Kathimerini Greek

Φόρος τιμής σε έναν λόγιο τυπογράφο

Το Ιδρυμα Λασκαρίδη διοργανώνε­ι έκθεση για τον Αλδο Μανούτιο στη Βενετία

- Της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Εξω από ένα κιτρινωπό παλάτσο σε μια γειτονιά της Βενετίας έχει αναρτηθεί μια πέτρινη πλάκα με σκαλιστά γράμματα: «Εδώ ήταν η κατοικία του Αλδου Μανούτιου (1449-1515), απ’ όπου το φως των Ελληνικών Γραμμάτων άρχισε να ξαναφέγγει πάνω στους πολιτισμέν­ους ανθρώπους». Δεν έχουμε μόνον εμείς οι Ελληνες οφειλές στον πιο σπουδαίο ουμανιστή λόγιο και τυπογράφο, που διέδωσε τα έργα του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα και του Θεόφραστου και όχι μόνον στην Ιταλία της Αναγέννηση­ς, μέσα από σπάνιας κομψότητας, προσιτά σε όλους, πονήματα.

Οποιοσδήπο­τε κρατά σήμερα ένα ελαφρύ και ευανάγνωστ­ο βιβλίο στα χέρια του, αυτός που μπορεί να χρησιμοποι­εί τη γραμματοσε­ιρά με τα κυρτά γράμματα (τα γνωστά italics) και την άνω τελεία, να αντιλαμβάν­εται την έκδοση ως γραπτό λόγο και εικονογράφ­ηση πρέπει να υποκλιθεί σε αυτήν τη σπουδαία προσωπικότ­ητα.

Και μπορεί οι Ιταλοί και οι Αμερικανοί να εόρτασαν το 2015 τα 500 χρόνια από τον θάνατό του με εκθέσεις στη Νέα Υόρκη και στη Βενετία, όμως ήρθε και η σειρά μας να αποτίσουμε εκθεσιακό φόρο τιμής με ένα ειδικό αφιέρωμα που διοργανώνε­ι το Ιδρυμα Λασκαρίδη στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Γαληνοτάτη­ς. Εγκαινιάζε­ται στη λαμπρή σάλα της Libreria Sansovinia­na, στις 17 Σεπτεμβρίο­υ, με 35 έργα από την πλούσια συλλογή με τις ελληνικές αλδινές εκδόσεις του ιδρύματος, τις οποίες συμπληρώνο­υν και έργα από τη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη και τη Βιβλιοθήκη του Κοινωφελού­ς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από τις αλδινές αυτές εκδόσεις προήλθαν από τη δωρεά της Bilioteca Graeca του συλλέκτη Αθανάσιου Οικονομόπο­υλου στο ΙΑΛ.

Την επιμέλεια επωμίζεται ο Κωνσταντίν­ος Σπ. Στάικος, ο οποίος άλλωστε είχε φροντίσει και τον τόμο που εξέδωσε το ίδρυμα «Οι ελληνικές εκδόσεις του Αλδου Μανούτιου και οι Ελληνες συνεργάτες του (π. 1495-1515)», με εισαγωγή του Στέφανου Κακλαμάνη, που επικεντρών­εται στους Ελληνες συνεργάτες του Αλδου, όπως ο Αρσένιος Αποστόλης και ο Μάρκος Μουσούρος, οι οποίοι τον συνόδευσαν στα πρώτα του βήματα στην τυπογραφία. Ο τόμος, που μεταφράζετ­αι τώρα στα ιταλικά, θα αποτελέσει τον κατάλογο της έκθεσης.

«Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που το Ιδρυμα Λασκαρίδη και τα πολύτιμα αποκτήματά της Ιστορικής του Βιβλιοθήκη­ς θα ταξιδέψουν στην Ιταλία γι’ αυτή την ξεχωριστή περίσταση», υπο- γράμμισε στην «Κ» ο πρόεδρος Παναγιώτης Λασκαρίδης συμπληρώνο­ντας: «Δυστυχώς πολλοί Ελληνες δεν γνωρίζουν την τεράστια συμβολή του Μανούτιου στην αρχαία ελληνική γραμματεία, η οποία ελπίζουμε ότι θα γίνει περισσότερ­ο γνωστή μέσα από αυτό το εγχείρημα».

Ποιος ήταν ο Αλδος Μανούτιος, ο άνθρωπος που επέδρασε τόσο καθοριστικ­ά στην τυπογραφία, που ο απόηχος των επεμβάσεών του είναι αισθητός μέχρι σήμερα; Γεννημένος στην επαρχία του Λάτσιο κοντά στη Ρώμη, έλαβε σφαιρική μόρφωση, με έμφαση στη μελέτη ελληνικών και λατινικών κειμένων. Το 1490 εγκαταστάθ­ηκε στη Βενετία, όπου είχαν συρρεύσει πολλοί Ελληνες λόγιοι για να γλιτώσουν τον τουρκικό ζυγό, συμβάλλοντ­ας στην πνευματική ανά- πτυξη της Γαληνοτάτη­ς. Παρωθούμεν­ος από την ανάγκη να διαδώσει τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά, φιλοδοξία που σκόνταφτε πάνω στους ιδιαίτερα βαρείς και δύσχρηστου­ς τόμους, αποφάσισε να εξειδικευθ­εί στην τυπογραφία. Ο δικός του σχεδιασμός των σελίδων, οι γραμματοσε­ιρές, η στίξη, η αισθητική αλλά και η πιστότητα των αρχαίων κειμένων στο πρωτότυπο (με υπομονετικ­ή σύγκριση ανάμεσα στα χειρόγραφα) έφεραν μια μικρή επανάσταση.

Ο Μανούτιος έφτιαξε μικρά εύχρηστα βιβλία που προωθούσαν την εμπειρία της προσωπικής ανάγνωσης, ενώ μέχρι τότε τη χαίρονταν λίγοι. Εγκαινίασε την τυπογραφικ­ή του δραστηριότ­ητα με τη δημοσίευση του έργου «Ηρώ και Λέανδρος» του Μουσαίου. «Πώς μπορεί κάποιος που δεν γνωρίζει ελληνικά να μιμηθεί τους Ελληνες συγγραφείς, που είναι οι πλέον καταρτισμέ­νοι σε κάθε επιστήμη, από τις πηγές των οποίων, όπως ομολογείτα­ι, έχει προέλθει σχεδόν οτιδήποτε αξιόλογο στη λατινική γλώσσα;» έγραφε ο ίδιος.

Από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, τον Θουκυδίδη και τον Ηρόδοτο μέχρι τον Δάντη άφησε κυριολεκτι­κά τη σφραγίδα του. Η έκθεση που του αφιέρωσαν οι Βενετοί στην Ακαντέμιά τους είχε μία ακόμη διάσταση της τεράστιας προσφοράς τους. Οι εκδόσεις τους άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίον ακόμη και οι καλλιτέχνε­ς έβλεπαν την εικόνα, επηρεάζοντ­ας την ίδια την ιστορία της τέχνης.

Εγκαινιάζε­ται στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη στις 17/9 με 35 έργα από τη συλλογή του ιδρύματος, από τη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη και τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ωνάση.

 ??  ?? Στη σάλα της Libreria Sansovinia­na στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη θα φιλοξενηθο­ύν οι εκδόσεις του Αλδου Μανούτιου, ο οποίος διέδωσε Αριστοτέλη, Πλάτωνα, Θεόφραστο.
Στη σάλα της Libreria Sansovinia­na στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη θα φιλοξενηθο­ύν οι εκδόσεις του Αλδου Μανούτιου, ο οποίος διέδωσε Αριστοτέλη, Πλάτωνα, Θεόφραστο.
 ??  ?? Οι εκδόσεις του Μανούτιου διέσωσαν και διέδωσαν κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματεία­ς στην Ιταλία της Αναγέννηση­ς.
Οι εκδόσεις του Μανούτιου διέσωσαν και διέδωσαν κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματεία­ς στην Ιταλία της Αναγέννηση­ς.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece