν, εννοείται, κι όχι γι’ αυτούς που τα πληρώνουν διά των φόρων ή τελών...

Το σημαντικότ­ερο ερώτημα είναι: πού θα πάνε αυτά τα λεφτά; Και εδώ μπαίνουμε στο δεύτερο και σημαντι- κότερο κεφάλαιο της υποκρισίας του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Μάρτιο του 2016, με αφορμή την αποκάλυψη του κυκλώματος των εκβιαστών, πέρασε τροπολογία για διαφάνεια στις διαφημιστι­κές δαπάνες. Το περίεργο όμως είναι ότι ενώ ο εκβιασμός γινόταν για τα διαφημιστι­κά κονδύλια μιας ΔΕΚΟ -και κατά σύμπτωση της ΕΥΔΑΠ- η τροπολογία αφορούσε μόνο τη διαφημιστι­κή δαπάνη των τραπεζών· οι οποίες, στο κάτω κάτω της γραφής, είναι τώρα ιδιωτικές και ολίγον μας αφορά τι κάνουν τα λεφτά τους. Οταν ρωτήθηκε η κυβέρνηση γιατί εξαιρεί τις ΔΕΚΟ από την υποχρέωση διαφάνειας, είπε πως το ξέχασε και φυσικά πέταξε το «ηθικό πλεονέκτημ­α της Αριστεράς», του στυλ «πώς τολμάτε να σκεφτείτε ότι μπορεί εμείς...».

Πέρασαν πέντε μήνες και ακόμη πε- ριμένουμε την ειδική νομοθετική ρύθμιση που υποσχέθηκε ο κ. Γιάννης Δραγασάκης. Ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης απαντώντας στο αίτημα των κομμάτων να επεκτείνει τη ρύθμιση και σε οργανισμού­ς του Δημοσίου είπε «πολιτικά ως κυβέρνηση συμφωνούμε με το να επεκταθεί το μέτρο και πέραν των τραπεζών. Ο ΟΠΑΠ θα μπορούσε να το κάνει με δική του πρωτοβουλί­α. Το ίδιο και οι ΔΕΚΟ. Θα πρότεινα να υπάρξει η έκκληση προς τις ΔΕΚΟ και άλλους φορείς οικειοθελώ­ς να κάνουν τη δημοσίευση μέχρι να φέρουμε ειδική νομοθετική ρύθμιση».

Εκτοτε, μην την είδατε τη ρύθμιση και μην την είδατε τη διαφάνεια στις διαφημιστι­κές δαπάνες των ΔΕΚΟ. Μας απέμεινε το «ηθικό πλεονέκτημ­α της Αριστεράς» και η διαβεβαίωσ­η του κ. Μπενίση ότι Πρώτη Φορά η ΕΥΔΑΠ «καινοτομεί, ασκεί κοινωνικό έργο και βάζει τέλος σε φαύλες πρακτικές του παρελθόντο­ς σε βάρος του δημοσίου συμφέροντο­ς»...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece